Woensdag 20/11/2019

Nicole Kidman

Ego sociologie l Onderzoekers tonen lengtediscriminatie aan

'Vrouwen zijn zo slim als ze lang zijn'

De boomlange Freya Van den Bossche of Nicole Kidman zien er, op het eerste gezicht, slimmer, onafhankelijker, rijker, succesvoller en assertiever uit dan opdondertjes als Vera Dua of Kylie Minogue, die eerder geassocieerd worden met huiselijkheid en verzorgen. Tot die vreemde conclusie komt een team van Britse psychologen, die melden dat er wel degelijk zoiets bestaat als 'lengtediscriminatie'.

Door Barbara Debusschere

annen vragen zich soms af waarom vele generaties vrouwen toch altijd geprobeerd hebben er langer uit te zien dan ze werkelijk zijn door rond te huppelen op hoge hakken, die niet alleen onhandig maar ook vaak pijnlijk zijn voor voeten, tenen en beendergestel. Eigenlijk vragen ook heel wat vrouwen zich dat af, wanneer ze weer eens een voetbad nemen om het rauwe vlees van hun te lang in naaldhakken gewurmde voeten te kalmeren. Maar ze blijven het wel doen. Doorgaans claimen ze modebewustheid, maar er blijkt een veel gewichtiger voordeel vast te hangen aan langer lijken dan je bent.

Voor het eerst is een serieus onderzoek verricht naar 'lengtediscriminatie' bij vrouwen, zo meldt The Independent. Dat gebeurde aan de Britse universiteiten van Liverpool en Central Lancashire. Doorgaans wordt aangenomen dat een bepaalde vorm van discriminatie op basis van hoe lang iemand is vooral bij mannen voorkomt. Lengte wordt geassocieerd met kracht en uithoudingsvermogen, wat vanuit evolutionair oogpunt vooral voor onze mannelijke voorouders belangrijk was. Er waren al aanwijzingen dat lange mannen door zowel mannen als vrouwen dan ook op het eerste gezicht sterker en assertiever werden ingeschat dan kleine mannen. Daar zijn ettelijke voorbeelden van (zie kader), zoals een groot onderzoek waaruit overduidelijk bleek dat mannen en vrouwen kleine mannen minder volwassen, positief, zelfverzekerd, mannelijk, succesvol en vaardig beoordeelden en meer geremd, verlegen en passief.

De nieuwe Britse studie toont nu evenwel aan dat ook vrouwen het 'slachtoffer' zijn van lengtediscriminatie. Volgens Simon Chu, die het onderzoek leidde, is het de eerste keer dat aangetoond werd dat ook de lengte van vrouwen de veronderstellingen van anderen over hun karakter duidelijk beïnvloedt.

Voor de studie werden aan honderd mannen en vrouwen beelden getoond van een vrouw die voor een auto staat, zodat het perspectief duidelijk is. De lengte van de vrouw op de foto's werd evenwel telkens gemanipuleerd. De korte versies waren net geen 1,55 meter, de langere versies waren 1,73 meter. Nadien beantwoordden de deelnemers telkens een vragenlijstje over acht karaktereigenschappen van de vrouw die ze op de foto zagen.

Daaruit bleek dat zowel mannen als vrouwen een grote vrouw op het eerste gezicht inschatten als intelligenter, assertiever, onafhankelijker en ambitieuzer dan kleine vrouwen. Los van haar werkelijke situatie wordt een grote vrouw op het eerste gezicht ook gezien als rijker en succesvoller.

Verder bleek dat de mannelijke deelnemers, maar niet de vrouwen, ook oordelen dat kleine vrouwen eerder zorgende types en betere moeders zijn in vergelijking met de grote vrouwen. De vrouwelijke vrijwilligers oordelen dat er wat die drie eigenschappen betreft geen verschil is tussen kleine en grote vrouwen.

Voor dat verschil zijn meerdere verklaringen. In zijn nieuwste boek De naakte vrouw wijst zoöloog Desmond Morris erop dat kleiner zijn een typisch vrouwelijk kenmerk is dat wellicht voortkomt uit het gegeven dat het vooral de mannen waren die extra groot moesten zijn om zich tijdens de jacht te kunnen handhaven. Volgens Morris is het met zeer veel vrouwelijke fysieke kenmerken zo dat wanneer ze extra opvallen, ze ook als extra 'vrouwelijk' worden geïnterpreteerd en dus geassocieerd met de meest primitieve functies van een vrouwenlichaam: de voortplanting en het zogen. Bovendien, zo voert onder andere ook Morris aan, zijn grote vrouwen later seksueel rijp omdat ze aanvankelijk nog meer energie verbruiken om te groeien en dat kan ook dat verklaren waarom mannen kleinere vrouwen met moederen associëren. Uit ander onderzoek is ook al gebleken dat kleine vrouwen meer en gezondere baby's ter wereld brengen dan grote vrouwen.

Daarbij komen ook nog de bevindingen van een nieuwe analyse gevoerd aan het University College London, waaruit blijkt dat vrouwen met een zandlopermodel wel degelijk als het gezondst en vruchtbaarst worden gezien door mannen. En een zandloperfiguur is iets wat meer voorkomt bij kleinere vrouwen. "Een klein figuur wordt, zo wijzen al die verschillende onderzoeken aan, in verband gebracht met voortplanting terwijl lange vrouwen vooral gezien worden als 'sterk' in al zijn betekenissen. Dat is ook niet zo verwonderlijk want meer energie hebben om verder te groeien, betekent ook dat je struiser en dus sterker bent en er wordt een direct verband gelegd met onafhankelijk zijn en op eigen benen kunnen staan", schrijven de onderzoekers.

Ze hameren er evenwel op dat dat alles enkel te maken heeft met indrukken op het eerste gezicht. Zoals iedereen weet en zoals ook al is aangetoond, kunnen die cruciaal zijn, maar evenzeer kan wat je zegt, doet en uitstraalt die eerste indrukken over je uiterlijk binnen de paar minuten totaal tenietdoen. De kleine maar vastberaden en assertieve politica Vera Dua van Groen! is daar maar een van de vele voorbeelden van.

1,79 meterKylie Minogue

1,55 meter

Zowel mannen als vrouwen schatten een grote vrouw op het eerste gezicht in als intelligenter, assertiever, onafhankelijker en ambitieuzer dan een kleine

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234