Woensdag 24/02/2021

portret

Nicolás, megalomane oplichter of zieke fantast?

Na zijn ontmaskering verschenen er gefotoshopte beelden van Nicolás op de sociale media. Beeld kos
Na zijn ontmaskering verschenen er gefotoshopte beelden van Nicolás op de sociale media.Beeld kos

De kleine Nicolás is terug. Na een dikke maand ondergedoken te zijn geweest op een onbekende locatie, maakte Francisco Nicolás (20) deze week opnieuw furore in Spanje. Nicolás, die op raadselachtige wijze in de hoogste regerings- en zakenkringen was opgedoken en daar naar eigen zeggen duur betaald advies- en bemiddelingswerk deed, gaf exclusieve interviews aan een commerciële televisiezender en het dagblad El Mundo.

De comeback van de jongste oplichter van Spanje veroorzaakte nog meer reuring dan zijn plotselinge verdwijning. Het Koninklijk Huis, de vice-premier, de burgemeester van Madrid, een aantal ministeries en niet te vergeten de Spaanse geheime dienst struikelden over elkaar heen met ontkennende verklaringen. Nee, de kleine Nicolás had nooit officiële auto's of politiebewaking gekregen, was nooit uitgenodigd om mee op reis te gaan, was nooit in hun huizen geweest, had geen geld gekregen, was niet hun bastaardzoon of neefje en was zeker nooit in dienst geweest. De Spaanse geheime dienst CNI ging het verst en bereidt een aanklacht voor wegens leugens en bedrog.

De kleine Nicolás, dikker geworden door het stil zitten op zijn geheime onderduikadres ('een soort bunker'), had niettemin heel wat avonturen te vertellen. Voor het koninklijk huis probeerde hij de corruptierechtszaak tegen prinses Cristina te voorkomen. Door de geheime dienst en de vicepremier werd hij er op uit gestuurd om belastend materiaal over radicale Catalaanse nationalisten te verzamelen. Een verdere loopbaan als geheim agent zat er niet in, omdat hem was gevraagd 'illegale zaken' regelen. Wat voor zaken bleef onduidelijk, maar zijn blik was veelbetekenend: voor een 'license to kill' hoefden ze bij hem niet aan te kloppen.

Zieke fantast

De reacties van zijn veronderstelde relaties liepen uiteen. 'Megalomane oplichter' volgens de een, 'zieke fantast' volgens de ander. Dat hij niettemin nu al dagenlang het nieuws beheerst, komt omdat er tussen alle vermoedelijke onzin ook aantoonbare sporen zijn van zijn aanwezigheid tussen de door schandaal en corruptie aangevreten bestuurselite van Spanje. Eerder waren er de foto's van de kleine Nicolás met premier Rajoy, ex-premier Aznar en de nieuwe koning. Er waren ook echte ontmoetingen: Nicolás overlegde in Madrid met een voormalig minister van Buitenlandse Zaken over de toekomst van de voormalige kolonie Equatoriaal Guinea.

De kleine Nicolás is er - zijn kortstondige arrestatie en mogelijke verdere aanklachten ten spijt - vooralsnog niet slechter op geworden. Naar verluidt hebben de interviews honderdduizend euro opgeleverd. Zelf zegt hij dat Santiago Segura, regisseur van Spaanse komdies, al heeft gebeld voor een film over zijn leven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234