Donderdag 26/11/2020

Opinie

Nice try, Jo. Wij weten waarom donderdag date-dag is geworden

Jo Vandeurzen op een plenaire zitting van het Vlaams Parlement.Beeld Photo News

Elke Neuville (1980) is tv-maker en medeoprichter van het productiehuis De chinezen. Ze heeft een vast lief met wie ze regelmatig op restaurant of op café gaat, al weigert ze dat 'date' te noemen.

We hadden al Vrijdag Visdag, Maandag Baaldag en Zondag Samsonseksdag, maar Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) geeft nu ook onze donderdag zin: op zijn zelf uitgevonden Donderdag Date-dag moeten koppels weer tijd maken voor elkaar. "De aanbeveling kwam van het Hoger Instituut Voor Gezinswetenschappen", aldus Jo gisterochtend op de radio. Nice try, Jo. Wij weten van waar die aanbeveling precies kwam... van het Allerhoogste Instituut.

Die woensdagavond op het kabinet van Jo Vandeurzen (denk Limburgse tongval).

-Yo, Jo!
-Ja, Jan? 
-Uw vrouw aan de lijn. Ze klinkt niet echt heppie.
-Oj oj.
-Jawadde jong. Ik schakel ze door.
-Hallo. Met Jo. Met wie spreek ik alstublieft?
-Ge weet goed genoeg met wie ge spreekt, stuk ongeluk. Van wat zijt gij minister?
-Van Welzijn.
-Van wat nog?
-Van Volksgezondheid.
-EN VAN WAT NOG, VANDEURZEN?
-Euhm. Van Gezin.
-En vindt gij dan niet dat ge ook eens aan dat gezin van u moet denken?
-Dat doe ik toch, sjattie, elke dag. Uw foto staat op mijn bureau. En ook een toffe foto van ons Tine, Toon en Tuur van surfkamp vorig jaar op Mallorca. Iedereen die hier komt, zegt altijd 'maar wat is dat een toffe foto van uw gezin, Jo.'
-WELKE DAG ZIJN WE MORGEN, JO?
-Donderdag, sjattie.
-En wat hebt gij morgenavond te doen, Jo?
-Hetzelfde als elke donderdag, he sjattie. Eerst moet ik naar de commissie Welzijn, dan is 't vragenuurtje, in de vooravond vlaaiverkoop met OKRA Beringen en 's avonds weekvergadering met CD&V Limburg. Misschien daarna nog een trappistje met de mannen, weet nog niet.
-GODVERDOMME JO.
-Weer mis?
-Heel erg mis, Jo. Wanneer zijn wij getrouwd?
-Op 20 oktober 19... O-ow.
-Weet gij goed wat, stukske miserie: al uw tjevenvrienden mogen hun vlaai en vragenuurtjes in hun gat steken, maar wij twee gaan op date morgen. Iets met fondue. REGEL HET.
-Maar sjattie, dat kan ik toch niet zomaar voor de rest beslis... Sjattie? Sjattie?

Elke Neuville.Beeld Karel Duerinckx

-Yo, Jan?
-Ja, Jo?
-Hebben we nog tijd voor een persbericht tegen morgenvroeg?
-Ow, Jo. Da's rap.
-Het zal moeten. Noteer: "Als Minister van Liefde, Gezin en Relaties vindt Jo Vandeurzen liefde, gezin en relaties erg belangrijk. Voor hemzelf, en bij uitbreiding voor alle Vlamingen. Daarom roept de minister vanaf nu elke donderdag uit tot date-dag. Eenieder die zich in een relatie bevindt bij ontvangst van dit bericht, wordt dan ook bij ministerieel besluit verplicht om morgen op date te gaan met zijn of haar respectieve wederhelft. En vanaf morgen elke daaropvolgende donderdag. Koppels zijn bij uitvoering van de maatregel ook gebonden aan het gebruik van de hashtag #donderdagdatedag ten bewijze van hun voltrokken date. Overtredingen op deze maatregel zullen worden bestraft middels de verplichte aanschaf van een boeket seizoensbloemen, samengesteld door het kabinet van de minister van Landbouw en Leefmilieu. Alle geplande vergaderingen en/of andersoortige werkgerelateerde verplichtingen worden onverwijld afgelast wegens overmacht." Wat denkt ge, Jan? Gaat dat lukken?
-Respek, Jo. Respek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234