Vrijdag 30/10/2020

Nibali luistert zijn Tour verder op met ritwinst in de Alpen

Voorlopig kan niemand in deze Tour tippen aan de autoritaire Italiaan Vincenzo Nibali.Beeld EPA

Het was uitkijken tot de Montée de Chamrousse vandaag in de Ronde van Frankrijk, maar vuurwerk hebben we gekregen. De favorieten prikten slag om slinger al was het wachten op een stevigere aanval. Alejandro Valverde toverde zo eentje uit zijn hoed en lokte zo Vincenzo Nibali uit zijn kot. De geletruidrager reed prompt van alles en iedereen weg en smeerde met de ritzege 49 seconden aan Valverde zijn koersbroek. Jurgen Van den Broeck kreeg 2 minuten en 8 seconden om de oren, maar schuift wel een plaatsje op omdat Richie Porte (Team Sky) volledig door het ijs zakte. Met Jan Bakelants (OPQS) gaf een andere landgenoot mee kleur aan deze eerste pittige Alpenrit.

De Vogezen en de Jura leverden al mooie koerstaferelen op, maar vandaag beukte het peloton de poort naar de Alpen open voor het echte werk. Met de Col de Palaquit van eerste categorie en de 18,2 kilometer lange klim naar skigebied Chamrousse was het uitkijken naar welke kaarten de grote kanonnen op tafel zouden leggen. Ging Vincenzo Nibali in het geel nog eens uitpakken en de concurrentie aan flarden rijden? Of zouden Porte, Valverde, Bardet en andere Pinots hem met succes bestoken? En hoe zou VdB het doen?

Vierde val voor VdB
Lang moesten de 177 hoofdrolspelers niet wachten om de klimmersbenen op te warmen. Na 24 km lag immers al de top van Col de la Croix de Montvieux. De generale repetitie van onze landgenoot Jurgen Van den Broeck was niet meteen geslaagd. Al vroeg op de beklimming smakte hij voor de vierde keer in deze Tour tegen het asfalt. De linkerelleboog en de linkerknie waren gehavend, maar VdB kon zonder veel moeite verder. Ook Marcel Kittel had toen al op de grond gelegen en gooide gefrustreerd zijn fiets weg. Er werd natuurlijk ook gekoerst, een vijftal rondde op kop de top: Kristijan Durasek (Lampre), Daniel Oss (BMC), Alessandro De Marchi (Cannondale), Blel Kadri (AG2R) en Giovanni Visconti (Team Movistar). Tom Dumoulin (Giant-Shimano) was er aanvankelijk ook bij, maar reed lek. Bartosz Huzarski (NetApp-Endura) en Brice Feillu (Bretagne-Séché) namen zijn plaats in, onze landgenoot Jan Bakelants (OPQS) en de Fransman Rudy Molard (Cofidis) probeerden de brug te slaan.

Sterke Jan (Bakelants)
Na een stevige en pittige jacht sloten Bakelants en zijn Franse gezel aan bij de kopgroep, we hadden dus 9 leiders aan het front. Onder impuls van het controlerende Katusha kwam hun voorsprong aanvankelijk nooit ver boven de drie minuten uit. Al konden ze na 75 kilometer dan toch optimaal profiteren van het relatief vlakke tussenstuk: 4'55". Daarvoor had de Fransman Arthur Vichot (FDJ.fr) al ziek opgegeven, de Spanjaard Navarro - vorig jaar negende in de Tour - volgde zijn voorbeeld en dat op zijn verjaardag. De derde opgever was de Colombiaan Janier Acevedo (Garmin-Sharp). Op de Col de Palaquit hadden de 9 nog amper 1'15" voorgift en dus kregen we oorlog aan het front. Kadri en De Marchi gooiden de rest overboord, Bakelants pikte wat later wel opnieuw aan. De Italiaan van Cannondale leek wat overmoedig en moest Kadri en Bakelants laten gaan. Schijn toch wel, De Marchi doseerde namelijk goed en ging niet veel later op en over ritwinnaar Kadri en 'Bakkie'. OPQS-ploegmaat Kwiatkowski moest intussen al lossen in het peloton, dat zou hem later nog vaker overkomen.

De Marchi in de kijker
De 28-jarige Bakelants voelde zich goed en ging alleen op zoek naar De Marchi, de twee begonnen aan een lange strijd van man tegen man. Blel Kadri (AG2R) werd opgepeuzeld, de Spanjaard Luis Angel Mate (Cofidis) begon aan een (vruchteloos) nummertje. Gele Nibali gaf zijn Astana-troepen het sein om de handrem te hanteren. Ook in de afdaling kregen we wat animositeit met een valpartij van Jakob Fuglsang, de eerste luitenant van Vincenzo Nibali. Een drinkbus was de boosdoener. Intussen bleef Bakelants, die op de top van de Palaquit van fiets had gewisseld, zijn tanden stuk bijten op De Marchi. De winnaar van het bergklassement in de Dauphiné vatte solo de 18 kilometer lange slotklim aan, Bakelants zat op 50 seconden maar zijn lichaam wilde niet meer mee. Bij de favorieten had Team Movistar, dat Astana-pionnetjes zag sneuvelen, het heft in handen genomen en dat was nefast voor leider De Marchi en achtervolger Bakelants. De dappere Kempenaar werd op minder dan 16 kilometer van de streep gevat, twee kilometer verder was het ook voor de Cannondale-Italiaan gedaan.

Valverde ageert, Nibali reageert
Het vuurwerk onder de kleppers kon beginnen. Nog voor we iets te zien kregen, ging het echter al te snel voor de Australiër Richie Porte (Team Sky), de nummer twee in de stand zou uiteindelijk een oplawaai van bijna negen minuten aan zijn zwarte broek krijgen. Terwijl de favorieten elkaar in de gaten hielden, roken de Tsjech Leopold König (NetApp-Endura) en de Pool Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) hun kans op ritwinst. Nibali liet begaan, maar toen Valverde even later aanzette, reageerde hij wel. Enkel de Fransman Thibaut Pinot (FDJ.fr) kon volgen. De Nederlander Laurens ten Dam (Belkin), die had geprobeerd om König en Majka te pakken te krijgen, pikte aan. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) probeerde in de achtergrond even te versnellen, maar botste dan op de spreekwoordelijke muur. Ook van Garderen en Bardet toonden zich gretig en goed. Op 6,5 van de streep had Nibali genoeg van het getalm, met één indrukwekkende cartouche ontdeed hij zich van zijn drie opponenten, op zoek naar König en Majka.

'De Haai' verscheurt ze allemaal
Lang moest hij niet zoeken naar het duo, in de achtergrond probeerde Valverde terug te knokken. Hij kwam in het gezelschap van de knappe Pinot tot op 14 seconden, maar moest dan toch inbinden. Achter hun rug probeerde AG2R-kopman Bardet zijn witte trui te redden, van Garderen volgde. Veteraan Péraud, ook al van AG2R, en Fränk Schleck waren het volgende koppeltje. Zij werden echter opnieuw bij de kraag gevat door VdB, Mollema, Zubeldia en ten Dam. Op 3 km van de top in Chamrousse haalde Nibali nog eens verschroeiend uit, zijn twee compagnons König en Majka moesten nu passen. 'De Haai van Messina'' verorberde de tegenstand met huid en haar. Met een klein verzetje en veel bravoure danste hij naar de finish om al voor de derde keer in deze Tour het zegegebaar te maken. Niks tegen te beginnen, Nibali is dé uitblinker van deze Tour. De Tinkoff-Pool Majka klopte zijn Tsjechische gezel nog voor plaats 2, Valverde sprintte Pinot uit het wiel op 50 seconden. De Amerikaan van Garderen en de jonge Fransman en beste jongere Romain Bardet strandden op 1'23". Voldoende voor de 23-jarige Bardet om zijn witte hachje te redden. VdB beperkte de schade met een twaalfde plaats op 2'09".

In de stand heeft Nibali nu 3'37" voor op de Spanjaard Alejandro Valverde (Team Movistar). De Fransman Romain Bardet (AG2R) is op 4'24" derde. Van den Broeck klimt alweer een plaatsje: van negen naar acht. Hij staat al 6'27" in het krijt bij de soevereine Nibali. De Australiër Richie Porte, voor aanvang van de etappe de voornaamste belager van Nibali, zakte helemaal door het ijs in de eerste Alpenrit. Hij verloor 8'48" en tuimelde uit de top tien van de algemene rangschikking.

De 29-jarige Nibali pakte dus al zijn derde ritzege. Eerder was de Italiaan al aan het feest in de tweede en de tiende etappe. Dit seizoen zit hij aan vier zeges. Een week voor de start van de Tour was hij immers de beste in het nationaal kampioenschap van zijn land.

De lastigste Alpenopdracht is voor morgen en voert over 177 km van Grenoble naar Risoul, bekend uit de Ronde van de Toekomst. De slotklim is ruim 12 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 7 procent. Eerst moet echter nog de zware Col d'Izoard (BC) bedwongen worden. Dat is meteen ook het dak van deze Tour.

Beeld PHOTO_NEWS
Beeld BELGA
Beeld REUTERS
Beeld GETTY
Beeld EPA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld REUTERS
Beeld AFP
Beeld AFP
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Uitslag 13de rit

1. Vincenzo Nibali (Ita/AST) de 197,5km in 5u12:29

(gem. 37,92 km/u)

2. Rafal Majka (Pol/TCS) op 0:10

3. Leopold Konig (Tsj/TNE) 0:11

4. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:50

5. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 0:53

6. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 1:23

7. Romain Bardet (Fra/ALM)

8. Laurens ten Dam (Ned/BEL) 1:36

9. Jean Christophe Péraud (Fra/ALM) 2:09

10. Fränk Schleck (Lux/TFR)

Stand na 13de rit

1. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 2353,5 km in 56u44:03

(gem. 41.482937km/u)

2. Alejandro Valverde (Spa/MOV) op 3:37

3. Romain Bardet (Fra/ALM) 4:24

4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 4:40

5. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 5:19

6. Jean Christophe Péraud (Fra/ALM) 6:06

7. Bauke Mollema (Ned/BEL) 6:17

8. Jurgen Van den Broeck (Bel/LTB) 6:27

9. Leopold Konig (Tsj/TNE) 8:36

10. Laurens ten Dam (Ned/BEL) 9:18

Nevenklassementen

Punten:

1. Peter Sagan (Slk/CAN) 341 ptn

2. Bryan Coquard (Fra/EUC) 191

3. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 172

4. Marcel Kittel (Dui/GIA) 167

5. Mark Renshaw (Aus/OPQ) 118

6. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 117

7. André Greipel (Dui/LTB) 117

8. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 115

9. Tony Gallopin (Fra/LTB) 87

10. José Joaquin Rojas (Spa/MOV) 81

Berg (algemeen):

1. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 70 ptn

2. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 53

3. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 41

4. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 40

5. Rafal Majka (Pol/TIN) 40

6. Thomas Voeckler (Fra/EUC) 34

7. Leopold König (Tsj/APP) 32

8. Alessandro De Marchi (Ita/CAN) 28

9. Tony Martin (Dui/OPQ) 26

10. Tejay Van Garderen (VSt/BMC) 22

Teams (etappe):

1. AG2R La Mondiale (Fra) in 15u45:01

2. Belkin (Ned) op 4:59

3. BMC (VSt) 12:11

4. Tinkoff-Saxo (Rus) 14:53

5. Trek (VSt) 18:43

Teams (algemeen):

1. AG2R La Mondiale (Fra) in 170u27:17

2. Belkin (Ned) 9:24

3. Sky (GBr) 23:46

4. Astana (Kaz) 29:20

5. BMC (VSt) 33:31

6. Movistar (Spa) 45:25

7. Europcar (Fra) 55:33

8. Omega Pharma-Quick.Step (Bel) 1u00:15

9. Lampre (Ita) 1u00:40

10. Trek (VSt) 1u02:14

11. Lotto-Belisol (Bel) 1u33:16

12. FDJ.fr (Fra) 1u34:32

13. Cofidis (Fra) 1u39:52

14. NetApp (Dui) 1u40:14

15. IAM (Zwi) 1u41:17

16. Katusha (Rus) 1u47:15

17. Tinkoff)Saxo (Rus) 1u54:50

18. Bretagne-Séché (Fra) 3u00:57

19. Garmin-Sharp (VSt) 3u09:06

20. Orica-GreenEdge (Aus) 3u31:07

21. Cannondale (Ita) 3u36:44

22. Giant-Shimano (VSt) 3u38:13

Jongeren (etappe):

1. Rafal Majka (Pol/TIN) in 5u12:39

2. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) op 0:43

3. Romain Bardet (Fra/ALM) 1:13

4. Michal Kwiatkowski (Pol/OPQ) 4:02

5. Benjamin King (VSt/GRM) 13:25

Jongeren (algemeen):

1. Romain Bardet (Fra/ALM) in 56u48:27

2. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) op 0:16

3. Michal Kwiatkowski (Pol/OPQ) 4:27

4. Tom Dumoulin (Ned/GIA) 37:50

5. Peter Sagan (Slk/CAN) 1u15:22

6. Jon Izagirre (Spa/MOV) 1u21:04

7. Tom Slagter (Ned/GRM) 1u27:08

8. Rudy Molard (Fra/COF) 1u35:18

9. Benjamin King (VSt/GRM) 1u35:19

10. Rafal Majka (Pol/TIN) 1u44:40

Strijdlust (etappe):

Alessandro De Marchi (Ita/CAN)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234