Zondag 25/07/2021

Ngo’s plannen Brussels tentenkamp voor asielzoekers

BRUSSEL

Vijf ngo’s hebben alle voorbereidingen getroffen om een tentenkamp op te zetten voor asielzoekers in het centrum van Brussel. ‘Het is onaanvaardbaar dat we gedwongen worden om de opening van een vluchtelingenkamp te overwegen in het hart van de hoofdstad van Europa, net zoals in gebieden die getroffen worden door oorlog of natuurrampen’, zegt Artsen zonder Grenzen.

De voorbije weken belandden achthonderd asielzoekers op straat omdat Fedasil hen geen onderdak meer kon bieden. Bij gebrek aan plaatsen in de reguliere centra werden al meer dan 1.300 asielzoekers ondergebracht in hotels in de hoofdstad. Nu ook die vol zitten, worden de asielzoekers de straat op gestuurd met een tweetalige gids voor daklozen. AzG, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Caritas en Ciré roepen de regering op om leegstaande overheidsgebouwen op te vorderen. “Het wordt tijd dat de overheid vandaag haar verantwoordelijkheid opneemt, om morgen niet aan de wereld te moeten uitleggen waarom er een vluchtelingenkamp in het hartje van Brussel staat”, zegt Koen Baetens van AzG. Ook CD&V-senator Nahima Lanjri vindt dat de bevoegde staatssecretaris zijn job niet doet en eist dat er snel nieuwe opvangplaatsen komen. “Het hek is helemaal van de dam,” meent ze. Lanjri stoort zich vooral aan de herinvoering van de financiële steun.

Aanzuigeffect

Het tekort aan opvangplaatsen heeft ervoor gezorgd dat asielzoekers weer geld krijgen als ze een woning hebben gevonden en een huurcontract voorleggen. Zo wilde de regering de uitstroom uit de opvangcentra bevorderen. Oorspronkelijk was deze maatregel dus bedoeld voor mensen die al een tijdje in België verbleven, maar Lanjri zegt dat ook nieuwkomers er gebruik van maken. Ze vreest voor een aanzuigeffect en overlast voor de OCMW’s van de grote steden omdat er geen spreidingsplan meer van kracht is.“Bovendien hebben de OCMW’s van Antwerpen en Brussel ontdekt dat de mensen die uit het asielcentrum wilden vertrekken, een huurcontract met telkens hetzelfde adres voorlegden. Dat wijst erop dat ze in handen vallen van huisjesmelkers”, zegt ze. Volgens Lanjri hebben al zeshonderd mensen een aanvraag ingediend bij Fedasil voor financiële steun en werden er al vierhonderd dossiers goedgekeurd. Duizend asielzoekers zouden bij hun aankomst in ons land al meteen doorverwezen zijn naar de OCMW’s. “Het OCMW van Antwerpen krijgt al wekenlang honderden asielzoekers over de vloer met de vraag voor financiële steun. Nu begrijp ik waar die vandaan komen.” (TP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234