Zaterdag 01/04/2023

NieuwsCOP26

Ngo’s krijgen moeilijk de toegang die hen beloofd was tot klimaattop in Glasgow

Protestgroep Extinction Rebellion voert actie in de straten van Glasgow. Beeld Getty Images
Protestgroep Extinction Rebellion voert actie in de straten van Glasgow.Beeld Getty Images

Op de COP26, de klimaattop in Glasgow, zoeken bijna tweehonderd landen naar manieren om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Terwijl sommige organisaties hekelen dat ze niet binnen mogen, voeren andere buiten actie.

Yannick Verberckmoes

Volgens de regels van het klimaatverdrag van de Verenigde Naties mogen maatschappelijke organisaties die wereldwijde klimaatbijeenkomsten bijwonen ook aanwezig zijn in de onderhandelingszalen, om de transparantie van het proces te verzekeren. Hun rol is cruciaal, vooral voor de landen van het Zuiden, na tientallen jaren van verbroken beloften. Maar Teresa Anderson, coördinator klimaatbeleid bij ActionAid International, heeft gezegd dat slechts vier vertegenwoordigers van de duizenden ngo’s die geaccrediteerd zijn voor COP26 de onderhandelingen mochten volgen.

COP26 werd vanwege de coronapandemie met een jaar uitgesteld en verloopt moeilijker door coronamaatregelen. Veel landen in het Zuiden hebben nog altijd geen algemene toegang tot vaccins. Het Verenigd Koninkrijk had als gastheer van de conferentie aangeboden om de afgevaardigden in te enten, maar sommige afgevaardigden konden de quarantaine in een hotel niet betalen.

‘Zo inclusief mogelijk’

De voorzitter van COP26, de Brit Alok Sharma, had herhaaldelijk verzekerd dat de conferentie “zo inclusief mogelijk” zou zijn. De realiteit voor duizenden experts is echter dat ze de reis slechts maakten om uiteindelijk online naar vergaderingen en persconferenties te kijken.

“Het is een ramp om te zien dat het maatschappelijk middenveld geen toegang heeft tot cruciale vergaderingen en dat veel van zijn vertegenwoordigers niet eens het terrein van de COP op kunnen”, zei Mohamed Adow van de denktank Power Shift Africa aan het Franse persagentschap AFP. Sinds het begin van de conferentie zondag moeten de afgevaardigden in lange rijen wachten, soms meer dan een uur, om de veiligheidscontroles door te komen.

Scheldwoordneutraal

In de buurt van de top is ook nog geprotesteerd door de organisatie Extinction Rebellion. De actievoerders vinden dat de klimaatplannen te veel blijven steken in loze beloften. Sommigen brachten schoonmaakmiddelen mee, omdat grote bedrijven enkel aan greenwashing zouden doen. Een aantal demonstranten heeft ook agenten met verf besproeid. De politie arresteerde minstens twee mensen.

Nadat er beelden opgedoken waren van Greta Thunberg die tijdens een eerdere betoging “Je kan die klimaatcrisis in je reet steken” zong, heeft de Zweedse activiste op Twitter beloofd om ‘scheldwoordneutraal’ te worden.

Thunberg zei niet waarom ze haar taalgebruik zou aanpassen, maar Britse media legden een verband met de kritiek die ze kreeg na het filmpje. Thunberg verzekerde haar 5 miljoen volgers op Twitter dat ze haar leven zal beteren. “Mocht ik toch iets ongepasts zeggen, dan beloof ik dat te compenseren met een aardige uitspraak”, grapte ze.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234