Donderdag 02/12/2021

'Newt Gingrich is dikke, oude, blanke man die nooit kan winnen van Obama'

Een conservatieve presentator van een populaire radiotalkshow biedt Republikeins presidentskandidaat Newt Gingrich een miljoen dollar als hij zich terugtrekt uit de race. 'De meest dwingende kwestie voor Amerika is nu Obama te verslaan, en dat is iets waar Gingrich niet in zal slagen.'

De conservatieven hebben er veel voor over om Barack Obama kwijt te geraken. Verwacht wordt dan ook dat de Republikeinse kandidaat die de nominatie in de wacht sleept, de volle steun zal krijgen van de meerderheid van conservatieve kiezers. Met als vereiste uiteraard dat de persoon kans maakt om de huidige president te onttronen. En Newt Gingrich, die momenteel ruim aan de leiding staat in de peilingen, is niet de man, zo vrezen sommigen.

Michael Savage, de populaire presentator van de conservatieve radiotalkshow The Savage Nation, biedt Gingrich zelfs een miljoen dollar als de man zich terugtrekt uit de race. Savage deed die aankondiging op zijn website. Savage spreekt voor een publiek van meer dan 8 miljoen luisteraars en heeft de derde populairste radiotalkshow in de VS.

De radioman viel Gingrich in de afgelopen weken voortdurend aan over zijn verleden als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en zijn politieke carrière erna. "Hij is voorstander van amnestie voor illegalen, hij heeft honderdduizenden aanvaard van (hypotheekverstrekkers) Fannie Mae en Freddie Mac, twee van de meest corrupte financiële instellingen in de geschiedenis", schreef Savage op zijn site.

'Geen uitstraling'

Daarnaast verwijt Savage de presidentskandidaat met Nancy Pelosi, de voormalige Democratische voorzitter van het Huis, te hebben samengewerkt in een campagne tegen de opwarming van de aarde. Neen, meent Savage, Gingrich is niet de juiste man tegenover Obama. "De meest dwingende kwestie voor Amerika is nu het verslaan van Obama en dat is niet iets wat Gingrich kan doen. In een presidentieel debat tegen Obama zal hij, ongeacht hoe goed hij het doet, er op televisie veel slechter uitkomen dan Obama. Hij zal niet meer uitstraling hebben dan wat hij in feite is: een dikke, oude, blanke man."

Savage was niet de enige conservatieve mediafiguur die uithaalde naar Gingrich. Ook columniste Ann Coulter, radiopresentator Rush Limbaugh en George Will, die een column heeft in The Washington Post, hebben hun bedenkingen geuit over de man.

Michael Savage haalde ook uit naar het privéleven van Gingrich aan. Veel te veel bagage, oordeelde de talkshowhost. "Hij heeft twee vrouwen bedrogen en hen verlaten terwijl ze zwaar ziek waren. Dat zal zijn kansen bij vrouwelijke kiezers tenietdoen."

Gingrich zelf voelt ook dat zijn verleden hem blijft achtervolgen. Hij is inderdaad twee keer gescheiden en twee keer gebeurde dat inderdaad nadat hij eerst een affaire was begonnen met een andere vrouw. Zijn eerste vrouw, Jackie, kreeg haar scheidingspapieren op het ziekenhuisbed waar ze herstelde van baarmoederkanker.

Het zijn allemaal netelige zaken die tegen hem kunnen werken in oerconservatieve kringen en evangelische milieus en dat beseft Gingrich. Daarom deed hij maandag in het openbaar een belofte: zijn huidige vrouw, Callista, zou hij trouw blijven. Dat mag dan wel een beetje lachwekkend klinken, voor Gingrich was het bloedige ernst. Hij deed zijn belofte immers schriftelijk, in een brief aan Bob Vander Plaats, de voorzitter van de Family Leader, een machtige evangelische groepering in Iowa. In die staat worden op 3 januari de eerste Republikeinse voorverkiezingen gehouden.

Gingrich zei in de brief ook dat hij zich tegen homohuwelijken kantte en dat hij het huwelijk als een zaak tussen man en vrouw zag. "Ik beloof ook om het huwelijk te handhaven door persoonlijke trouw aan mijn echtgenote en respect voor de huwelijksbanden van anderen", schreef Gingrich.

De brief is niets minder dan een bewijs dat zijn campagneteam zijn ontrouw als een potentieel obstakel ziet, zo menen analisten. De belofte van Gingrich was nodig, omdat zijn rechtstreekse tegenstanders, Mitt Romney en Rick Perry, om de haverklap alluderen op zijn privéleven. Romney heeft al verschillende keren herhaald dat hij 42 jaar getrouwd is met dezelfde vrouw, Ann Romney. En Rick Perry zei afgelopen weekend dat "wie zijn vrouw bedriegt, ook zijn zakenpartner zal bedriegen".

Of de belofte van Gingrich hem steun zal brengen in het evangelische kamp, is nog niet zeker. Als antwoord op de brief zei Vander Plaats dat hij blij was, maar niet dat hij voortaan Gingrich zou steunen. Evangelische christenen zijn erg machtige in Iowa. In 2008 zei zes van de tien inwoners die deelnamen aan de Republikeinse voorverkiezing een born-again christen te zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234