Maandag 19/04/2021

EXPO TOP 10

New Yorkse bendejongens of majestueuze katten? Tien expo's die u niet mag missen

Portret uit de 'Majestic'-serie van Marie Cecile Thijs, nu te zien op Kattenliefde. Negen levens in de kunst in Kunsthal Rotterdam Beeld Marie Cecile Thijs
Portret uit de 'Majestic'-serie van Marie Cecile Thijs, nu te zien op Kattenliefde. Negen levens in de kunst in Kunsthal RotterdamBeeld Marie Cecile Thijs

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. Bruce Davidson. American Photographer

84 jaar is hij intussen, de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson die de sociale veranderingen in zijn land voor zijn lens zag gebeuren. Hij was niet de observator die kwam voor een snel beeld, Davidson lééfde met zijn onderwerpen. Bleef een jaar bij The Jokers, een bende uit New York, en toonde hen als treurige tieners. Of hij trok op met de burgerrechtenbeweging. In het Nederlands Fotomuseum zijn nu de iconische zwart-witbeelden te zien die hij nam van de fifties tot het nieuwe millennium.

Lees hier ons interview met Bruce Davidson.

Tot 7/1 in Nederlands Fotomuseum, Rotterdam. nederlandsfotomuseum.nl

USA. New York City. 1962. Black Americans. Beeld © Bruce Davidson / Magnum Photo
USA. New York City. 1962. Black Americans.Beeld © Bruce Davidson / Magnum Photo

2. Kattenliefde. Negen levens in de kunst

Ze krabben, blazen en laten overal een spoor van vernieling en haar achter. Vanwaar dan toch die allesverzengende affectie voor poezen? De expo Kattenliefde zoekt de verklaring in de kunst.

Lees hier ons verslag over Kattenliefde.

Tot 14/1 in de Kunsthal, Rotterdam. kunsthal.nl

Ayako Rokkaku (2017) Beeld gallery delaive
Ayako Rokkaku (2017)Beeld gallery delaive

3. Superdemocratie: de Senaat der Dingen

Cultuur moet op de politieke agenda en het volk naar de senaat. Dat is het idee achter Superdemocratie: de Senaat der dingen. De met rode pluche bekleedde senaat staat dezer dagen vol kunstwerken die doen nadenken over diversiteit, economie of burgerschap. Een bijzondere samenwerking tussen het Antwerpse M KHA, de Brusselse Bozar én BP22 uit Charleroi.

Lees hier ons verslag over Superdemocratie: de Senaat der dingen.

Tot 31/10 in de Senaat, Brussel. bozar.be

Global Empowerment (2002), een werk van Sven 't Jolle, nu te zien in de Senaat. Beeld RV Kevin Oeyen
Global Empowerment (2002), een werk van Sven 't Jolle, nu te zien in de Senaat.Beeld RV Kevin Oeyen

4. Asako Narahashi - A Retrospective

Deze Japanse fotografe is gefascineerd door land en water, en het punt waar de twee elkaar ontmoeten. Vaak waadt ze een flink stuk de zee in om foto's te maken van het land, en dat levert interessante perspectieven op. Ze biedt een heel andere blik op iconische vergezichten als Mount Fuji of de wolkenkrabbers van Tokio. Soms maakt ze ons zelfs een beetje zeeziek, maar op een fijne manier.

Tot 15/10 in IBASHO, Antwerpen. ibashogallery.com

Asako Narahashi Beeld Asako Narahashi
Asako NarahashiBeeld Asako Narahashi

5. Carole Vanderlinden

Zoals elke schilder bezoekt Carole Vanderlinden veel musea. Liefst plekken waar oude, etnografische kunst getoond worden, op zoek naar gebeurtenissen, tekeningen, motieven, kleuren en ritmes. Die tekent ze na in haar schetsboek, en al schilderend vormt ze die, laagje per laagje, om tot nieuwe combinaties en luchtige composities.

Tot 28/10 in Galerie Rivoli, Brussel.

Le rocher Beeld Carole Vanderlinden
Le rocherBeeld Carole Vanderlinden

6. Perpetual Uncertainty

Met een geigerteller in de hand door een expo lopen? Het lijkt geen overbodige luxe in het Hasseltse huis voor actuele kunst Z33. In Perpetual Uncertainty onderzoeken hedendaagse kunstenaars hoe we moeten omspringen met het nucleaire tijdperk en de lange naweeën van radioactiviteit.

Lees hier ons verslag over Perpetual Uncertainty.

Tot 10/12 in Z33, Hasselt. z33.be

Susan Schüppli brengt in 'Trace Evidences' de radiologische landschappen in kaart van Tsjernobyl, Forsmark (Zweden) en Fukushima, en probeert zo vat te krijgen op de materiële fall-out Beeld rv © Polly Yassin
Susan Schüppli brengt in 'Trace Evidences' de radiologische landschappen in kaart van Tsjernobyl, Forsmark (Zweden) en Fukushima, en probeert zo vat te krijgen op de materiële fall-outBeeld rv © Polly Yassin

7. William Klein

“A crash course in what was not to be done in photography”, zo lachte de legendarische William Klein. Aparte kadrering, revolutionaire onderwerpen en een opzettelijke flou artistique: Klein geldt als een van de pioniers van de modefotografie. Hij haalde modellen uit de studio en liet ze op straat poseren. Serge Gainsbourg, Audrey Hepburn, Sophia Loren stonden voor zijn lens. Zijn krachtige beelden werden al trots getoond door het MoMA in New York, Centre Pompidou in Parijs en Tate Modern in Londen.

Tot 13/10 in Galerie de la Béraudière, Brussel. delaberaudiere.com

Piazza di Spagna Beeld William Klein
Piazza di SpagnaBeeld William Klein

8. The Still Point of the Turning World

In het Fotomuseum laat kunstenaar David Claerbout een seconde minutenlang standhouden. Deze expo gaat over het snijpunt tussen film en foto en de tijd die verstrijkt, of net niet. Een fijne tentoonstelling en met een bijzondere bijrol voor de poëzie van alledag. Wacht niet te lang, de expo gaat zijn laatste dagen in.

Lees hier ons verslag over The Still Point of the Turning World.

Tot 8/10 in FOMU, Antwerpen. fotomuseum.be

Still uit David Claerbouts The Algiers Sections of A Happy Moment Beeld VG Bild-Kunst, Bonn, 2017, courtesy de kunstenaar en galeries Esther Schipper, Berlijn en Sean Kelly, New York
Still uit David Claerbouts The Algiers Sections of A Happy MomentBeeld VG Bild-Kunst, Bonn, 2017, courtesy de kunstenaar en galeries Esther Schipper, Berlijn en Sean Kelly, New York

9. The Beauty of the Beast

Van het klassieke 'stilleven met kip' tot een taart van dode kuikentjes: de veelzijdige expo The Beauty of the Beast viert de schoonheid en symboliek van het dier doorheen de eeuwen. Maar het is niet een en al idylle, want wat doen we die beesten toch aan? Bijna voorbij, deze leuke expo.

Lees hier ons verslag over The Beauty of the Beast.

Tot 15/10 in Kasteel d'Ursel, Hingene. kasteeldursel.be

Reeks ‘Reliquiae’ van Karin Borghouts
 Beeld rv Karin Borghouts
Reeks ‘Reliquiae’ van Karin BorghoutsBeeld rv Karin Borghouts

10. Dans Dans Dans!

Er wordt te weinig intiem gedanst. Dus zocht fotograaf Alex Vanhee de plekken op waar duo’s elkaar nog wel stevig tegen de gilet trekken. Het resultaat is te zien in de expo Dans Dans Dans! in Oostende.

Lees hier ons verslag over Dans Dans Dans!

Tot 5/11 in De Grote Post, Oostende. visitoostende.be

null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234