Zaterdag 27/11/2021

New Yorkers als wandelende oneliners

Er is applaus te horen wanneer president Bush van op het reuzenscherm van NBC besluit: 'God Bless America and all who defend her.' Honderden zijn op woensdagavond iets voor tienen op Times Square in New York samengekomen, niet alleen om openlijk hun steun te betuigen aan Bush, maar ook omdat de naar de stem van het volk hengelende cameraploegen amper enig doorkomen toelaten.

Dennis Crosby (34), verzekeringsmakelaar, geeft per gsm instructies aan zijn vader in Dallas. ABC is het kanaal waar die de video dringend op moet afstemmen. Crosby is een van de vele tientallen die uit de wandelende massa zijn gepikt. "Ik kwam net uit die boekhandel en werd aangesproken door die lui", zegt hij. "Dat de oorlog was begonnen, vernam ik van hen. Ik loop hier gewoon rond als toerist. (ernstig) Ik heb gezegd dat Saddam niet kan beweren dat hij te weinig tijd heeft gekregen. Al wat we nu kunnen hopen, is dat het een korte oorlog wordt. Een van een paar dagen of zo."

Over de oorlog wordt op Times Square gesproken in termen als de kick-off, die na zo lang wachten eindelijk is gegeven, en relief "nu we weten waar we aan toe zijn". Het lijkt niet zozeer een behoefte tot samenzijn te zijn die honderden wandelaars aan het plein doet klitten. De oorzaak ligt bij de vele tientallen cameraploegen die hier al van lang voor 21.33 uur lokale tijd naar de stem van het volk staan te hengelen, en van bij de eerste melding van breaking news op de banden onderaan op de reuzenschermen in actie schieten. Van hieruit bekeken is het alsof de eerste kruisraket nog ergens boven Bagdad in de lucht hangt wanneer de man van Fox News al een liveverbinding opeist vanwege "a terrific quote I have here".

Vreugdevol kun je de sfeer op het plein niet noemen, het is eerder een uiting van "het begin van het einde van die onzekerheid, die aan de New Yorkers knaagt, en die hen wekenlang deed twijfelen of ze morgen hun kinderen nog naar school zouden kunnen brengen", zoals psycholoog Jeff Gardere de volgende dag op dezelfde zender zal uitleggen. "Ik heb tegen Reuters gezegd dat ik radicaal tegen ben", zegt Jan Tershento, een joodse vijftiger uit Brooklyn, na afloop van zijn korte moment van glorie. "Ik hoorde Bush zonet aankondigen dat we ons moeten voorbereiden op een oorlog die misschien langer zal duren en meer inspanningen zal vergen dan eerst gedacht (lacht). Ik vraag me dan af: hoe kan hij dat na tien minuten oorlog al weten? Het is toch duidelijk dat dit helemaal niet gaat om het bestrijden van terroristen maar om olie en dollars?"

"Het geeft je het gevoel erbij te zijn, to be part of it", grijnst Tom Bach, een dertiger die zich heeft losgemaakt uit het voor Bush applaudisserende groepje en Fox News geestdriftig van duiding heeft voorzien. "Ik vind de beelden wel wat zwak, moet ik zeggen. Je ziet een kleine vuurbal in de duisternis van Bagdad, meer niet. Hopelijk krijgen we meer te zien als onze grondtroepen Irak binnentrekken. Wel leuk dat Peter Arnett er weer bij is." Voor de camera heeft Tom zich niettemin, net als de meeste New Yorkers, ontpopt als een wandelende oneliner. Een goede zaak, deze oorlog, "waarvan we niet mogen vergeten dat hij niet vanavond maar op 11 september 2001 is begonnen".

Iets voor tienen wordt Times Square opgeschrikt door het gedaver van een laagvliegende jet. Een militair toestel, zo kan de man van ABC de omstanders meteen geruststellen. Het is een onderdeel van de dinsdag door burgemeester Bloomberg toegelichte operatie Atlas, een groots opgezet veiligheidsplan dat alleen al aan politionele overuren 5 miljoen dollar per week gaat kosten en waarvan nog niet helemaal duidelijk is wie het gaat financieren. Bloomberg zegt redenen te hebben om te geloven dat zijn stad opnieuw op "de frontlinie van het wereldwijde terrorisme" ligt.

In Manhattan zijn rond alle overheidsgebouwen wegversperringen opgericht. Bestelwagentjes die wat af te leveren hebben moeten langs een controlepost. Metrostellen en -stations krijgen extra bewaking. Wie een vliegtuig wil halen, houdt beter rekening met controles die een uur of twee kunnen vergen. Maar niemand die daarover maalt. "We moeten hier door", zegt Dennis Crosby. "Dit is niet onze keuze. En we weten dat als de terroristen zullen terugslaan, het op een laffe manier zal gebeuren."

In New York is de vrees voor een 'vuile bom' groot. 15.000 agenten van de NYPD zijn uitgerust met een gasmasker, een kleine geigerteller en een medisch setje om in geval van nood alvast 25 burgers de eerste zorgen te kunnen toedienen. Veel New Yorkers hebben echter zelf al in hun noden voorzien door in een van de vele goedkope elektrozaakjes in Canal Street voor 32 dollar of minder een ietwat carnavalesk aandoende rubberen muts met mondfilter te kopen. Op Fox News is al herhaaldelijk benadrukt dat die spullen geen enkele bescherming bieden in geval van een bacteriologische aanslag, maar het lijkt de kopers vooral te doen om het bij aankoop gratis verworven gevoel: to be part of it.

'Leuk dat Peter Arnett er weer bij is'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234