Maandag 06/02/2023

New York onderzoekt mogelijke plaatselijke besmettingen

'Wereld moet zich op ergste voorbereiden'

De nieuwe variant van de varkensgriep is inmiddels opgedoken in Nieuw-Zeeland en Israël. Bij die nieuwe patiënten gaat het telkens om 'geïmporteerde' gevallen, reizigers die met de infectie terugkeerden uit Mexico. In New York is wel sprake van een aantal zieken die de infectie mogelijk niet van elders meebrachten.

door Nathalie Carpentier

BRUSSEL l Een pandemie vermijden is nog mogelijk, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) ondertussen, maar de wereld moet zich tegelijk op het ergste scenario voorbereiden. In ons land werden bij het ter perse gaan zes nieuwe verdachte gevallen onderzocht.

De situatie blijft snel evolueren, maar sinds maandag zijn er relatief weinig nieuwe bevestigde gevallen van varkensgriep bij gekomen. Volgens de laatste gegevens zijn er 65 patiënten in de VS in minstens zes verschillende staten, acht in Canada in twee provincies, twee in Spanje, twee in Groot-Brittannië en tien in Nieuw-Zeeland. Wereldwijd zouden er ondertussen 115 bevestigde gevallen zijn.

Het totale aantal bevestigde gevallen in Mexico blijft volgens de WGO relatief laag. Terwijl sommige bronnen spreken over 152 doden in Mexico hield de WGO het ook gisteren op 29 gevallen, van wie er zeven zijn gestorven. Nog altijd blijkt de infectie buiten Mexico te zorgen voor milde symptomen. In Californië, dat uit voorzorg de noodtoestand heeft afgekondigd, was er gisterenavond sprake van twee mogelijke varkensgriepdoden. Bij het ter perse gaan stond echter al van één overlijden vast dat het geen uitstaans had met het virus. Officiële instanties noemden het bovendien onwaarschijnlijk dat de tweede patiënt daaraan was overleden. Vooralsnog zijn er dus enkel in Mexico doden door het virus bevestigd.

Volgens experts is het cruciaal om enkel rekening te houden met de bevestigde gevallen om een juist beeld te krijgen. "Het enige wat we nu met zekerheid kunnen zeggen is dat er een nieuw virus ontstaan is dat zich vanuit Mexico lijkt te verspreiden", reageert de Nederlandse, internationaal gerenommeerde viroloog Ab Osterhaus. "We weten niet waar het precies vandaan komt of hoe het juist is ontstaan. Maar het virus kan dodelijk zijn voor de mens. Dat lijkt mij al erg genoeg."

De WGO verhoogde maandagavond het niveau van het internationaal pandemieplan naar fase vier. Dat betekent dat er kleine clusters bestaan in Mexico en de VS met een beperkte overdracht van mens op mens maar dat de verspreiding zeer lokaal is. Dat suggereert dat het virus nog niet goed aangepast is aan de mens. De organisatie zegt ook dat er in New York een aantal gevallen zijn "waarbij het erop lijkt dat er overdracht is van mens op mens". Dat zou betekenen dat er ook buiten de oorspronkelijke haarden overdracht is vastgesteld en dan zou de WGO kunnen overgaan naar fase vijf.

Tot daar meer nieuws over is, gaat het bij de verspreiding naar nieuwe landen nog om 'geïmporteerde' gevallen, patiënten die met de ziekte terugkeerden van een reis in Mexico. Dat is cruciaal, onderstreept plaatsvervangend directeur-generaal Keiji Fukuda van de WGO. "Hoewel er nu patiënten zijn in Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland is er geen aanwijzing dat de ziekte daar ook al lokaal is ontstaan."

De WGO raadt ook aan af te zien van pogingen om de verspreiding te beheersen. "Omdat het virus al vrij verspreid is op verschillende locaties is indijking niet haalbaar", aldus Fukuda. Hij beklemtoont dat niet werd aangeraden grenzen te sluiten of reizen te beperken. "Nu het virus al verspreid is, heeft dat weinig effect."

"Bij SARS ontwikkelden patiënten al symptomen enkele dagen voor ze besmettelijk werden", verduidelijkt Ab Osterhaus. "Dan heeft het zin mensen met symptomen op te sporen en te isoleren om verdere verspreiding te vermijden. Bij griep zijn geïnfecteerde patiënten direct besmettelijk, nog voor ze symptomen ontwikkelen."

Mondmaskers vliegen deur uit

Producenten hebben inmiddels de eerste voorbereidingen getroffen om te kunnen starten met de productie van een vaccin tegen het nieuwe virus. De Amerikaanse Centers for Disease Control hebben al een staal genomen van het nieuwe virus en een vaccinvirusstam ontwikkeld voor kweek. Voorlopig is nog niet beslist om ook te beginnen met productie ervan.

Ondertussen staat de producenten van mondmaskers drukke tijden te wachten. Deforce, een West-Vlaamse distributeur van medisch materiaal, zag zijn volledige stock maandag de deur uitgaan. "Acht dozen met 20 stuks, als ik me niet vergis besteld door huisartsen in de regio." De federale overheid meldt trouwens dat ze een stock heeft van 32 miljoen wegwerpmaskers en nog eens 6 miljoen FFP2-maskers voor hulpverleners.

n Twee broers arriveren op de luchthaven van Auckland na een vakantie in de VS. In Nieuw-Zeeland zouden inmiddels tien gevallen van varkensgriep zijn vastgesteld.

Keiji Fukuda, WGO:

Nu het virus al verspreid is, heeft het weinig zin de grenzen te sluiten

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234