Woensdag 12/08/2020

New Lachaussée vangt bot bij Waalse regering

Waals minister-president Van Cauwenberghe: 'Walloni� is geen eiland. We moeten rekening houden met ons imago in de rest van de wereld'

Geen exportvergunning voor munitiefabriek in Tanzania

Namen / Brussel

Belga en eigen berichtgeving

De Waalse regering heeft gisteren beslist de licentie voor de export van een munitiefabriek door New Lachaussée naar Tanzania in te trekken. Begin dit jaar had de Waalse regering zo'n licentie gegeven, maar onder druk van federaal minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) werd die vervolgens voor drie maanden opgeschort en nu dus ingetrokken.

De exportlicentie zou onverzoenbaar zijn met de buitenlandse politiek van ons land, zo motiveert de Waalse regering de beslissing. "Wallonië is geen eiland", verklaarde de Waalse minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS). "We moeten rekening houden met het imago van Wallonië in Europa en de rest van de wereld. Ik kan niet ongevoelig blijven voor de intern Belgische polemiek, maar ik heb bij mijn beslissing evenzeer rekening gehouden met de internationale instanties, die me hebben laten weten dat de levering ongelukkig zou zijn voor het vredesproces in de regio van de Grote Meren."

Woensdag had premier Guy Verhofstadt de Waalse minister-president nog duidelijk gemaakt dat het toekennen van de omstreden exportlicentie kritiek zou uit uitlokken op de internationale scène en negatieve reacties zou veroorzaken bij bepaalde buitenlandse staatshoofden.

Bovendien waren er problemen van technische aard. De Waalse regering had bijkomende voorwaarden gesteld, zoals controle op de productie van de munitie in Tanzania. Maar het realiseren van die voorwaarden bleek onmogelijk, stelden Van Cauwenberghe en de Waalse minister van Buitenlandse Betrekkingen Marie-Dominique Simonet (cdH). Simonet, die de aanvankelijke vergunning op 6 januari jl. had getekend, heeft gisteren op eigen verzoek haar bevoegdheid voor het toekennen van exportlicenties voor wapens overgedragen aan Van Cauwenberghe.

In een persmededeling toonde minister van Buitenlandse Zaken De Gucht zich "verheugd" over de beslissing van het Waals Gewest. "Deze beslissing past in het beleid dat ons land voert voor de vrede en de stabilisatie van het gebied der Grote Meren in Afrika", stelt De Gucht. "Het maakt het België bovendien mogelijk om binnen de internationale gemeenschap op een geloofwaardige manier verder te ijveren voor aandacht voor deze regio." De Gucht onderstreept ook dat er in dit verband een uitstekende samenwerking geweest is tussen zijn departement en het Waals Gewest.

Het contract voor de levering van munitiemachines heeft een waarde van ruim 7 miljoen euro. Ter vervanging van een verouderde Chinese fabriek wou New Lachaussée in Morogoro een nieuwe fabriek bouwen die jaarlijks zeven tot veertien miljoen kogels voor kalasjnikovs zou produceren. Een studie van het onderzoekscentrum International Peace Information Service (Ipis), in opdracht van minister De Gucht, waarschuwde onlangs voor de potentieel nefaste gevolgen van de exportlicentie omdat de kans reëel was dat de kogels hun weg zouden vinden naar oorlogsgebieden in Centraal-Afrika (DM 21/6). Het rapport stelde dat de productiecapaciteit in Morogoro "ruimschoots de noden van het Tanzaniaanse overheidsapparaat overtreft". Er bestaat ook geen enkel Tanzaniaans overheidsorgaan dat de defensie-industrie of de wapenhandel controleert en kan beletten dat de munitie in buurlanden aan de man wordt gebracht.

Het Luikse bedrijf New Lachaussée is een onderdeel van het zakenimperium van de Katangees-Belgische zakenman George Forrest, die in ons land over uitstekende politieke contacten beschikt. VLD-politicus Pierre Chevalier is bestuurder van George Forrest International, de holding van de groep. Hetzelfde gold tot voor kort voor Jean-Claude Marcourt, de Waalse PS-minister van Economie. (GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234