Donderdag 28/05/2020

New Labour levert nu ook daklozenvrije straten

De dakloze die bij het vallen van de nacht zijn slaapplaats in het portiek van een winkel opzoekt, dat moet na de eeuwwisseling goeddeels gedaan zijn in Groot-Brittannië. 'Het zijn de krachtigste symbolen van sociale uitsluiting,' zei premier Tony Blair bij de presentatie van een 'straattsaar', die met een budget van 145 miljoen pond de junkies, ex-gevangenen, psychiatrische patiënten maar vooral jongeren moet opsporen en van straat halen.

BRUSSEL / LONDEN.

EIGEN BERICHTGEVING

Een Londense wildslaper werd een paar weken geleden op de BBC geïnterviewd over zijn problemen. Zijn grootste klacht was de aanhoudende stroom vrijwilligers die hem voortdurend wekten voor een kopje warme soep. Hij kwam zo niet aan zijn nachtrust toe. De Britse regering wil het liefdadigheidstijdperk achter zich laten en een gestructureerd hulpverleningsapparaat opzetten.

De meer dan tweeduizend hardnekkige wildslapers (het officiële cijfer van de door Blair in het leven geroepen Social Exclusion Unit) moeten dan wel ergens heenkunnen. Er komen meer slaapplaatsen, programma's om te voorkomen dat mensen uit de zorg, de gevangenis en het leger op straat terechtkomen, en hulp bij het vinden van werk. Een interdepartementale werkgroep van vier betrokken ministers gaat het geheel coördineren.

Voor het project wordt een speciale 'straattsaar' aangesteld, zoals eerder een 'drugstsaar' de antidrugscampagne van de Labourregering ter hand nam. De straattsaar moet fondsen bijeenbrengen, accommodatie verwerven en vooral de stroom wildslapers op het spoor blijven.

Een begeleidend regeringsrapport van de Social Exclusion Unit windt er geen doekjes om: "De expliciete bedoeling van het beleid is de levering van lege straten". In onvervalst Blairiaans stelt het verder dat "het publiek zal vinden dat het het recht heeft te verwachten dat de nieuwe bedden in opvanghuizen ook daadwerkelijk bezet worden". Zoniet worden hardere maatregelen niet uitgesloten. Zelfs conservatieve Tory-parlementsleden schrokken van deze harde woorden en zeiden dat er geen dwang mag worden uitgeoefend om mensen van straat te krijgen. Zij en ook sommige Labourpolitici zien in de plannen van Blair een echo van het nultolerantiebeleid in New York, waar bedelaars zonder pardon van straat worden geveegd.

Het aantal daklozen in Groot-Brittannië steeg vooral explosief in het midden van de jaren tachtig toen het cowboy-kapitalisme van Tory-premier Margaret Thatcher op de klippen liep. In de jaren negentig maken steeds meer ex-gevangenen en psychiatrische patiënten deel uit van het leger daklozen, omdat er geen geld is voor opvang, of omdat de bestaande hulpverlening tekortschiet, zo meldt de Social Exclusion Unit.

Daklozenorganisaties vrezen een cosmetische operatie omdat ze vermoeden dat de hardnekkigste daklozen niet van straat te branden zijn. Ze wijzen onder meer op het groeiend aantal jongeren in de Londense West End, die de traditionele groepen Schotse en Ierse zwervers inmiddels overtreffen. Shaks Ghosh van de daklozenorganisatie Crisis vreest dat onderdak een exclusief recht zal worden voor hen die ook aan een banenproject willen (of kunnen) deelnemen.

"Veel jongeren zijn seksueel mishandeld of anderszins misbruikt. Door ze naar een opvanghuis te verdrijven en ze verplicht te laten deelnemen aan de New Deal (Blair's verplichte school-werkprogramma, nvdr) los je hun problemen niet op. Ze moeten eerst hun leven op orde krijgen, hun relaties en hun huisvesting. Werk vinden is voor daarna," zegt Ghosh. "Zet je ze te veel onder druk, dan haken ze af. En ze zijn vindingrijk genoeg om steeds nieuwe plekken te zoeken. Maar dan ben je ze wel kwijt." (BW)

Een 'straattsaar' moet fondsen bijeenbrengen, accommodatie verwerven en vooral de stroom wildslapers op het spoor blijven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234