Dinsdag 25/02/2020

NEW FIFA NOW De doodsteek voor Blatter?

Als de naam van Sepp Blatter voor de zoveelste keer door het Europees Parlement galmt, grijpt Damian Collins in. Het Britse Lagerhuislid wil benadrukken dat de actiebeweging New FIFA Now niet is opgericht om de bejaarde voorzitter van de wereldvoetbalbond van zijn troon te stoten. Openheid, daar draait het om.

De gisteren in Brussel gelanceerde campagne van New FIFA Now is geen anti-Blattercampagne, benadrukken de initiatiefnemers. Dat zou ook onverstandig zijn, want de Zwitser wordt ondanks alle perikelen in mei vermoedelijk herkozen als FIFA-voorzitter.

Ook bij de nieuwste tegenbeweging van de wereldvoetbalbond zinspelen ze alvast op die uitkomst. "Daarom hopen we dat Blatter vooral samen met ons wil werken aan hervorming", zegt Bonita Mersiades.

De Australische verbond zich ook aan het initiatief van Collins, die in eigen land strijd voert voor meer onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Mersiades was nauw betrokken bij het Australische WK-bid voor 2022, dat kansloos bleek in de wedloop met Qatar.

Er viel evenwel een lichtpuntje te noteren: Blatter schonk als enige zijn stem aan Australië. Zo beweert althans de Fransman Jérôme Champagne, die zichzelf als een van de drie tegenkandidaten voor het FIFA-voorzitterschap heeft opgeworpen. Mersiades lacht. Misschien is de vermeende voorkeur van de FIFA-baas wat waard, mocht hij besluiten de plannen van New FIFA Now aan te horen.

Champagne wil niet kwijt of al vijf landen zich achter zijn kandidatuur hebben geschaard, een glasharde voorwaarde om de degens met Blatter te kunnen kruisen. Op 29 januari sluit de inschrijftermijn.

De Fransman spreekt, als altijd, vriendelijke woorden over Blatter. Dat klinkt enigszins vreemd in het gezelschap waarin hij zich begeeft. Hij hamert op de goede dingen die de FIFA doet, zoals geld verdelen over kleine, armlastige bonden. Zo viel bij alle federaties vorige maand een 'kerstbonus' op de mat van 300.000 Zwitserse francs. Cadeautje van Blatter.

Waar dat geld precies vandaan komt? Wie het weet, mag het zeggen. Zulke stof is koren op de molen van New FIFA Now, dat de wereldvoetbalbond tot meer openheid hoopt te verleiden. De FIFA is bovendien arrogant, betoogt Harold Mayne-Nicholls. Hij inspecteerde de kandidaat-landen voor de WK's van 2018 en 2022. "FIFA is niet de eigenaar van het voetbal. Het voetbal is van niemand."

Vechten tegen de bierkaai

De Chileen schetst in een adem de heikele thema's waarmee de FIFA te maken krijgt dit jaar: de verkiezing van een nieuwe voorzitter. De onvrede bij de voetbalsters omdat ze hun WK - in tegenstelling tot de mannen - op kunstgras moeten spelen. Het voetballand dat in niets een voetballand is, maar toch een WK kreeg toegewezen: Qatar. En het herstellen van de eigen geloofwaardigheid, al dan niet daartoe gedwongen door externe onderzoeken en organisaties als New FIFA Now.

Het vuurwerk ontbreekt bij de doop van de actiegroepering, ondanks steunbetuigingen van enkele Europarlementsleden zoals Ivo Belet (CD&V). "De tijd van praten is voorbij, we moeten nu echt iets gaan veranderen", zei hij. Lord David Triesman, ex-voorzitter van de Engelse Voetbalbond (FA), nam eveneens het woord. "Niemand anders dan Blatter zou ooit zijn functie kunnen behouden na alle schandalen."

De verwachtingen dat de Australische zakenman Jaimie Fuller en zijn gelijkgezinden iets kunnen bewerkstelligen in het FIFA-bolwerk zijn niet bijster groot. Fuller: "Maar dat zeiden de mensen in het wielrennen ook toen we onze plannen ontvouwden." Daar droeg Change Cycling Now bij aan de machtswisseling bij de internationale wielerbond UCI.

Bovendien: is sport niet ook een kwestie van strijden voor de goede zaak, zelfs als dat tegen beter weten in is? Fuller vertelt over zijn schoolrugbyteam, dat eens een veel betere tegenstander trof. "We wisten zeker dat we zouden verliezen en dat gebeurde ook. Maar het kwam niet in ons hoofd op om niet het veld op te gaan en te knokken tegen de ondergang."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234