Vrijdag 22/10/2021

New Delhi opgeschrikt door moord op twee homoseksuelen

Condooms worden meer als dakbedekking dan als voorbehoedsmiddel gebruikt

Homo's zetten kwaad bloed in India

India werd vorige week opgeschrikt door de brutale moord op twee homo's in een rijke wijk van de hoofdstad New Delhi. 'De moord', zo menen holebi-activisten, 'was een gedroomde gelegenheid voor de media om alle clichés weer breed uit te smeren.' Maar ook als er geen bloed vloeit, valt het niet mee om voor je 'afwijkende' geaardheid uit te komen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Catherine Vuylsteke

De meeste Indiase bladen hadden het er de voorbije dagen over: over de lijken van een man die voor de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAid werkte en dat van zijn vriend, teruggevonden in een chic huis in New Delhi, tussen bergen onkiese polaroids. De politie heeft nog geen arrestaties verricht maar ondertussen doen de wildste verhalen de ronde over deze vermoorde zoon van een gepensioneerd overheidsambtenaar. Hij zou wel vaker gigolo's hebben ingehuurd en wilde feesten hebben gehouden. Anderen beweren dan weer dat hij en zijn vriend mensen chanteerden met hun collectie pornografische foto's.

"Alle stereotypen duiken opnieuw op", aldus homoactivisten, "en dat terwijl er bepaald relevantere thema's zijn. Waarom krijgt de vaststelling dat 20 procent van de homo's in Bombay met hiv besmet zijn bijvoorbeeld niet meer aandacht?"

Het antwoord op die vraag is simpel. Homoseksuele daden zijn onder de door de Britten geïntroduceerde sectie 377 van het strafwetboek als 'tegennatuurlijke daden' strafbaar met tien jaar cel en weinig mannen (en nog minder vrouwen) komen er openlijk voor uit dat ze holebi zijn.

Ashok Row Kavi van de in Bombay gevestigde organisatie Humsafar schat het aantal homo's in India op 20 miljoen maar gelooft dat er veel meer mannen zijn die (al dan niet geregeld) seks hebben met mannen. Die conclusie wordt ook onderschreven door de onderzoekers van de universiteiten van Plymouth en Amsterdam die het essay Social construction of homosexuality in India schreven. "Terwijl vrouwen in India verondersteld worden zich erg vrouwelijk te gedragen, hoeven mannen geen uitgesproken masculien gedrag te etaleren om hun mannelijkheid te bevestigen. Ze zijn mannen omdat ze trouwen en vader worden. Ze mogen lichamelijk contact hebben en slapen met andere mannen, zonder dat daar maatschappelijk iets fouts achter wordt gezocht. Ook als daar enige seksuele activiteit mee gepaard gaat, is dat niet abnormaal. 'Maasti' noemt men dat, 'ondeugendheid'." Hoe vaak 'maasti' wel voorkomt, mag uit een onderzoek onder truckers in Pakistan blijken: 72 procent zei het al te hebben ervaren.

Tot voor een paar jaar was het zoeken naar partners een enigszins hachelijke onderneming. "Publieke toiletten, parken en doodlopende stegen waren de cruising areas", zegt een activist van een holebi-vereniging in Calcutta op een homo-website. "Dat had het voordeel dat de sociaal-economische barrières werden doorbroken. Je vond op die plekken evengoed mannen die als schoonmaker werkten als zakenlui met poen. Maar het nadeel was absoluut dat de politie die plaatsen ook kende en er zich vaak schuldig maakte aan verkrachting en/of afpersing."

De jongste tijd is het internet het toevluchtsoord bij uitstek geworden, zij het dat de minder kapitaalkrachtigen nog steeds zijn blootgesteld aan de gevaren in de cruising areas. En die zijn er niet minder op geworden, zo blijkt uit de lotgevallen eerder deze maand van een 'hijra' (transseksueel) die bij de politie aangifte deed van een verkrachting en vervolgens zeven uren lang werd gemarteld. Tegelijk moet gezegd dat het aantal organisaties dat vecht voor de afschaffing van sectie 377 en dat de belangen van holebi's behartigt, het jongste decennium sterk is toegenomen. Dit jaar werd daarenboven voor de tweede keer een Gay Pride georganiseerd in Calcutta. "Maar evengoed", meent een activist, "is de hindoe-nationalistische terugslag venijniger dan ooit." Elke keer als een film een homo-erotisch thema durft aan te kaarten, krijgen de uitbaters van bioscopen dreigementen en niet zelden worden cinema's die die films toch draaien kort en klein geslagen, zoals bij Fire (1998), een film over een lesbische relatie. De overheid doet niets terwijl duidelijk is dat de hindoe-nationalistische Shiv Sena achter het geweld zit.

De negatieve houding van de overheid manifesteert zich ook nog in een ander opzicht: in haar nalatigheid inzake aids-preventie. Terwijl India na Zuid-Afrika het land is met (althans in absolute cijfers) het hoogste aantal seropositieven (6,1 miljoen), en de besmetting zich concentreert in drie risicogroepen (prostitueebezoekers, drugsspuiters en homo's), worden aids-activisten eerder gehinderd dan geholpen in hun werk. Human Rights Watch publiceerde enige tijd geleden nog een studie over de politiebrutaliteit waarmee aids-werkers doorgaans te kampen krijgen.

Vorige week lekte nog een andere studie uit die New Delhi aan het denken moet zetten. Volgens professor Ramakant van de King George's Medical University in Lucknow wordt slechts een kwart van de condooms in India voor seksuele doeleinden gebruikt. "Firma's kopen die in grote hoeveelheden in om ze gevuld met beton en teer te gebruiken bij de wegenbouw of als dakbedekking, om insijpeling te voorkomen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234