Dinsdag 27/10/2020

Nightlife

Neurowetenschapper Carl Hart over drugs: “Mogen volwassenen niet gewoon volwassen dingen doen?”

Beeld Pixabay

Drugs zijn onlosmakelijk verbonden met het uitgaansleven en dat vindt professor Carl Hart de normaalste zaak van de wereld. De neurowetenschapper aan Colombia University en expert inzake druggebruik is op 15 november te gast tijdens de vierde NIGHTS-conferentie in Brussel, waar sprekers van alle windrichtingen hun zegje komen doen over uitgaan in de beste omstandigheden.

Professor Carl Hart groeide zelf op in een achtergestelde wijk in Miami, waar middelengebruik en verslaving schering en inslag waren. Zo leerde hij leven met het geloof dat de armoede in zijn omgeving te wijten was aan druggebruik. Pas later kwam hij tot de conclusie dat heel andere economische constructies aan de basis lagen van de armoede in zijn wijk – een vicieuze cirkel van werkloosheid, bijvoorbeeld. Dealen en verslavingen waren wel gecorreleerd met extreme armoede, maar waren slechts één van de vele gevolgen daarvan.

Door de logica om te draaien, konden politici er volgens hem hun handen vanaf trekken. “Alweer een bezorgdheid minder voor de politicus”, frustreert Carl Hart zich over de situatie in eigen land. “En over die werkloosheidscijfers wordt niet meer gepraat. Gewoon extra politie op straat, en that’s it. Gemakkelijk.”

In interviews benadrukt Hart graag hoe weinig druggebruikers feitelijk in de verslaving belanden – ongeveer 10 tot 20 procent van hen, een cijfer vergelijkbaar met het aantal alcoholverslaafden. Toch komen drugs altijd negatief in de media. Vooral heroïne heeft de laatste halve eeuw een extreem slechte reputatie opgelopen. 

“Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het slechte gebruik van de naalden”, zegt Hart. “Terwijl je heroïne ook gewoon kan roken of snuiven. Het is een prima middel tegen angst, en een effectieve pijnstiller op emotioneel en fysiek niveau. En het helpt bij slaapproblemen. Maar het leent zich niet tot feestjes, het is een verdovend middel dat je eerder in een contemplatieve stemming brengt. Daarom gebruiken niet veel mensen het, kent de jongere generatie het niet, en heeft het een hele slechte reputatie.”

Taboe

Niet alleen tijdens het uitgaansleven, waar de conferentie voornamelijk om draait, zijn bepaalde drugs dus op hun plaats, vindt de Amerikaanse neurowetenschapper. “Drugs kunnen helpen bij onze zoektocht naar geluk”, bevestigt hij. “Ze kunnen je iets bijleren over jezelf en de samenleving. Een muzikant presteert er beter door op het podium, mensen worden er opener van, vrolijker, waakzamer en gefocust, of net erg bedachtzaam. ”

Dat veel van de gevaren van druggebruik net verband houden met slechte educatie en vervuiling door illegaliteit, wordt door menig expert bepleit. Toch wordt het onderwerp nog steeds geschuwd in media en op scholen, en zo blijft de gevaarlijke vicieuze cirkel bestaan. “Het is overal taboe om erover te praten”, zegt Hart. “Zowel hier in Amerika, als bij jullie in Europa – al kom je in Zwitserland en Nederland misschien wel met net iets meer weg. Als ik aangesproken word door een of andere moralist die zegt dat drugs slecht zijn, kan ik gelukkig zelfverzekerd zeggen: ‘Meneer, mevrouw, ík ben hier de expert. U weet gewoon niet waarover u praat.’ Maar zelfs voor mij blijft het moeilijk om er voor uit te komen.”

Toevallig kwam het onderwerp vorige week wél bij ons ter sprake bij Karolien Debecker op Radio 1: tijdens de uitzending mochten bellers getuigen over middelengebruik en hun mening geven over de manier waarop het debat wordt gevoerd. De studiogast, presentatrice Julie van Den Steen van MNM, opperde dat een programma zoals het Nederlandse Spuiten en slikken, waarin presentatoren populaire drugs uittesten op camera, de situatie in België ten goede zou komen. Maar zelf de drugs uittesten – de essentie van het programma – ging voor haar dan weer te ver.

Verantwoordelijkheid

Hart vindt de voorzichtigheid van de presentatoren herkenbaar. “Maar het zijn niet enkel de onbekende gebruikers die moeten getuigen over hoe ze weleens wat drugs hebben genomen! Het zou net fantastisch zijn als de radiopresentatoren, of andere openbare figuren, zelf eens zouden vertellen over hun gebruik. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid durven opnemen en de feiten klaar en duidelijk stellen: ik ben géén slecht persoon omdat ik drugs gebruik!”

En hoe zit het dan met de negatieve invloed van drugs op onze hersenen? “Je bedoelt het beïnvloeden van de neurotransmitters?”, vraagt Hart. “Dat gebeurt tijdens ons gesprek ook. En als we sporten of vrijen bijvoorbeeld – dat doen we nog steeds massaal, niet? Welke ervaring we ook hebben, ons lichaam heeft een herstelperiode nodig.”

“Je moet niet denken dat je drugs kan nemen zonder goed gegeten te hebben, want dan breng je jezelf schade toe. De voedingsstoffen die je opneemt zorgen ervoor dat alle reserves die je hebt opgebruikt, weer goed worden bijgevuld. Eet goed, ervoor en erna, en slaap minstens zeven uur na gebruik. Noch in mijn persoonlijk leven, noch in mijn experimenten heb ik ooit ervaren dat een herstelperiode veel langer dan een dag hoeft te duren, als je goed eet en slaapt.”

Hoe kunnen we dan collectief die mentaliteit omdraaien en de situatie verbeteren? “Het enige dat iedereen dringend moet beseffen, is dat we volwassen mensen verbieden om volwassen dingen te doen”, zegt Hart. “Dat is absurd. Geen enkel argument praat het goed dat we drugs in de illegaliteit houden.”

De NIGHTS-conferentie vindt van 15 tot 17 november plaats op verschillende plaatsen in Brussel. nights-conference.org

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234