Zaterdag 27/11/2021

Proces Hardy

Neurologen en patiënten ontzet over verdediging Hardy: "Pijnlijk voor iedereen die parkinson heeft"

Op het proces tegen Renaud Hardy staat de vraag centraal of hij aan het moorden ging door zijn parkinsonmedicatie.  Beeld Palix
Op het proces tegen Renaud Hardy staat de vraag centraal of hij aan het moorden ging door zijn parkinsonmedicatie.Beeld Palix

Neurologen en parkinsonpatiënten zijn verbolgen over de verdediging in de zaak van Renaud Hardy. Die stelt dat de man door zijn antiparkinsonmedicatie lustmoordenaar werd. "Er zijn ruim 30.000 patiënten in dit land die die medicatie nemen. Dat zou dus duizenden moordenaars betekenen."

Zowel de werkelijkheid als het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek spreken tegen dat mensen met de ziekte van Parkinson door de medicatie ertegen agressief worden en in moordenaars veranderen. Zo reageren neurologen en de Vlaamse Parkinson Liga op uitspraken van de verdediging van Renaud Hardy. Neurologen laken de 'wetenschappelijk dubieuze uitlatingen' in het proces, patiënten voelen zich gestigmatiseerd.

De 55-jarige Hardy staat terecht voor dubbele verkrachting en moord en twee moordpogingen. Hij is ook parkinsonpatiënt. "Ik moet helaas bevestigen dat hij seriemoordenaar is geworden nadat hij medicatie tegen Parkinson begon te nemen", beweert de neuroloog van de verdediging, Chris van der Linden. Psychiater Chris Dillen stelt voor de verdediging dat "Parkinson de wilsbekwaamheid van Hardy heeft aangetast".

Lees ook: Seriemoordenaar door parkinsonmedicatie, kan dat?

Wereldwijd 31 gevallen van 'abnormaal gedrag'

Maar op de procesdag gisteren reageerden gerechtspsychiaters en gerechtsarts Wouter Van Den Bogaert dat je "de medicatie niet kunt inroepen als serieuze wetenschappelijke verantwoording voor de moorden en verkrachtingen". Van Den Bogaert wijst erop dat er wereldwijd 31 gevallen bekend zijn waarbij patiënten door de medicatie de controle over hun impulsen verloren en abnormaal gedrag gingen vertonen, "maar een seriemoordenaar zat daar niet tussen".

Neurologen die niets met de zaak te maken hebben, bevestigen dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is dat wie parkinsonmedicatie neemt moordneigingen ontwikkelt.

Gok-en koopverslaving, verhoogd libido en vreetbuien

"We weten dat zo'n 15 procent problemen krijgt met impulscontrole", zegt hoogleraar neurologie Wim Vandenberghe (Laboratorium voor Parkinson Onderzoek, KU Leuven). "Dat uit zich in vier soorten gedrag: gok- of koopverslaving, verhoogd libido en vreetbuien. Agressie en moordneigingen zitten daar niet bij. Er is niet één geval bekend. Hardy zou de eerste zijn."

Ook hoogleraren neurologie Sebastiaan Engelborghs (UAntwerpen en ZNA), Patrick Cras (UAntwerpen) en Patrick Santens (UGent) zijn formeel. "Het klopt dat een minderheid zijn impulsen minder kan controleren", zegt Engelborghs. "Maar je kunt onmogelijk stellen dat dat leidt tot moorden. Dan negeer je elementen zoals persoonlijkheid, geweten, affectief leven en jeugdtrauma's, die allemaal kunnen meespelen in het proces waardoor iemand gaat moorden."

Cras zegt: "Collega Van der Linden is te ver gegaan. Het stoort ons, neurologen, dat hij dit verband legt, want het is niet bewezen en pijnlijk voor iedereen met parkinson. Iemands persoonlijkheid speelt natuurlijk ook mee bij moord."

Zo kan het wel dat iemand zijn hele leven sadistische neigingen heeft gehad, die altijd onder controle wist te houden, maar dat door medicatie en/of middelengebruik niet meer kan.

De deskundigen die de persoonlijkheid van Hardy onderzochten, zien inderdaad dat hij al in zijn jeugd kenmerken van sadisme, narcisme en een antisociale persoonlijkheid vertoonde. Die zijn volgens hen door zijn ziekte, maar ook door alcohol en cocaïnegebruik scherper geworden.

Triggeren

Santens: "Het is niet onmogelijk dat iemand met een persoonlijkheid die al aan het immorele grenst door die medicatie getriggerd wordt. Maar dat is iets anders dan beweren dat de medicatie tot moord leidt."

Hij werkt aan een wetenschappelijk artikel over moraliteit bij parkinsonpatiënten. "Ook uit die analyse van het fundamentele onderzoek blijkt dat niet is bewezen dat de ziekte zelf of de medicatie ertegen je immoreel of moordlustig maakt", zegt Santens.

Wie nog meer bewijs wil, moet volgens de experts naar de realiteit kijken. Santens: "Parkinsonpatiënten komen niet meer voor onder misdadigers, en er zijn miljoenen parkinsonpatiënten, onder wie ruim 30.000 in ons land, die dat soort medicatie nemen. Mocht er zo'n verband zijn met moord, dan zou dat zeker al opgevallen zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234