Zaterdag 03/12/2022

Netvision verkoopt 1,8 miljoen aandelen

Stormloop is al begonnen

Te midden een nu al aanzwellende hype maakte het Leuvense netwerkbeveiligingsbedrijf Netvision gisteren bekend dat het voor zijn notering op Easdaq 1,8 miljoen aandelen gaat aanbieden. De jacht op die stukken is vanaf vandaag geopend.

Brussel.

Jan Scheidtweiler

Netvision werd amper vier jaar geleden opgericht als een spin-off van het departement computerwetenschappen van de K.U. Leuven, maar surft nu al volop op de golf van de immer uitdijende Internet- en intranettoepassingen. Het bedrijfje (in het hoofdkwartier in Leuven werken 65 mensen) maakt software die netwerken beveiligt. Daardoor werpt Netvision zich ook op als leverancier van technologie die on line betalingstransacties mogelijk maakt.

Wat het bedrijf voor beleggers daarbij zo sexy maakt is het potentieel van die markt. Zo raamt het bureau Datamonitor dat de Europese markt voor de technologie van Netvision de volgende vier jaar verdubbelt tot 1,87 miljard dollar (64,5 miljard frank, 1,6 miljard euro).

Dat Netvision op die markt al bij al een jonge, kleine speler is die nog veel te bewijzen heeft, leek gisteren, bij de voorstelling van de voorwaarden voor de beursintroductie, nauwelijks relevant. Volgens algemeen directeur Stijn Bijnens, de ingenieur-onderzoeker die Netvision in 1995 als 26-jarige mee oprichtte, staat het beveiligingsbedrijf strategisch erg sterk om een groeiend aandeel van de explosieve markt binnen te halen. "We zijn misschien een klein bedrijf, maar bij geen enkele van de grote informaticagroepen heb je vandaag zo'n concentratie van mensen die zich alleen op netwerkbeveiliging toeleggen als Netvision." Netvision telt onder meer de Nationale Bank van België, de Fortis-groep, Mobistar en Volvo als klanten.

Naast dienstenleverancier is Netvision sinds kort ook verkoper van eigen producten. Op die producten verdient Netvision ook een hogere marge (gemiddeld 35 tot 40 procent) dan op zijn traditionele diensten (10 tot 15 procent). Net als de groei van de markt, is ook de geprojecteerde toename van de omzet en winst van Netvision verbijsterend. Volgens KBC-Securities, die de beursintroductie leidt, sluit Netvision zijn boekjaar 2002-2003 af met een omzet van 2,3 miljard frank (57,01 miljoen euro). Vandaag haalt het bedrijf een omzet van 'amper' 161 miljoen frank (3,99 miljoen euro). De winst voor belastingen moet tegen dan ruim een half miljard frank (12,39 miljoen euro) bedragen. In het boekjaar 1998 lag die winst op 14 miljoen frank (347.050,93 euro). Om die adembenemende cijfers te halen, rekent Netvision de volgende jaren op een aantal groeiversnellers. Zo valt er volgens Bijnens veel te verwachten van akkoorden met giganten als Microsoft, Oracle of Cisco. Netvision onderhandelt met die partijen om Netvision-technologie in hun producten te integreren. Bovendien moeten internationale kantoren de verkoop bevorderen. Vandaag heeft Netvision kantoren in New York, Luxemburg en Denemarken. Het wil ook in andere financiële centra kantoren openen, met geld van de beursintroductie. Dat de introductie een overdonderend succes wordt, lijkt nu al vast te staan. De inschrijvingsperiode begint pas vandaag, maar toch werden KBC-kantoren overal ten lande de voorbije dagen al onder de voet gelopen door hongerige beleggers. Zij kunnen, met een vork van 10 tot 12 euro intekenen op 1,876 miljoen Netvision-aandelen - een prijs die de totale waarde van het bedrijf op 3,66 miljard frank (90,87 miljoen euro). Bij overinschrijving zou er nog een bijkomend pakket 281.000 aandelen op de markt gebracht worden. Na de uitoefening van die overtoewijzingsoptie zou 28,5 procent van het bedrijf op de beurs genoteerd staan. De rest is verspreid over de K.U. Leuven (4 procent), de Limburgse uitgever Concentra (30 procent), de drie stichters (24 procent), de werknemers (3,5 procent) en Telinfo (10 procent). Hen lijkt voorlopig niets anders te doen te staan dan wachten op de eerste koersverdubbeling.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234