Woensdag 20/10/2021

'Netvervaging' lokt meteen

een hevige polemiek uit

'Dewael wil netten niet afschaffen, hij wil enkel netoverschrijdende samenwerking aanmoedigen'

Patrick Dewael slaagde erin om midden in de schoolvakantie een onderwijsdiscussie te ontketenen. De Vlaamse minister-president oogstte gisteren heel wat kritiek met zijn pleidooi voor 'netvervaging'. Maar wat betekent dat nieuwe begrip?

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman

Zijn 11-julitoespraak leek duidelijk: Patrick Dewael (VLD) wil tegen het jaar 2010 de verzuiling in het onderwijs doorbreken. Vlaanderen telt drie onderwijsnetten (een vrij gesubsidieerd, een officieel gesubsidieerd en een gemeenschapsnet). Dat zorgt voor extra uitgaven. Bovendien komt de "netvervaging" volgens de Vlaamse minister-president "de openheid, de verdraagzaamheid en de kritische zin van de Vlamingen" ten goede.

Bij de oppositie kreeg de uitlating het effect van een rode lap op een stier. De CVP trok alle registers open. Onderwijswoordvoerder en gewezen cultuurminister Luc Martens sprak over een "oorlog uit het verleden". Hij stipte aan dat het katholieke net goedkoper is. "Met zijn uitspraken veegt Dewael de grondslagen van de schoolvrede meteen weg. Deze schoolvrede verankert de vrije schoolkeuze van de ouders en de neutraliteit van het gemeenschapsonderwijs." Martens voorspelt een "lange en hete nazomer", niet het minst omdat de Vlaamse regering geen geld meer heeft om aan de eisen van leerkrachten tegemoet te komen.

Even leek het erop dat ook Agalev in de bres sprong voor het katholiek onderwijs. Fractieleider in het Vlaams Parlement Ludo Sannen vertelde aan de VRT-radio dat Dewael "het verkeerde debat aanzwengelde". Voor hem was het "een illusie te denken dat het afschaffen van de netten de kwaliteit van het onderwijs zou verbeteren en goedkoper maken". Maar na ruggespraak met politiek Agalev-secretaris Jos Geysels en Dewael zelf kwam er gisteren in de loop van de dag een nieuwe mededeling. "Ontzuiling stimuleert veelkleurigheid", heette het plots. Netoverschrijdende samenwerking kan volgens de groenen een positieve uitwerking hebben op het budget. En het is de verantwoordelijkheid van de overheid om een voldoende ruim "pluralistisch aanbod" te creëren.

De woordvoerder van onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD) relativeerde de woorden van de minister-president: "Deze tekst werd voordien met alle ministers doorgepraat. Dewael wil de netten niet afschaffen, hij wil de netoverschrijdende samenwerking bevorderen. Dat is niks nieuws. Dat staat gewoon in het regeerakkoord." Hij vond dat de media wat al te sterk van stapel liepen. Volgens Vanderpoorten zelf kan het niet de bedoeling zijn om aan de pedagogische projecten te raken. "Er mag niks gebruuskeerd worden." In een gesprek met Belga verdedigde ze netoverschrijdende samenwerking op materieel vlak. Dure technologische apparatuur in de verschillende scholen sloot ze uit.

Haar woordvoerder vreest niet dat de uitspraken van Dewael de onderhandelingen dit najaar voor een nieuwe onderwijs-CAO zal bemoeilijken. "De vakbonden denken in de eerste plaats aan het sociaal welzijn van hun leden, niet aan de netten." SP-onderwijsspecialist Robert Voorhamme is daar niet zo zeker van. Tactisch gezien ziet hij enkele knelpunten. "Voor de netten en voor de CVP is het een handig voorwendsel om de uitspraken op een verkeerde manier te interpreteren. De CVP kan zich nu in de oppositie fixeren op onderwijs. De Guimardstraat (de katholieke koepel, BBR) zal dan weer beweren dat de vrijzinnigen het katholiek onderwijs willen kapotmaken."

Volgens Voorhamme startte de vorige onderwijsminister Luc Van den Bossche al met de "netvervaging" door het onderwijs te decentraliseren en te responsabiliseren. Meteen kregen de scholen meer armslag en konden de banden met de koepels versoepelen. Met de inhoud van Dewaels boodschap heeft het SP-parlementslid geen enkel probleem. "Uiteindelijk gaat het om een onomkeerbaar feit dat door heel wat Vlamingen onderhuids wordt aangevoeld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234