Maandag 24/02/2020

Nethoofd Jan Hautekiet verlaat Radio 1

Brussel l Jan Hautekiet stapt na vijf jaar op als nethoofd van Radio 1. Hij gaat aan de slag bij de directie marktstrategie van de VRT, waar hij onder directeur Mark Coenen mee de profilering van de verschillende VRT-netten gaat uittekenen.

Door Els Maes

Binnen de directie marktstrategie zal Jan Hautekiet zich specifiek bezighouden met het aanbod van de VRT op het vlak van 'cultuur en Vlaamse identiteit'. De wissel is onderdeel van een zoveelste grote stoelendans aan de Reyerslaan, waar stilaan alle functies in de nieuwe directiestructuur ingevuld raken. Dat Hautekiet Radio 1 zou verlaten was al langer een hardnekkig gerucht, maar werd gisteren door de VRT bevestigd.

De directiewissel komt voor Radio 1 op een erg moeilijk moment. Eind januari raakte bekend dat de vernieuwde Radio 1 niet in april de ether zal ingaan, zoals eerder aangekondigd, maar pas in september dit jaar. Geen enkele Radio 1-medewerker is nog zeker van zijn of haar plek bij de zender, omdat in principe het volledige programmaschema wordt hertekend. Bronnen binnen Radio 1 getuigen dat er daardoor erg veel onzekerheid is bij de redacties, dat de zender 'stuurloos' lijkt en een enkeling spreekt zelfs van een 'malaise' bij Radio 1.

Ondanks eindeloos veel werkvergaderingen en stuurgroepmeetings, zijn er nog steeds weinig concrete beslissingen genomen over de nieuwe zender. Veel medewerkers dienden voor januari al een voorstel in, maar aan de eigenlijke uitwerking van programmavoorstellen zou pas ten vroegste vanaf 20 maart worden gestart.

In de wandelgangen circuleert ondertussen de naam van Dirk Somers als mogelijke opvolger van Jan Hautekiet. Somers ruilde een tijd geleden zijn plaats bij Radio 2 Antwerpen in om de vernieuwingsoperatie van Radio 1 te leiden. Ook Walter Couvreur en Chantal Pattyn van Klara worden beiden genoemd als mogelijke kandidaten.

Ondertussen blijft Hautekiet de lopende zaken bij Radio 1 waarnemen tot een opvolger wordt gevonden. De nieuwe netmanager, die naar men hoopt volgende maand al aan de slag kan, zou op die manier nog volop het vernieuwingstraject van Radio 1 mee kunnen begeleiden. Bovendien valt deze personeelswissel op een moment dat de volledige directiestructuur van de VRT in de steigers staat, omdat de directies voor radio en tv worden samengesmolten. In het nieuwe organisatiemodel zal de netmanager van Radio 1 worden ondergebracht bij de directie Media, die door Wim Vanseveren geleid wordt. Samen met Canvas, Klara en Studio Brussel vormt Radio 1 het pakket 'verdiepende merken' van de VRT, die onder bevoegdheid van ex-StuBrubaas Isabelle Baele vallen.

Nog gisteren werd door directeur productie Leo Hellemans de verantwoordelijken bekendgemaakt voor de verschillende afdelingen binnen het nieuw op te richten 'interne productiehuis' van de VRT. Acht verschillende productiehuizen zullen binnen hun genre concepten en programma's bedenken, uitwerken en realiseren voor tv, radio, internet en mobiel. Naast nieuws (Pieter Knaepen) sport (Lena De Meerleer) en cultuur (Walter Couvreur), komt er ook een productiehuis voor fictie (Stef Wouters), jeugd (huidig netmanager van Ketnet Inge Kluft), weten (huidig netmanager van Canvas Bart de Poot), en de genres 'verbindend' (Paul De Wyngaert) en 'uitleven' (Bart De Prez).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234