Dinsdag 07/02/2023

NieuwsReizen

Net wanneer we weer met vliegtuig op vakantie mogen, hangen stakingen op luchthaven in de lucht

Komt het binnen enkele weken tot een staking op Zaventem? De vakbonden hopen nog op een verzoening met Brussels Airport. Beeld Photo News
Komt het binnen enkele weken tot een staking op Zaventem? De vakbonden hopen nog op een verzoening met Brussels Airport.Beeld Photo News

Tot 40.000 passagiers per dag verwacht Brussels Airport in de zomer en net nu dreigen de vakbonden met stakingsacties. Aanleiding is een sociaal conflict bij de luchthavenuitbater, waar volgens de bonden na eerdere ontslagen mogelijk nog werknemers moeten vertrekken. ‘We weten dat iedereen graag op vakantie wil, maar we moeten onze verantwoordelijkheid voor het personeel ook opnemen’, klinkt het bij de bonden.

Robby Dierickx

Nadat we maanden in ons kot moesten blijven, mogen we komende zomer weer gewoon met het vliegtuig op vakantie. Nu ja, gewoon. Reizigers moeten gevaccineerd zijn, recent een negatieve coronatest afgelegd hebben of hersteld zijn na een positieve coronatest om een Covid-certificaat te krijgen. Vanaf 1 juli hebben reizigers zo’n certificaat nodig om ‘covid-safe’ te kunnen reizen. De komst van zo’n coronapaspoort werd op de luchthaven van Zaventem dan ook op gejuich onthaald en meteen werd aangekondigd dat er in de zomermaanden tot 40.000 reizigers per dag – de helft van een normale zomerdag, maar vier keer meer dan het gemiddelde van de voorbije maanden – vanop Brussels Airport zullen reizen.

Op kap van personeel

Maar nu dreigt die ‘zomer van de heropleving van de luchthaven’ een flinke deuk te krijgen, want door sociale onrust bij de luchthavenuitbater dreigen de vakbonden met acties in de zomer. Nadat eind vorig jaar al een besparingscao goedgekeurd werd en zowat 200 werknemers van Brussels Airport en externen moesten vertrekken, heeft de luchthaven de voorbije maanden veel mist gespuid, vinden de bonden. “En nu blijkt dat nog een heel deel werknemers geïmpacteerd zal zijn”, laat Björn Vanden Eynde van ACV-Transcom weten. “Zij zullen ofwel gedegradeerd worden ofwel moeten ze het bedrijf verlaten. Het gaat hier echter om werknemers die de voorbije achttien maanden tot het uiterste zijn gegaan om de luchthaven in volle coronacrisis recht te houden. En dat terwijl Brussels Airport ook heel wat grote investeringen plant. Puur op de kap van de besparingen en dus ook op de kap van het personeel.”

Eind deze week staat een ultiem verzoeningsgesprek tussen de vakbonden en de luchthavenuitbater gepland. Komt men daar niet tot een akkoord, dan dienen ACOD en ACV een stakingsaanzegging in. Dat betekent dat we ons twee weken later – pal in de zomervakantie – aan mogelijke stakingsacties mogen verwachten indien er in de tussentijd geen akkoord bereikt werd. “We hebben er goede hoop op dat we eind deze week tot een verzoening kunnen komen en hopen op die manier acties te voorkomen”, aldus nog Vanden Eynde. “We weten dat mensen graag op vakantie willen en dat Brussels Airport een moeilijke periode achter de rug heeft, maar als vakbond moeten we ook onze verantwoordelijkheid opnemen en de werknemers beschermen. Welke acties er eventueel zouden komen, weten we nog niet. Het is zeker niet onze bedoeling om de hele luchthaven meteen lam te leggen, maar stiptheidsacties behoren tot de opties.”

Maar hoe zullen we als reiziger de eventuele acties dan voelen? Mogelijk zullen stiptheidsacties ervoor zorgen dat vliegtuigen voor een bepaalde tijd niet kunnen opstijgen, wat tot vertragingen kan leiden. Maar ook de luchthavenbrandweermannen zijn werknemers van Brussels Airport. Als daar grote acties komen, komt de veiligheid van het vliegverkeer en de luchthaven in het gedrang en kan de impact een pak groter zijn.

Geen ontslagen

Bij Brussels Airport, waar vandaag nog 900 mensen aan de slag zijn, hoopt men alvast dat de sociale onrust snel gaat liggen. “Want na de moeilijke periode kunnen we een staking wel missen”, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. “We geloven trouwens meer dan ooit in een terugkeer naar een normaal activiteitsniveau in de komende jaren en hebben al onze medewerkers nodig om de komende uitdagingen aan te gaan. Er zijn nog gesprekken aan de gang met de sociale partners over de projecten die op tafel liggen, maar we kunnen nu al verzekeren dat er geen ontslagen zullen vallen. Meer zelfs: we zullen ons personeelsbestand voor het departement Asset Management & Construction met tien procent uitbreiden. Sommige functies kunnen veranderen, maar dit zal niet tot ontslagen leiden.”

Nog dinsdag kondigde Brussels Airport Company aan dat er ten laatste op 1 september dit jaar een einde komt aan de tijdelijke werkloosheid door corona. Alle werknemers zullen vanaf dan opnieuw volledig aan het werk kunnen. De vakbonden hadden ook geijverd voor een stopzetting van de tijdelijke werkloosheid.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234