Dinsdag 23/04/2019

Lunchbreak

Net wakker? Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend in 7 punten

Omgevallen bomen in Belluno, in het noordoosten van Italië. Zo’n 14 miljoen bomen zijn omgevallen door het noodweer, melden de autoriteiten. Beeld AP

Een familie van negen komt om het leven door het noodweer in Italië, Theresa May sluit een “geheim akkoord” en inwoners van Brussel moesten even hun ramen en deuren dichthouden. 

In het nieuws

1. Dodental loopt op in Italië: 9 doden nadat noodweer familie verrast in landhuis Sicilië

Hevige wind en regen hebben deze week in Italië al minstens 28 doden geëist, waaronder een familie van negen die deze nacht werd gevonden door duikers. Ook zijn meerdere hectaren bos, vooral in het noorden van het land, met de grond gelijkgemaakt. Zo’n 14 miljoen bomen zijn omgevallen door het noodweer, melden de autoriteiten.

2. Britse premier May sluit “geheim akkoord” over douane-unie na brexit

De Britse premier Theresa May zou vandaag een akkoord hebben gesloten over een zogenoemde douane-unie. Daarmee zou de grens tussen Noord-Ierland en Ierland openblijven en zou een van de grootste obstakels in de brexitonderhandelingen worden weggenomen.

3. Afscheidnemend Europees topambtenaar Delbeke: “Ons land durft geen grote beslissingen te nemen”

Voormalig directeur-generaal Klimaat van de Europese Commissie Jos Delbeke neemt het Belgische klimaat- en energiebeleid op de korrel. “Ons politiek systeem mist daadkracht. We hebben vier ministers die bevoegd zijn voor energie. Die bakkeleien over wie waarvoor verantwoordelijk is.”

Jos Delbeke in de Europe Commissie. Beeld EPA

4. Twee grote afvalbranden in Vorst: buurtbewoners moeten ramen en deuren gesloten houden

In de Brusselse gemeente Vorst woedde sinds 4 uur vannacht een zware afvalbrand in een industriezone langs de Humaniteitslaan. De inwoners van het hele Brusselse gewest werden aanvankelijk aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden. Ondertussen is de brand onder controle en moeten alleen de mensen in de nabije omgeving hun ramen en deuren nog dicht houden.

5. Hoge opkomst voor onafhankelijkheidsreferendum in Nieuw-Caledonië

De bewoners van Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan, stemmen vandaag in een referendum over hun onafhankelijkheid. Een uur voor de sluiting van de stembussen had 73,68 procent van de stemgerechtigden zijn stem al uitgebracht, zo blijkt uit officiële cijfers.

Bij de koffie

6. Sterke mannen grijpen de macht, maar geloven niet in burgerlijke vrijheden van liberale democratie

In het Westen worden ze ingetoomd door de rechts­staat, maar ook Donald Trump, Matteo Salvini en andere populisten presenteren zich als krachtdadige macho’s die de hardnekkigste problemen in een hand­omdraai zullen oplossen.

7. Ecologisch bouwen? Sri Lanka’s toparchitect Geoffrey Bawa deed het al in de sixties

In Sri Lanka kan je het genie van wijlen Geoffrey Bawa aan den lijve ondervinden in alle grote en kleine bouwwerken die deze modernist, traditionalist en levensgenieter naliet. Dit zijn Bawa’s 9 interessantste gebouwen die vandaag nog steeds te bezichtigen of te reserveren zijn. Wie ze aaneenrijgt maakt een prachtige architectuurreis door Sri Lanka. 

Beeld Sebastian Posingis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.