Maandag 26/10/2020

ColumnIt's complicated

Net als je denkt dat het nieuwe jaar kleurloos wordt, verschijnt Frank Deboosere

Partners in crime en in de liefde. Hij maakt radio, zij tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap, de ene week zij, de andere week hij.

Een jaar is maar een getal, natuurlijk. Een jaartelling ook maar een ijdele poging om vat te krijgen op de gezwinde grijsaard die ons grimlachend in de nek hijgt terwijl we naar ons graf dansen. En onze tijdrekening niet veel meer dan een volstrekt willekeurige kalender die wij westerlingen hebben laten starten met de geboorte van een profeet, boeddhisten met de dood van de hunne, Chinezen bij het eerste regeringsjaar van de Gele Keizer en Japanners bij elke nieuwe keizer die aantreedt – die grapjassen leven heden weer gewoon in het jaar 1.

Probeer zo’n jaarwisseling maar eens serieus te nemen als driekwart van de wereldbevolking zich afvraagt waarom wij om klokslag middernacht elkaar om de hals vliegen met een gutsend glas champagne in de hand. Probeer aan zoiets triviaals maar eens waarde te hechten, laat staan hoop en geloof.

En toch. We slaan met zo’n jaarwisseling een bladzijde om – al is het er een in onze westers-christelijke agenda – en stromen vol van verlangens en verwachtingen bij de aanblik van het maagdelijk witte blad dat erop volgt. Een onbeschreven blad waarop we onze stoutste dromen en diepste wensen projecteren. Vorig jaar was kak, maar dit jaar wordt beter! In het volle besef dat we van onze planeet het vliegwiel van onze eigen ondergang aan het maken zijn, maar béter gaat het worden!

Hoezee, en ook wel hoera!

Tot je op dag 1 van het nieuwe jaar de tv aanschakelt en de werkelijkheid alweer brutaal in je katerkop komt spuwen. Australië staat in brand. De paus, moreel kompas van ons westers-christelijke hoekje van de wereld, heeft een opdringerige fan­girl gematrakkeerd. In Brussel zijn straatjochies brandschattend door de binnenstad getrokken. En in het Witte Huis zit nog altijd een uit de hand gelopen carnavalsgrap. Zucht. 2020 lijkt nu al verdacht veel op 2019.

Maar net als je denkt dat het nieuwe jaar een kleurloze heruitgave wordt van het oude, verschijnt Frank Deboosere op de lichtbak. “Vorig jaar sloten we het weerbericht steevast af met een weerspreuk”, declameert hij. “Dit jaar pakken we het anders aan. Iets muzikaler… Music, ­maestro!” En warempel: over de aftiteling van Het weer klinkt ‘Door de wind, door de regen’, want er is regen en wind voorspeld.

En zo zal Frank ons in 2020 dagelijks uitgeleide doen met een muziekje dat het weerbeeld van de volgende dag samenvat. Een toepasselijk deuntje dat ons zal helpen om met verende tred de natuurelementen du jour te trotseren. Een meteorologische soundtrack, als het ware. Precies wat u zegt: zoals ik elke ochtend op Radio 1 de politieke en maatschappelijke toestand van de wereld muzikaal mag becommentariëren, zo gaat Frank nu elke avond de meteorologische toestand illustreren met een gepast muziekje.

‘Ain’t No Sunshine’ als het bewolkt wordt, ‘Here Comes the Sun’ als de koperen ploert weer komt piepen. ‘I Can’t Stand the Rain’ als we sikkeneurig onze paraplu moeten bovenhalen, ‘Mr. Blue Sky’ als het wolkendek opnieuw openbreekt, ‘Here Comes the Rain Again’ als het daarna toch weer betrekt. En tijdens juli en augustus twee maanden lang ‘Heat Wave’ van Martha & The Vandellas, dat spreekt.

Geniaal, Frank! Ook in 2020 schuifelen we al dansend een beetje dichter naar ons graf. Nu maar hopen dat hij de muzikale inspiratie 365 dagen volhoudt. Pardon: 366, want het is in onze westers-christelijke tijdrekening een schrikkeljaar. Al is ook dat maar een getal, natuurlijk.

Vincent Byloo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234