Maandag 20/03/2023

AchtergrondJustitie

Net als Bart De Pauw tekenen ook vrouwen geen hoger beroep aan, toch is zwaardere straf nog altijd mogelijk

Tv-maker Bart De Pauw aan de rechtbank in Mechelen, eind november.  Beeld BELGA
Tv-maker Bart De Pauw aan de rechtbank in Mechelen, eind november.Beeld BELGA

Net als Bart De Pauw (53) tekenen de vrouwen en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) geen hoger beroep aan tegen de uitspraak. Toch riskeert de tv-maker op papier nog een zwaardere straf.

Bjorn Maeckelbergh en Tim Van Der Zeypen

De rechtbank van Mechelen veroordeelde hem vorige maand tot een celstraf van zes maanden met uitstel. De rechtbank achtte de tv-maker schuldig aan elektronische overlast van een ex-zakenpartner. De rechter oordeelde dat De Pauw haar en vier andere vrouwen stalkte. Omdat de ex-zakenpartner en een van de vier andere vrouwen zich geen burgerlijke partij stelden, moet De Pauw maar aan drie burgerlijke partijen een symbolische schadevergoeding van één euro. Het gaat om kleedster Ellen Lloyd (35) en actrices Ella-June Henrard (28) en Liesa Naert (39).

De Pauw werd vrijgesproken voor acht andere vrouwen – onder wie actrices Maaike Cafmeyer (48) en Lize Feryn (28). In theorie kunnen het IGVM en de vrouwen tot 27 december de beslissing aanvechten. Omdat het om een zaak voor de correctionele rechtbank gaat, kunnen ze enkel aanvoeren dat ze wel schade hebben geleden door De Pauw en toch recht hebben op de schadevergoeding. Het hof van beroep zou dan moeten uitmaken of dat zo is – en oordelen dat De Pauw wat die vrouwen betreft toch ook schuldig is. Zo ja, dan zou De Pauw enkel bijkomend veroordeeld kunnen worden tot het ook aan hen betalen van één euro schadevergoeding.

Een extra straf zou het hof niet meer kunnen opleggen. Een andere lichtere of zwaardere straf of zelfs geen straf voor De Pauw is enkel mogelijk als het openbaar ministerie hoger beroep aantekent. In Mechelen klinkt het “dat dit nog niet is beslist”. Het heeft daarvoor tijd tot 27 december.

Terugkerend patroon

De vrouwen en het Instituut zijn niet van plan de procedure verder uit te putten. “Mijn cliënten zijn tevreden dat het grensoverschrijdende gedrag van Bart De Pauw werd veroordeeld door de rechtbank en werd erkend als strafbaar”, zegt hun advocate Christine Mussche. “Het heeft veel moed, tijd en energie gevraagd, maar zij hebben wel een steen in de rivier verlegd door dit gedrag te kunnen aankaarten.”

Wel vinden de vrouwen het onbegrijpelijk dat er amper aandacht was voor het terugkerende patroon. “Het is heel moeilijk als jonge stagiaire of medewerkster wanneer je baas je lastigvalt. Je kan hem niet blokkeren in je gsm of stevig op zijn plaats zetten. Hij heeft macht over jou. Hij kan je slechte punten geven, ontslaan of je carrière blokkeren. Dat blijkt niet uit het vonnis. Jammer”, zeggen ze in een persbericht.

De eis van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen werd onontvankelijk verklaard. De rechtbank vindt dat de zaak niets te maken heeft met gender. “Belaging op de werkvloer is nochtans een uitgesproken gendergerelateerde problematiek”, zegt directeur Liesbet Stevens.

Het kamp-De Pauw wil niet reageren op het nieuws. Zij lieten eerder al weten dat ze de uitspraak niet aanvechten “als de andere partijen dat niet doen”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234