Dinsdag 30/05/2023

NieuwsOnderwijs

Nervositeit aan de UGent over uitwisselen les- en cursusmateriaal

Rector Rik Van De Walle. Beeld Wouter Maeckelberghe
Rector Rik Van De Walle.Beeld Wouter Maeckelberghe

Er heerste (even) paniek in de Gentse universiteitsgangen toen studentenblad Schamper vanochtend kopte dat de UGent het uitwisselen van lesnotities, samenvattingen en examenvragen ging verbieden. Rector Rik Van De Walle moest alle zeilen bijzetten om de gemoederen te bedaren.

Kayin Luys en Dario Van Fleteren

Een advies van de onderwijsraad van de universiteit oppert het idee om sancties in te voeren bij het verkeerd “verspreiden en vermenigvuldigen van cursus- en examenmateriaal”. Het advies past binnen een aanpassing van het Onderwijs- en Examenreglement (OER). Op basis daarvan kopte studentenblad Schamper: ‘UGent verbiedt delen notities, samenvattingen en voorbeeldvragen’.

Voorbarig

Zo kwam de universiteit in het oog van een storm terecht. Studenten en hun vertegenwoordigers reageerden verbolgen. De hevige reacties bleken voorbarig. In een statement reageerde de universiteit op wat ze zelf een ‘enigszins misleidend artikel’ noemde. Met het voorstel wilde de onderwijsraad vooral de verspreiding van notities, samenvattingen of lesopnames zonder de toestemming van de auteur een halt toeroepen. “Wel of niet tegen betaling en/of met winstoogmerk”, aldus het statement. Daarom stelde de onderwijsraad voor om het bewuste artikel 47 van het OER te herformuleren.

Toch moeten nog enkele hordes genomen worden. Op 7 mei buigt de raad van bestuur zich over het voorstel. De UGent benadrukt dat het voorstel kosteloze onderlinge uitwisseling niet gaat verbieden. Ook op gesloten en beveiligde leerplatformen zal verder uitgewisseld mogen worden mits toestemming van de faculteit en toegang voor lesgevers. “Zulke platformen zijn in de maak”, reageert Maarten Buytaert, voorzitter van de Gentse studentenraad.

Buytaert roept op tot nuance: “Het voorstel wil auteursrechten beschermen. Dat is legitiem. Alleen is het advies voor ons nog niet helemaal helder. Er is een grijze zone van welke documenten zouden mogen worden doorgespeeld en welke niet. Notities van oefensessies of examenvragen bevinden zich bijvoorbeeld in die grijze zone. We zouden het graag iets scherper gedefinieerd zien staan. Dat studenten onderling kosteloos en belangeloos studiemateriaal en voorbeeldvragen uitwisselen zorgt ervoor dat ze samen competenties verwerven. Dat moet blijven kunnen.”

Titel aangepast

Schamper paste intussen zijn titel aan. “We kunnen ons vinden in het statement van de universiteit, dat vooral op de titel doelde. Die deed uitschijnen alsof het om een onomkeerbare en definitieve beslissing ging. We bespraken het voorval met de UGent en hopen dat daarmee de kous af is. Inhoudelijk blijven we wel achter het stuk staan”, vertelt hoofdredacteur Ella Roose. Het blad belooft de beslissing van de raad van bestuur op 7 mei op te volgen. Of daarna de gemoederen opnieuw verhit geraken, zal dus afhangen van de definiëring van het bewuste artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234