Donderdag 21/01/2021

Milieu

Nergens is water zo vuil als in Vlaanderen

Beeld PHOTO_NEWS

Geen enkele van de 194 Vlaamse en 499 lokale wateren voldoet aan de strenge Europese normen. Dat blijkt uit het laatste rapport van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM), zo schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Die normen houden rekening met zowel biologische factoren (de aanwezigheid van vissen, waterplanten en plankton) als met vervuilende chemische stoffen. Van de lokale wateren is meer dan de helft er ronduit slecht aan toe. Nog een derde is ontoereikend en amper 16 procent scoort matig. Bij de Vlaamse waterlopen haalt 20 procent de score 'matig'. Maar geen enkele van de 700 doet het dus goed, terwijl Europa 15 jaar geleden 2015 vooropstelde als deadline. Eerlijk is eerlijk, geen enkel Europees land haalt die deadline, maar uit cijfers van het Europees Milieuagentschap van 2012 blijkt dat ons land er met nul procent samen met Nederland het slechtst voorstaat.

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) dringt er bij de Vlaamse regering op aan meer te investeren in propere rivieren. Hij reageert daarmee op de studie waaruit blijkt dat van de Vlaamse rivieren of lokale wateren er geen enkele voldoet aan de strenge Europese normen. "Een stroomversnelling is nodig voor het waterbeleid van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V)", zegt Sanctorum, "maar zij is meer bezig met het verkrijgen van uitstel bij Europa dan met het beleid zelf".

Het groene parlementslid herinnert eraan dat de Vlaamse regering zich vijftien jaar geleden ertoe engageerde om aan de Europese norm te voldoen in 2015. Vandaag blijkt echter dat geen enkele van de 194 Vlaamse en 499 lokale wateren voldoet aan de strenge Europese normen. "Een score van 0 procent, dat is werkelijk nog nooit gezien. Dit is tekenend voor het CD&V-beleid inzake milieu", zegt Sanctorum. "De volgende Big Jumps in Vlaanderen zullen dus helaas weer een duik in vervuild water betekenen."

De woordvoerder van minister Schauvliege wijst erop dat Vlaanderen een dichtbevolkt gebied is met veel economische kwaliteit. Dat maakt dat bijvoorbeeld Schotland en Zweden het beter doen. Bovendien kampt Vlaanderen met een historisch probleem van waterkwaliteit, aldus het kabinet-Schauvliege. Daar wijst men erop dat de Europese normen wel erg streng zijn: geen enkel van de 27 EU-landen haalt de norm.

"Dat is geen reden om er niets aan te doen", gaat de woordvoerder voort. "Er wordt aan gewerkt en we verbeteren langzaam." Het vijfde Mest Actie Plan dat geldt tot 2018 zal de waterkwaliteit aanzienlijk doen verbeteren en er gaat deze legislatuur 800 miljoen euro naar rioleringen en waterzuivering, waarvan 200 miljoen euro dit jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234