Dinsdag 19/11/2019

Filosofie

Nerds-treffen in neo-hippiesfeertje

Emma Caals is een van de twee jongeren die België vertegenwoordigen in Rotterdam. "Ik ga me helemaal smijten." Beeld Bas Bogaerts

Donderdag vertrekken Emma Caals (17) en Simon Derudder (17) naar Rotterdam voor de Internationale Filosofie Olympiade. Tijd voor iets anders dan wiskunde op school, zegt coördinator Pascal Vanhoecke. 'Jongeren moeten ook leren mens te worden.'

"Een goede filosoof is iemand die kritisch naar de wereld kijkt, maar die ook positieve ideeën heeft. Depressieve gedachten kunnen mooi zijn, maar die zijn niet altijd constructief", vertelt laureate Emma Caals van het Sint-Jozef-Klein-Seminarie. Ze koos filosofie als keuzevak en krijgt nu om de week twee uur les.

Vanaf donderdag vertegenwoordigt Emma Caals samen met Simon Derudder van het Klein Seminarie Roeselare ons land vier dagen lang tijdens de Internationale Filosofie Olympiade. De twee jongeren wonnen de Belgische voorronde. In Rotterdam zullen middelbare scholieren uit meer dan vijftig landen een essay schrijven over het thema tolerantie.

Vijf jaar geleden bracht Pascal Vanhoecke, directeur van het GO! Atheneum van Merelbeke, de Olympiade naar België. Zijn doel? Meer filosofie in het middelbaar onderwijs. "De Olympiade is als het paard van Troje. Ongezien komt het vak de schoolmuren binnen, in de vorm van een wedstrijd. Scholen gaan filosofie aanbieden in het vrije deel van het curriculum zodat hun leerlingen mee kunnen doen", zegt Vanhoecke.

"Ik ben nog bezig om mijn visie op de mens en de wereld te ontwikkelen. Ik hoop dat ik deze week nieuwe inzichten zal krijgen", zegt Derudder. Ook is hij blij met het thema tolerantie. "Politieke filosofie interesseert me het meest", vertelt hij enthousiast. Ook Caals telt af naar donderdag. "Ik vind filosofie een fijne bezigheid en ik ga me er helemaal in smijten."

Het meeste kijken de twee laureaten uit naar het ontmoeten van de andere deelnemers. "Ik wil Oost-Europese talen en culturen studeren. Dan leer je Russisch, Servisch en Bosnisch, dus het lijkt me super om ook mensen uit die landen te leren kennen", zegt Caals. Derudder hoopt eerder in discussie te kunnen gaan om ideeën uit te wisselen met de andere deelnemers.

"Mensen stellen hun land voor vanuit een filosofisch perspectief, waardoor de jongeren leren over de realiteit in Hongarije of Turkije", zegt Danny Praet, professor van de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap aan de UGent en medecoördinator van de Olympiade.

Creatief met quotes

Toch doet België het altijd minder goed dan de andere landen. Een medaille behaalden we nog nooit. "Dat ligt niet aan onze intelligentie," lacht Praet, "maar aan het feit dat we op school weinig leren over retorica en logica."

Toch is hij hoopvol voor de laureaten van dit jaar. "Bij de Olympiade krijgen deelnemers vier quotes waar ze uit mogen kiezen. Ze hoeven niet precies te weten van wie de uitspraak is. Wel moeten ze er op hun eigen manier iets creatiefs mee doen", legt Praet uit. De filosofiedocenten die met de jongeren meekomen, zullen de essays beoordelen.

Hoe die Olympiade er volgens Vanhoecke uitziet? "Er heerst een neo-hippiesfeertje voor nerds. Maar echt in de meest liefdevolle manier. 's Avonds zitten jonge filosofen met hun neus in de boeken en discussiëren ze met elkaar." En met hen sluipt de filosofie het schoolcurriculum binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234