Maandag 14/10/2019

Nepalees koningsdrama lokt zware rellen uit

Bijna had Nepal geen koninklijke familie meer gehad. De zondagavond gekroonde prins Gyanendra was eerder toevallig niet aanwezig bij het diner waarop kroonprins Dipendra vrijdag nagenoeg zijn gehele familie neermaaide. Volgens de nieuwe koning is dat trouwens helemaal niet wat er gebeurde.

Brussel / Kathmandu

Eigen berichtgeving / Reuters

In de Nepalese hoofdstad Kathmandu zijn maandag rellen uitgebroken na de kroning van prins Gyanendra Bir Bikram Shah Dev tot twaalfde monarch uit de Shah-dynastie. De politie dreef met traangas, knuppels en vrachtwagens betogers uiteen. De woedende menigte, die zichzelf volgens de traditie had kaalgeschoren, eiste opheldering over het bloedbad van vrijdagavond waarbij vrijwel de hele koninklijke familie van Nepal omkwam.

Gyanendra had voor zijn kroning nog getracht de gemoederen te bedaren door te stellen dat de AK-47 waarmee bijna een einde kwam aan vijfhonderd jaar Shah-dynastie, per ongeluk af zou zijn gegaan in de handen van kroonprins Dipendra. Hij bereikte precies het tegenovergestelde, en de al niet bijster populaire Gyanendra kreeg van zijn kersverse onderdanen te horen of hij hen soms voor waanzinnig versleet.

Prins Gyanendra (53) werd gekroond nadat zijn neef Dipendra maandag overleed aan de gevolgen van de schietpartij: hij zou zichzelf hebben neergeschoten toen de paleiswachten het drama ontdekten. Dipendra lag twee dagen in coma, en was in die tijd zelfs nog even koning, als opvolger van zijn door hemzelf neergeschoten vader, koning Birendra.

De jonge Dipendra kreeg aan de koninklijke dis, naar verluidt voor de zoveelste keer, ruzie over de keuze van zijn bruid, de 22-jarige Devyani Rana, dochter van een oud-minister van Buitenlandse Zaken, maar ook lid van de roemruchte Rana-familie, die al decennialang bruiden aan de koninklijke familie 'levert'. Volgens de nog altijd vage en onbevestigde berichten, ook in de Nepalese pers circuleren verschillende versies, liep Dipendra woedend weg van het traditionele vrijdagmaal. Bij terugkeer zou Dipendra, die volgens sommige bronnen dronken was, twee halfautomatische wapens hebben leeggevuurd op zijn familie. Behalve zijn vader en moeder kwamen nog zes koninklijke familieleden om.

Aan de uitleg die maandag opgeld deed, die van een ongeluk, wordt in ieder geval weinig geloof gehecht. "Zelfs een dwaas zou dit niet geloven. Moeten wij echt aannemen dat een semi-automatisch wapen geheel uit zichzelf herhaaldelijk afgaat en daarbij rond een tafel draait tot de gehele koninklijke familie is uitgeroeid", sneerde een betoger voor het paleis. Volgens de Nepalese wet heeft het koninklijk paleis het laatste woord in zaken die de koninklijke familie aangaan. Gevreesd wordt dan ook dat de precieze toedracht van het (familie?)drama nooit helemaal duidelijk zal worden. De dood van Birendra, alsook de manier waarop, zal de monarchie in Nepal zeker geen goed doen. De koning was zeer geliefd, iets wat niet geldt voor Gyanendra en zeker niet voor zijn zoon prins Paras. Die wordt gezien als een schurk die niet alleen enkele dodelijke auto-ongevallen heeft veroorzaakt, maar ook vele misdaden heeft gepleegd, waaronder enkele moorden. Meestal onder invloed van alcohol.

Daarnaast kampt Nepal al enkele jaren met een zeer bloedige rebellie van maoïstische rebellen, die, zo wordt nu gevreesd, van instabiliteit aan het hof gebruik zouden kunnen maken om het land in de greep van het geweld te krijgen. De rebellen doodden in april nog bijna honderd politieofficieren bij drie aanvallen in de heuvels in het westen van het land, die voor een groot deel in handen van de rebellen zijn.

De vrijdag gedode koning Birendra genoot groot respect onder de 22 miljoen Nepalezen, voor wie het koningshuis een belangrijke plaats inneemt. Hij werd gezien als neutraal, en niet vatbaar voor het virus van de corruptie dat ook in Nepal welig tiert. Birendra was eigenlijk de enige stabiliserende factor in het nog altijd zeer arme Nepal. Net als bij voorgaande keren werden ook voor de troonsopvolging astrologen geraadpleegd, een wijdverbreide praktijk in Nepal. Zij adviseerden Dipendra niet te trouwen of kinderen te krijgen totdat hij de leeftijd van 35 jaar had bereikt. De astrologen hadden er in een griezelig profetisch 'advies' bij gezegd dat koning Birendra zou sterven indien hun bevindingen werden genegeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234