Dinsdag 28/09/2021

Neonazi's voor het blok

Thomas B., spil in het onderzoek naar neonazistisch terrorisme en wapenhandel, is niet aan zijn proefstuk toe. Als minderjarige satanist stak hij mee een school in Opwijk in brand. Hij ontgroeide zijn dorp en spitste zich toe op internationale neonazistische samenwerking en samenzwering.

Tom Cochez, Marc Schoetens, Sue Somers en Anne De Graaf

Wat stelt de extreem rechtse neonazistische scene voor in Vlaanderen? Weinig tot niets, was tot gisteren het antwoord. De talloze gevallen van straatgeweld door skinheads die de afgelopen maanden aan het licht kwamen, waren een teken aan de wand, maar toch was het schrikken toen het federaal parket donderdag plotseling zeventien mensen oppakte, de meesten met uitgesproken neonazistische overtuigingen. Helemaal schrikken was het toen bleek dat de neonazi's terreuraanslagen tegen de Belgische staat bleken te beramen.

Afgaand op het wapenarsenaal dat het gerecht ook gisteren nog aantrof tijdens de huiszoekingen, lijkt wapenhandel de belangrijkste bezigheid van de bende, maar de plannen die de neonazi's van BBET (Bloed, Bodem, Eer, Trouw) koesterden om op termijn aanslagen te plegen met als doel de Belgische staat te ondermijnen zijn veruit het spectaculairst.

Het onderzoek naar wapenhandel loopt al anderhalf jaar, maar is nog verre van afgelopen. Ook gisteren waren er in dat verband nog huiszoekingen, waarbij in totaal meer dan honderd vuurwapens werden gevonden. Hoewel ze weet hadden van het lopende onderzoek - en het groepje rond B. scherp in het oog hielden - keken verschillende hooggeplaatste militairen vreemd op toen donderdagochtend de politie onaangekondigd voor de kazerne stond.

Een op stapel staande wapendeal die zou bijdragen tot het illegaal verspreiden van wapens, is de officiële uitleg voor de plotse federaal gecoördineerde actie. Een actie waarmee de betrokken ministers Onkelinx (PS) en Dewael (VLD) kunnen scoren aan de vooravond van de verkiezingen, wordt dan weer gefluisterd in de marge van het onderzoek. Na de 'great escape' uit Dendermonde van enkele weken geleden wordt overigens van bovenuit 'gesuggereerd' de aangehouden neonazi's vooral niet in Dendermonde achter slot en grendel te houden.

De twee onderzoeken - naar wapenhandel en naar extreem rechts terrorisme - lopen parallel. Het onderdeel wapenhandel spits zich toe op een man uit Putte. De andere piste draait dan weer rond het neonazistische clubje BBET. Beide onderzoeken overlappen elkaar, rond de figuur van Thomas B.. De jongeman wordt in militaire kringen omschreven als een voorbeeldig militair en een charismatische spreker, die er in slaagde een groepje jonge militairen te overtuigen van zijn neonazistische sympathieën.

Charismatisch is niet meteen de term die dorpsgenoten op Thomas B. zouden plakken. Als tiener raakte de medestichter van BBET in de ban van het satanisme. In maart 1999 stak hij, samen met twee anderen, zijn school in Opwijk in brand. B. was toen nog minderjarig en zou vooral een 'meeloper' geweest zijn, het slachtoffer van 'slechte vrienden'.

Vandaag liggen de kaarten anders. Van goedgelovige meeloper groeide de jonge Buggenhoutenaar uit tot een soort charismatische leider die vooral in en om zijn kazerne in Leopoldsburg zieltjes ronselde voor zijn 'Arische revolutie'. B. wierp daarbij vooral het spannend karakter van nachtelijke droppings, schietoefeningen en tactische besprekingen in de strijd en overtuigde op die manier een groepje jonge militairen van de 'noodzaak' van een extreem rechtse revolutie tegen het Belgische systeem. Een gevonden opeisingsbrief doet vermoeden dat er op relatief korte termijn aanslagen gepland waren, maar anderzijds zijn er signalen dat de terroristische activiteiten pas op langere termijn waren gepland.

De theoretische vorming van het groepje rond B. werd verzorgd door de organisatie BBET, waarvan B. een van de belangrijkste leden is. Onder de schuilnaam 'Lupus' scheef hij geregeld ellenlange traktaten over het heilzame nationaalsocialisme. Vooral via de eigen website bestookt BBET geïnteresseerden met artikels, interviews en propagandamateriaal, die allemaal hetzelfde doel hebben: lezers ervan overtuigen dat het nationaalsocialisme de enige optie is voor wie het Arische ras wil bewaren en versterken.B. verzorgde ook de internationale relaties voor de afgescheurde tak van Blood & Honour Vlaanderen. BBET slaagde er twee jaar terug in om, dankzij de goede internationale contacten, de Amerikaanse professor Robert Griffin naar België (DM 8/9) te halen. De professor, die in het neonazimilieu als een held wordt aanbeden, schreef in een reisverslag na zijn bezoek aan Vlaanderen dat de nationaalsocialisten zich geen betere beschermheer kunnen dromen dan het Vlaams Belang. HIj beschreef de vrienden van BBET als 'partizanen van het Vlaams Belang'.

Het gerecht maakte donderdag ook gewag van de goede relaties die BBET onderhoudt met de Nederlandse politieke splinterpartij Nationale Alliantie. Ook bij het onderhouden van die relaties speelt 'Lupus', samen met BBET-collega 'Paul Kruger', een belangrijke rol. Volgens de Nederlandse Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka draagt ook een andere persoon, Wolf Kusse, de leider van het al even neonazistische Groen Rechts en tevens lid van BBET, bij tot het onderhouden van de 'goede internationale relaties'. Kusse werd een tijdje terug vriendelijk verzocht het Vlaams Belang te verlaten nadat hij de (Aziatische) vrouw van VB-parlementslid Guido Tastenhoye had beledigd.

Die goede relaties tussen BBET en de Nationale Alliantie resulteren regelmatig in gezamenlijke 'opleidingen' en meetings. Op 29 januari 2005 werd de jongerenafdeling van de Nationale Alliantie (Dietsland Jeugd) boven de doopvont gehouden. Bij die gelegenheid brachten de jongeren een aantal opmerkelijke sprekers samen. Voor BBET spraken toen, getuige de flyer van BBET zelf, 'Paul Kruger' en Lupus alias Thomas B.

Die Nationale Alliantie is ook een graag geziene gast op de klassieke 'kameraadschapsavonden' die de Heelnederlandse organisatie Voorpost organiseert aan de vooravond van de IJzerwake. Op expliciete uitnodiging van de VB-mantelorganisatie Voorpost kwam de Nationale Alliantie in de zomer van 2004 de Vlaamse vrienden groeten in het Hof van Vlaanderen in Diksmuide. De dag erna, tijdens de IJzerwake, liepen de vrienden van de Nationale Alliantie schouder aan schouder met Voorpost mee in de vlaggenparade.

Verschillende vooraanstaande VB-ers zijn lid van Voorpost en de partij doet ook geen moeite om de goede banden te ontkennen of te minimaliseren. De leider van de VB-ordedienst Luc Vermeulen is ook actieleider bij Voorpost en via hem houden heel wat neonazistische skinheads en andere randfiguren één voet binnen en één voet buiten het Vlaams Belang. Andere VB'ers die een belangrijke rol spelen bij het onderhouden van de warme relaties tussen Nederlandse neonazi's en het Vlaams Belang zijn Rob 'klop' Verreycken en Gentenaar Tanguy Veys. Verreycken liet in deze krant ooit weten dat hij, net zoals zijn Nederlandse kompaan Michiel Smit van Nieuw Rechts, zonder probleem voor de White Power-vlag, de vlag van de B & H- beweging, zou willen poseren.

De banden tussen het Vlaams Belang en de neonazistische scene van Blood & Honour zijn nog duidelijker binnen de Vlaamse Jongeren Westland. Die openlijk neonazistische organisatie wordt geleid door twee West-Vlaamse VB'ers, Dieter Van Parys en Pieter Van Damme. Vlaamse Jongeren Westland, dat cirkelt rond het Brugse skinheadcafé De Kastelein, telt onder zijn leden ook verschillende aanhangers van Blood & Honour. Een van de vijf skinheads die werden aangehouden nadat twee voorbijgangers in de buurt van De Kastelein in elkaar waren geslagen en zwaargewond raakten, is lid van zowel Blood & Honour als van Vlaamse Jongeren Westland. Ook mensen van de heidense 'Werkgroep Hagal' cirkelen rond de Vlaamse Jongeren Westland.

Hoewel er bij de acties woensdag verschillende leden van Blood & Honour werden opgepakt, lopen sommige Vlaamse leden van B&H blijkbaar nog steeds op vrije voeten. Vandaag organiseren ze immers een concert, op een geheime plaats "ergens in Vlaanderen" (in Peer, met vooraf een screening op de parking naast de E314 in Ranst). Het concert wordt gehouden ter herdenking van Ian Stuart Donaldson, de in 1993 overleden frontman van B & H en tevens zanger van de neonazirockgroep Skrewdriver. De flyer waarop het concert wordt aangekondigd, staat nog steeds op de website van de organisatie.

De uit Lancashire afkomstige Stuart was, samen met zijn aan aids gestorven kameraad Nicky Crane, de oprichter van Blood & Honour in 1987. De organisatie rekruteerde haar leden voornamelijk onder neonaziskinheads en voetbalhooligans. Stuart was tevens de zanger van Skrewdriver, een 'white noise'-rockgroep waarmee hij in de jaren tachtig Europa doorkruiste en geregeld ook in België optrad. In 1993 kwam Stuart om het leven in een autocrash. Wat John Lennon en The Beatles zijn voor de popliefhebbers, betekenen Ian Stuart Donaldson en Skrewdriver voor de neonaziscene in de hele wereld.

Bij voorgaande concerten van B & H speelden telkens vier rockgroepen. Opmerkelijk is dat er vandaag niet minder dan zes zijn geprogrammeerd: Warlord en English Rose uit Engeland, Ultima Ratio en Kommando Skin uit Duitsland, Fyrdung uit Zweden en PWA uit Estland. De Ian Stuart Memorial is een erg belangrijk evenement voor de neonaziscene. Volgens onze informatie is de belangstelling voor het concert erg groot, vooral vanuit Engeland worden heel wat kaalkoppen verwacht.

De groepen die optreden zijn dan ook niet van de minste. David Calladine van Warlord speelde vroeger in Skrewdriver en was een van de intieme vrienden van Ian Stuart. Na een van hun optredens in Duitsland braken er opstootjes uit waarbij een man werd neergestoken, gewoon omdat hij lang haar had. De leden van Warlord werden opgepakt door de Duitse politie en later beboet. Ook English Rose heeft een lang en zwaar verleden. Zanger Steve Jones is in Engeland al diverse malen veroordeeld vanwege zijn gewelddadig gedrag.

Intussen lekte het nieuws uit dat Combat 18, de radicaalste vleugel van B & H, ook op 14 oktober een concert plant in ons land. Ook dat concert vindt plaats ter herdenking van Ian Stuart Donaldson. Men verwacht daarvoor tweeduizend neonazi's uit heel Europa. Dit grote aantal mag geen verbazing wekken, gezien de opkomst bij een vorig evenement in 2004, waarbij achttienhonderd B & H-aanhangers bijeenkwamen. Het herdenkingsconcert van 14 oktober wordt georganiseerd door Duitse neonazi's, en zou groepen uit Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten naar hier halen.

Dat België de ultieme bestemming is voor de verschillende internationale takken van B & H heeft alles te maken met het (tot voor kort) weinig krachtdadige optreden tegen dergelijke concerten. Uit goede bron verneemt De Morgen dat voor morgen alvast alle politiezones paraat staan. De Vlaamse burgemeesters werden ingelicht over de mogelijkheid dat plots een grote groep skinheads in de gemeente opduikt.

Vraag blijft wat het effect van de gebeurtenissen van de afgelopen week zal zijn. De kans bestaat dat de gerechtelijke acties de slagkracht van B & H Vlaanderen heeft aangetast, maar het is evenzeer mogelijk dat de vetes tussen de verschillende neonazistische groupuscules opgeborgen worden in het hoger belang. Op internet klinken de stemmen om de eenheid terug te vinden in elk geval opvallend luid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234