Dinsdag 18/05/2021

Trump president VS

"Neonazi's in maatpak": wat is alt-right?

Stephen Bannon, de voormalige baas van Breitbart News, is maandag door Donald Trump benoemd tot zijn belangrijkste adviseur en strateeg.  Beeld AFP
Stephen Bannon, de voormalige baas van Breitbart News, is maandag door Donald Trump benoemd tot zijn belangrijkste adviseur en strateeg.Beeld AFP

Twitter heeft deze week de aanval ingezet tegen hate speech door accounts van alt-right-aanhangers, die blanke suprematie prediken, offline te halen. Alt-right, kort voor 'alternative right', is een losse extreemrechtse beweging die vanuit het niets een plaats bij de macht lijkt te hebben veroverd, nu Donald Trump president van de Verenigde Staten wordt.

Dat Twitter een week na verkiezing Donald Trump grote kuis houdt om racisme op het sociale netwerk tegen te gaan is een beetje vijgen na Pasen. Alt-righters hebben tijdens Trumps campagne propaganda voor hem verspreid. En nu Twitter hun accounts heeft verwijderd, voelt alt-right zich als een beweging aangesproken.

Richard Spencer, de voorzitter van de extreemrechtse denktank National Policy Institute (wiens account opgeheven werd) heeft het in een videoboodschap op YouTube over "executies", een "zuivering" en een "gecoördineerde aanpak" om "alt-right van Twitter te verbannen." Hij vergelijkt de actie van het socialemedianetwerk met de Nacht van de Lange Messen, Hitlers moordpartij op de leiding van de NSDAP-partij in 1934. Spencer: "Zij zijn getriggerd door het verhaal dat sociale media hebben geholpen om Trump verkozen te krijgen. En dat klopt, sociale media hebben daar een rol in gespeeld. Dit is een teken dat wij macht hebben. Wij zijn de wereld aan het veranderen."

Uitwijkmogelijkheden ziet Spencer ook al: GAB, een socialemedianetwerk dat naar eigen zeggen "vrije meningsuiting" hoog in het vaandel draagt. "En vandaag", zegt Spencer, "heb ik een interview aan The Daily Show gegeven (een satirisch programma op Comedy Central, YV). Eigenlijk zijn we verwijderd van de nieuwe media net nu we op traditionele media ook al spreekrecht hebben."

Maatpak

Conservatief, maar zeker niet traditioneel, dat lijkt nog de beste omschrijving van alt-right, dat in essentie een amalgaam is van verenigingen en individuen die ongeveer dezelfde extremistische ideeën toegedaan zijn. In Amerikaanse media worden aanhangers van alt-right door tegenstanders vaak neonazi's genoemd, soms wordt er ook "in maatpak" aan toegevoegd, omdat ze vestimentair minder opvallen dan skinheads of de Ku Klux Klan.

Aanhangers beschrijven de beweging vooral door alles wat ze niet is. Op de website Breitbart News staat wat CNN een "manifesto" van de beweging noemt. Daar lezen we veel eigenschappen (tegen het establishment, zowel tegen mainstream conservatieven als tegen progressieven, anti-feministisch, voor blanke suprematie), maar geen definitie van de beweging. "Er zijn talloze twistpunten tussen de aanhangers over waar ze voor moeten staan", schrijven redacteurs Milo Yiannopoulos en Allum Bokhari, "maar er is wel eenheid over wat ze moeten vernietigen."

Opmerkelijk aan de beweging is dat niemand er tot vorig jaar over sprak. Alt-right was toen vooral een verzamelnaam voor trolls die op sociale media hun haat verspreidden. Tot Donald Trump besloot om zich als anti-establishmentfiguur verkiesbaar te stellen voor het ambt van president van de Verenigde Staten. Zijn retoriek van muren bouwen om de Mexicaanse immigratie tegen te houden, en een plan om moslims de toegang tot het land te ontzeggen raakte een snaar bij alt-right-aanhangers. En plots voelden zij zich politiek vertegenwoordigd.

"Zo goed als elke alt-right-nazi die ik ken is nu vrijwilliger voor de campagne van Trump", zei Andrew Anglin, hoofdredacteur van het neonazistische The Daily Stormer eind september in The Washington Post. Terwijl de verkiezingen van 2012 hen nog "geen bal" konden schelen.

Dat Trump zoveel steun kreeg uit extreemrechtse hoek was ook koren op de molen van Hillary Clinton, die Trump expliciet aan alt-right en blanke suprematie linkte. Op haar Twitteraccount postte Clinton in augustus een filmpje waarin leden van Ku Klux Klan hun steun voor Trump uitspreken. In september plaatste de Amerikaanse Anti-Defamation League het stripfiguurtje Pepe the Frog, die alt-righters zonder toestemming van de tekenaar in racistische spotprenten laten opdraven, op een lijst van haatsymbolen naast onder meer het hakenkruis.

Pepe the Frog, de 'mascotte' van de alt-right-beweging. Beeld RV
Pepe the Frog, de 'mascotte' van de alt-right-beweging.Beeld RV

Posten

Tegenstanders van Trump vinden het zorgwekkend dat Donald Trump Stephen Bannon, de leider van Trumps presidentiële campagne, nu tot zijn adviseur en strateeg heeft gemaakt. Bannon is als voormalige CEO van Breitbart News (volgens hem "een platform voor alt-right") een bekende kop van de beweging. Nancy Pelosi, Democratenleider in het Huis van Afgevaardigden, zei over de aanstelling van Bannon dat "je er niet naast kan kijken dat Bannon blanke suprematie bepleit".

De andere posten van het kabinet van Trump staan nog steeds open. De enige zekerheid is dat Reince Priebus, een establishment-Republikein, stafchef van het Witte Huis wordt. Zo komen alt-right en het establishment naast elkaar te zitten en worden de alternatievelingen misschien wel een nieuwe mainstream.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234