Woensdag 04/08/2021

Binnenland

Nemmouche en Bendrer moeten schadevergoeding van 985.000 euro betalen

Mehdi Nemmouche, dader van de aanslag op het Joods Museum. Beeld Photo News
Mehdi Nemmouche, dader van de aanslag op het Joods Museum.Beeld Photo News

Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, die beiden veroordeeld werden voor de aanslag op het Joods Museum van België, moeten de slachtoffers een schadevergoeding van om en bij de 985.000 euro betalen. Dat heeft het Brusselse assisenhof dinsdag beslist.

Bij de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, vielen vier doden: Emanuel en Miriam Riva, een Israëlisch echtpaar, en museummedewerkers Dominique Sabrier en Alexandre Strens.

Het hof van assisen in Brussel bevond Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer allebei als mededaders schuldig aan vier moorden met terroristisch karakter en illegaal wapenbezit. Nemmouche wordt beschouwd als de man die de vier slachtoffers in het museum neerschoot, terwijl Bendrer beschouwd wordt als de man die hem de wapens leverde die bij die aanslag gebruikt werden. Nemmouche werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en Nacer Bendrer tot 15 jaar cel.

De dochters van het echtpaar Riva krijgen nu een materiële schadevergoeding van respectievelijk 209.000 en 254.000 euro, en elk ook een morele schadevergoeding van 100.000 euro, terwijl hun oom en tante elk 30.000 euro krijgen.

De moeder van Alexandre Strens krijgt een schadevergoeding van 50.000 euro, de broer van Dominique Sabrier 30.000 euro en haar dochter 130.000 euro. De Chileense artieste die op het moment van de aanslag in het museum aanwezig was, krijgt een voorlopige schadevergoeding van 1 euro.

Het hof kende het Joods Museum zelf een schadevergoeding toe van 50.000 euro en kende Unia en het CCOJB (Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique) elk 1 euro toe. Ook de Association Française des Victimes du Terrorisme (AFVT) had zich burgerlijke partij gesteld maar haar burgerlijke partijstelling werd door het hof onontvankelijk verklaard.

Die laatste beslissing werd door de advocaat van de vereniging op gemengde gevoelens onthaald. “Wij wilden de stem van de slachtoffers van het terrorisme laten horen op dit proces en dat werk is geslaagd”, zegt meester Guillaume Lys. “Maar laat dit ook een oproep zijn naar de politieke verantwoordelijken. Als de verenigingen van slachtoffers van het terrorisme zich geen burgerlijke partij kunnen stellen op dit soort processen, dan dreigt dat voor problemen te zorgen op het proces over de aanslagen van 22 maart. Er zijn verschillende verenigingen van slachtoffers die al gekend zijn, die op het terrein actief zijn en die zich burgerlijke partij willen stellen. Het is nu aan de politieke verantwoordelijken om daarvoor het wettelijk kader te creëren.”

Nacer Bendrer wordt beschouwd als de man die Mehdi Nemmouche de wapens leverde die bij de aanslag in het Joods Museum gebruikt werden. Beeld Photo News
Nacer Bendrer wordt beschouwd als de man die Mehdi Nemmouche de wapens leverde die bij de aanslag in het Joods Museum gebruikt werden.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234