Donderdag 22/10/2020

Vijf vragenWauthier Robyns

Nemen we binnenkort een pandemieverzekering? ‘Dat effect zag je ook na de aanslagen in Brussel’

Beeld Getty Images

Wat met de verzekering bij al die overlijdens, geannuleerde evenementen of reizen die in het water vallen? Wauthier Robyns van koepelvereniging Assuralia schetst het verzekeringslandschap in coronatijden.

Op welke manieren laat deze crisis al sporen na op de verzekeringssector?

“Veel verzekeringen, denk maar aan een levensverzekering, worden toch nog steeds voorafgegaan door een persoonlijk gesprek en een handdruk. De impact van het thuiswerk voelt de sector, want dat fysieke contact is nu vaak afwezig. Al is er tegelijk natuurlijk veel aandacht voor veiligheid in bescherming.”

“Wat betreft de tussenkomsten van de verzekeringen wordt Covid-19 beschouwd als een ziekte tussen zovele andere die aanleiding kan geven tot een overlijden, een hospitalisatie of een arbeidsonderbreking. Zelfs de reisbijstand blijft in principe geldig, al geloof ik niet dat er zich nu nog veel Belgen in het buitenland bevinden.”

Er zijn ook een aantal solidariteitsmaatregelen genomen. Waarover gaat het?

“In bepaalde omstandigheden is er uitstel van de premiebetaling, maar er zijn ook andere initiatieven waarmee verzekeraars tegemoet komen aan de uitzonderlijke omstandigheden. Denk aan een klassiek Italiaans restaurant dat nu plots pizza’s en spaghetti’s aan huis levert met een eigen voertuig. Dat zal onder dezelfde arbeidsongevallenverzekering vallen, ook al gaat het in principe om een nieuwe activiteit.”

Betekent dat meer uitgaven in de sector? Je zou ook kunnen redeneren dat heel wat operaties on hold zijn gezet, en er is amper verkeer op straat.

“Ik vrees dat er voor de hospitalisatieverzekeraars toch een pak meer uitbetalingen zullen zijn. Zelfs voor de minder dringende operaties die zijn uitgesteld, zal de rekening over zes maanden toch nog wel gepresenteerd worden. Maar inderdaad, voor de autoverzekeringen betekent dit minder aanrijdingen. Het is een beetje te zien in welke branche je zit.”

Wauthier Robyns van Assuralia. Beeld BELGA

Wat met de vele evenementen die moeten wijken, zoals wellicht geldt voor de zomerfestivals?

“Binnen de annulatieverzekeringen bestaan er twee scholen. Met een ‘alle risico’s behalve’ dek je in principe alle redenen, maar die zijn eerder zeldzaam. Bij de meeste contracten is er een opsomming van redenen. Bij het stilliggen van een bedrijf geldt dezelfde logica: als het niet benoemd is, is het niet gedekt. Standaard wordt een epidemie alvast niet opgenomen. Een verzekering spreidt graag een risico terwijl deze situatie heel veel mensen in één keer treft.

“De kans dat een epidemie of een pandemie expliciet vermeld is in zulke contracten lijkt me erg klein maar niet uitgesloten. Het tennistoernooi van Wimbledon betaalde blijkbaar al jaren aan een stuk een dergelijke premie. Bij een van de twee grote herverzekeraars in Europa, Munich Re, hebben ze zelfs iemand die enkel focust op het ‘pandemierisico’. In de toekomst zullen daar wellicht meer vragen over komen, dat effect zag je ook na de aanslagen in Brussel.”

Is er nu al een vraag naar pandemieverzekeringen?

“Zover is het nog niet. Verzekeraars zullen trouwens eerst een serieuze denkoefening moeten maken vooraleer die markt te ontwikkelen. In hoeverre ze het risico van zo’n verzekering kunnen uitdragen naar de herverzekeraars zal in die zin erg belangrijk zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234