Donderdag 20/01/2022

Verkiezingen VK

Nemen de Britse jongeren vandaag wraak voor het brexit-referendum?

De Britse premier Theresa May spreekt haar supporters toe tijdens een campagne van de Conservatieven. Als we de peilingen mogen geloven, behoudt ze haar ambt. Beeld EPA
De Britse premier Theresa May spreekt haar supporters toe tijdens een campagne van de Conservatieven. Als we de peilingen mogen geloven, behoudt ze haar ambt.Beeld EPA

De parlementsverkiezing die vandaag in het VK wordt gehouden is niet de meest tot de verbeelding sprekende aller tijden. Peilingen voorspellen een Conservatieve zege, al hangt alles af van de jongeren. We namen poolshoogte in Uxbridge.

Patrick Van IJzendoorn

Hij zou waarschijnlijk op de Labour Partij hebben gestemd, ware het niet dat Fred Tomlinson vandaag de stembus mijdt. "Ik heb niet het gevoel dat mijn stem telt", zegt de twintigjarige student terwijl hij met zijn vriendin door een winkelstraat van Uxbridge wandelt, het West-Londense kiesdistrict waarvoor Boris Johnson de Member of Parliament is. "De partij wint hier toch niet. Vorig jaar heb ik wel gestemd in het EU-referendum, maar toen zat ik bij de verliezende zijde. Het maakt me allemaal niet zoveel meer uit."

De parlementsverkiezing die vandaag in het Verenigd Koninkrijk wordt gehouden is niet de meest tot de verbeelding sprekende aller tijden. "Ik kies voor de minst slechte", is een antwoord dat kiezers desgevraagd vaak geven op vragen over hun voorkeur. Aan de ene kant staat een wat houterige premier die een meester is in het niet-beantwoorden van vragen; aan de andere kant een vriendelijke volkstuinsocialist die een trouwe aanhang heeft, maar scepsis ontmoet bij de gematigde kiezer. Daar tussenin een eurogezinde Liberaal-democraat die niet in de gaten heeft dat zijn landgenoten de brexit beschouwen als een gepasseerd station.

Zelfs sommige politici lijden aan apathie tijdens Theresa Mays 'ijdelheidsverkiezing'. "Niemand vindt er wat aan", zei een afgevaardigde in Zuidoost-Londen nadat een kiezer hem had gevraagd waarom hij doodgemoedereerd met zijn baby en een stokbrood over straat flaneert. De peilingen wijzen op een Conservatieve zege, maar de marges lopen uiteen. Een grote onbekende waarde is de stem van de jongeren. Als zij massaal gaan stemmen, dan maakt Corbyn een kans om de grootste electorale verassing te veroorzaken sinds 1945 toen Winston Churchill tot zijn eigen verbazing verloor van de socialist Clement Attlee.

Brexit was leerzaam

Hoe belangrijk de jongerenstem is, bleek vorig jaar tijdens het EU-referendum. Als de jongeren net zo enthousiast van hun democratische plicht gebruik hadden gemaakt als de oude Britten, dan zou er waarschijnlijk geen brexit zijn gekomen en was David Cameron nog steeds premier geweest. En zouden er vandaag geen verkiezingen zijn geweest. "Het was leerzaam", zegt Paul Robson, een twintigjarige werkzoekende uit Uxbridge. "Je hebt meer macht dan je denkt.' Hij beschouwt de verkiezingen echter niet als een brexit-herkansing. "Ik stem Labour omdat de partij hopelijk voor meer werk zorgt, iets doet tegen armoede."

Uit verkiezingsonderzoeken is gebleken dat Labour bij kiezers onder de 25 maar liefst 57 procentpunten voor ligt op de Conservatieven, terwijl dat bij de kiezers van boven de 55 andersom is. Jeugdig idealisme is doorgaans de verklaring, indachtig het adagium dat iemand die voor zijn 25ste niet progressief is geen hart heeft, en iemand die na zijn 35ste nog geen conservatief is geen hersenen heeft. In The Daily Telegraph schreef de conservatieve commentator Charles Moore dat jongeren niet de jaren 70 hebben meegemaakt, toen een socialistisch beleid had geleid tot IMF-steun en een Winter van Onvrede.

Perkamentus

De voornaamste uitdaging voor Labour is om jongeren te verleiden om te gaan stemmen. Ed Miliband deed dat twee jaar geleden door zich te laten interviewen door Russell Brand, een acteur en activist die populair is bij jonge Britten. Labour kreeg inderdaad de meeste stemmen, profiterend van de implosie van Nick Cleggs Liberaal-democraten die het studiegeld hadden verhoogd in plaats van, zoals beloofd, afgeschaft. Maar de opkomst bij de 25-minners lag op 43 procent, tegenover 78 procent bij de 65-plussers. De uitslag werd uiteindelijk bepaald door de 'Shy Tories', niet door de enthousiaste 'Milifans'.

Als een soort Albus Perkamentus van de Britse politiek geniet de 68-jarige Corbyn populariteit onder de jongeren. Tijdens zijn campagne kreeg de Labour-leider extra steun van de rapper JME die jongeren persoonlijk opriep zich re registeren als kiezer. In het Londense Camden, nabij Corbyns turf, verscheen een grote graffiti-tekening met de tekst 'YOUTH STAND UP', met daaronder 'Take Back Your Future' (en uiteraard 'Tories Out').

Meer dan een miljoen 18- tot 24-jarigen hebben zich geregistreerd, van wie een kwart op de laatste dag. Dat is meer dan in 2015. Deze stijging hoeft niet alles te zeggen omdat deze voornamelijk op het conto komt van studenten en 'academische' kiesdistricten stemmen vaak toch al progressief. Er zijn echter districten waar een hogere opkomst onder studenten wel de doorslag kan geven, zoals in Noord-Derby waar de Tory-afgevaardigde slechts 41 stemmen meer heeft dan zijn Labour-rivaal. Voor de 'Corbynites' biedt dit hoop.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234