Maandag 24/01/2022

Nelson Mandela in zeven quotes over zichzelf

null Beeld EPA
Beeld EPA

Loftuitingen uit de hele wereld stromen binnen voor Nelson Mandela. Hij wordt geprezen voor zijn verzoening, voor het gevoel dat hij kon geven dat íedereen een held kon zijn. Wat zei Mandela over zichzelf tijdens zijn leven?

Redactie

"Tijdens mijn leven heb ik mij gewijd aan de strijd van het Afrikaanse volk. Ik heb gestreden tegen blanke overheersing en ik heb gestreden tegen zwarte overheersing. Ik heb het ideaal gekoesterd van een democratische en vrije samenleving, waarin iedereen samenleeft in harmonie en gelijke kansen heeft. Het is een ideaal waar ik voor leef en dat ik hoop te bereiken. Maar als het moet, is het een ideaal waarvoor ik bereid ben te sterven."
- Verklaring voor de rechtbank tijdens het Rivonia-proces, 20 april 1964.

"Ik ontken echter niet dat ik sabotage wilde plegen. Het was geen plan dat voortsproot uit roekeloosheid of uit een voorliefde voor geweld. Het was een plan dat voortkwam uit een rustige en nuchtere analyse van de politieke toestand die het resultaat is van vele jaren van tirannie, uitbuiting en onderdrukking van mijn volk door de blanken."
- Verklaring voor de rechtbank tijdens het Rivonia-proces, 20 april 1964.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

"Ik sta hier voor u, niet als een profeet, maar als een nederige dienaar van u, het volk. Uw onvermoeibare en heroïsche opofferingen hebben het voor mij mogelijk gemaakt vandaag hier te zijn. Ik plaats de resterende jaren van mijn leven daarom in uw handen."
- Toespraak na zijn vrijlating uit de gevangenis op 11 februari 1990.

"Laat het nooit door toekomstige generaties worden gezegd dat we door onverschilligheid, cynisme en egoïsme de idealen van humanisme die de Nobel-vredesprijs in zich verenigt niet hebben nageleefd."
- Over het ontvangen van de Nobelprijs voor de Vrede, 10 december 1993.

null Beeld EPA
Beeld EPA

"De tijd voor het helen van de wonden is gekomen. Het moment om de kloven die ons verdeelden te overbruggen. De tijd om te bouwen is aangebroken (...) We beginnen een verbond voor het bouwen van een samenleving waarin alle Zuid-Afrikanen, zwart en wit, met opgeheven hoofd kunnen lopen, zonder angst in hun hart, verzekerd van hun onvervreemdbare recht op menselijke waardigheid - een regenboognatie die vrede heeft met zichzelf en de wereld."
- Tijdens zijn beëdiging.

"Ik heb die lange weg naar vrijheid belopen. Ik heb geprobeerd niet te struikelen; ik heb gaandeweg misstappen begaan. Maar ik ben erachter gekomen dat je na de klim van een grote heuvel alleen maar ziet dat er nog vele heuvels te beklimmen zijn."
- Uit zijn autobiografie 'Long Walk to Freedom'.

"Dit is een oorlog, die meer mensen het leven heeft gekost dan in alle vorige oorlogen en in alle vorige natuurrampen het geval was (...) We moeten niet blijven doorpraten, blijven ruziën, terwijl er mensen sterven."
- Mandela over aids.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234