Donderdag 17/06/2021

Nelson Mandela en gastland China domineren Frankfurter Buchmesse

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had de eer het mega-evenement te openen, waar ruim 7.000 standhouders maar liefst 440.000 papieren (en digitale) boektitels tonen en tot zondag 300.000 bezoekers verwacht worden.

Merkel toonde zich behoedzaam ten aanzien van gastland China. De speeches van Merkel, de Chinese vicepresident Xi Jinping en de directeur van de Duitse boekverkopers en uitgevers Gottfried Honnefelder laveerden dan ook tussen politieke principes, economische perspectieven voor het boekenvak en culturele verzoening. “Natuurlijk, vrijheid van meningsuiting was belangrijk en sterk verbonden met het boek, maar respect voor cultuurverschillen en dialoog daarover was minstens zo belangrijk”, zo noteerde NRC Handelsblad over de toesprakenregen.In haar inleiding kwam Merkel wel volop terug op haar acties ter bescherming van het auteursrecht en het intellectuele eigendom, een onverholen verwijzing naar haar standpunt over het Google Books Settlement, eerder deze week. Toen had Merkel op haar website een videoboodschap geplaatst waarin ze de internetzoekmachine duidelijk maakt dat die het auteursrecht moet respecteren bij het uitbouwen van haar digitale wereldbibliotheek. “Boeken maken een verschil, een verschil dat de dictaturen bedreigt en de democratieën versterkt”, liet Merkel zich ook ontvallen, wat als een voorzichtige vingerwijzing aan het adres van China kan worden beschouwd.De voorbije weken was er in Duitsland immers al heisa ontstaan toen bleek dat onder druk van de Chinese overheid twee dissidente Chinese schrijvers hun uitnodiging voor de beurs in rook zagen opgaan. Vicepresident Xi Jinping liet zich niet van de wijs brengen door Merkel. Hij bepleitte “de harmonie van de wereld” en “het bewerkstelligen van vrede en welvaart”, en prees fijntjes het oeuvre van Goethe.

Unieke inkijk in Mandela’s leven

Zoals elk jaar woedt tussen de uitgevers een ware slijtageslag om de rechten van een aantal potentiële wereldwijde bestsellers. Vanaf de eerste dagen gonst het van de berichten over grote deals. Het is vooral een nakend boek van Nelson Mandela dat de boekenbusiness momenteel geheel in zijn ban houdt. Uitgevers bieden torenhoge bedragen voor een boek dat nog gedistilleerd moet worden uit Mandela’s dagboeken, brieven en persoonlijke bedenkingen die hij tijdens zijn hele leven bijna dagelijks bijhield, ook in de 27 jaar dat hij in gevangenschap leefde op Robbeneiland en gedurende zijn vijfjarige presidentschap van Zuid-Afrika.Het is op zich zeer uitzonderlijk dat een nog levende staatsman zonder de minste terughoudendheid zijn archieven openstelt, maar Mandela vond er geen graten in en heeft alles overgedragen aan zijn gelijknamige stichting. Uitgever Jonny Geller van Curtis Brown, die de wereldwijde rechten beheert, zegt “dat het boek de persoonlijke kant van dit icoon toont”, evenals “zijn diepgaande menselijkheid en wijsheid”. Hij wijst daarbij op de hartverscheurende teksten over de dood van zijn twee kinderen. “Het is tevens een historisch document zonder weerga, dat bepaalde gebeurtenissen in een heel ander perspectief zal plaatsen”, aldus Geller. Talloze uitgeverijen uit Denemarken, Israël, Portugal, Italië, Nederland en de Verenigde Staten hebben al hun portefeuille bovengehaald in een verwoede strijd om de rechten.Voorts is er in Frankfurt veel te doen over een boek van de Britse kroonprins Charles met zijn oplossingen over de klimaatproblematiek. A New Way of Looking at Our World moet in april verschijnen. Op het literaire front is er veel aandacht voor de eerste roman van novellist Adam Haslett, de nieuwe roman van Bret Easton Ellis (Imperial Bedrooms) en de onlangs verschenen pil van Haruki Murakami, 1Q84.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234