Zaterdag 28/11/2020

Nelson en Geena Lisa winnen derde voorronde Eurosong

De winnaars poseren voor de fotograaf.Beeld UNKNOWN

Nelson heeft de derde voorronde van Eurosong gewonnen, Geena Lisa werd tweede. Zij zitten samen met Katy Satyn, Brahim, Ishtar en Tanja Dexters in de halve finales. Ellis-T en Tabitha Cycon moeten hopen op een wildcard van de jury.

Di Bono is onherroepelijk uitgeteld, en moet volgens presentator Bart Peeters als straf "vaste coiffeur worden van Jacques Vermeire, elke ochtend eyeliner gaan aanbrengen bij Joëlle Milquet, en 'Vrijgezel' live gaan zingen op de begrafenis van Benny Neyman."

Elis-T
De zestienjarige Limburgse Sabrina deed met Ellis-T mee met 'My Music', een nummer van Regi. In een fluogele broek en een roze fluotopje zong ze de derde voorronde behoorlijk vals op gang. Haar hobby is jumpen, en dat deed ze samen met twee danseressen dan ook in de act. "Clap your hands c'mon", sprak ze het publiek als een volleerde (Milk Inc.-zangeres) Linda Mertens toe, een opdracht die de aanwezige mensen dan ook gezellig uitvoerden. Ondertussen bleef het refrein "this is my music, my music", zich maar herhalen, en we waren blij toen het voorbij was.

Jurylid Katrina vond alles geweldig, en had de valse noten blijkbaar niet gehoord. Kris Wauters vond het jong, tof en fris, en noemde haar stem in de strofe verbloemend wat "onzeker". Hij had dit soort nummers ook al duizend keer gehoord, en vroeg zich af of het nummer niet beter zou passen op Junior Eurosong. Marcel Vanthilt vond het maar een kwart liedje, vanwege het repetitieve refrein. Hij vindt jumpen eigenlijk ook gewoon voor paarden, en stuurde Ellis-T terug naar de stal voor wat hooi. Katrina zat erbij van "wat durft die Marcel allemaal zeggen".

Tabitha Cycon
De 23-jarige Tabitha Cycon, die we nog zouden moeten kennen van 'Idool 2003', heeft de voorbije jaren heel veel geoefend. Ze heeft een stemoperatie en veel zanglessen achter de rug, en dat laatste was er in 'Rumour has it' ook aan te horen. "It's a beautiful day" zong ze toepasselijk op deze zonnige dag, en het vrolijke nummer werkte aanstekelijk. Geen drukke huppelende dansers bij Tabitha, wel meewiegende, -zwaaiende en -zingende mensen op het podium. Op de achtergrond werden zonnetjes geprojecteerd, waardoor het plaatje ook visueel helemaal klopte, iets wat nog niet vaak is gebeurd in de voorrondes. Enige minpunt: haar blauwe outfit leek wat op een pyjama.

De mensen op het podium konden niet bij iedereen op evenveel sympathie rekenen, en zeker niet bij Marcel Vanthilt. Hij vond de zang wel goed, maar noemde het gezelschap van Tabitha "boekhouders en meisjes uit de lokale boetiek". Hij was het liedje al vergeten terwijl het nog bezig was, maar vond het "niet slechter dan het eerste". Katrina vond dat Marcel niet gemeen moest zijn om gemeen te zijn. Zij vond de song "een nummer voor de mensen", en zag dat uitgedrukt in de act. Ze loofde ineens ook de goede zang en performance van Tabitha. Ze vond 'Beatiful Day' wel een betere titel voor het nummer dan 'Rumour has it', omdat die tekst altijd terugkomt. Kris Wauters was aangenaam verrast. Het nummer deed hem wel aan iets denken maar hij wist niet goed wat. "Het is beter dat het op iets trekt, dan dat het op geen kloten trekt," herinnerde hij zich een uitspraak van hun producer ten tijde van de beginjaren van Clouseau, toen de band werd beschuldigd van plagiaat. Hij zag het visueel ook niet al te best zitten, en vond dat de zangers en zangeressen op het podium minder moesten proberen te dansen.

Di Bono
Frederic Di Bono is het beu door het leven te gaan als 'de vent van Evi Hanssen', en zag in Eurosong zijn kans om door te breken bij een groter publiek. Zijn groep Silverene heet tegenwoordig gewoon Di Bono, en maakt poprock met dance-invloeden. Het nummer was daarmee de meest speciale inzending van deze week, hoewel we het er nu niet echt warm of koud van kregen. De laag gezongen song kwam ook wat zeurderig over, en een tekst met zinnen als 'I'm dying without you' zorgt nu ook niet meteen voor een feeststemming.

Kris Wauters vond het heel goed, maar hij had het nummer een noot hoger gespeeld en gezongen. De song "drijft wat bezwerend verder en neemt je mee", vond hij, en loofde het feit dat de groep gewoon zijn eigen muziek brengt. Hij vond het een atypisch nummer, maar daarom misschien net geschikt voor de wedstrijd. Marcel vond de overacting met de triestige tekst wat overdreven, maar "Bono is ook begonnen als een zich aanstellende trut, en die is toch ver gekomen." Katrina was het tot haar eigen verbazing grotendeels eens met haar collega-juryleden, en vond de ongeschoren Di Bono heel charismatisch. Of het nummer echt past bij Eurosong wist ze niet, maar zij vond het nummer en de lage zang wel goed.

Nelson
De uit het Antwerpse afkomstige Nelson ging "iejemoal in maan iejentje de romantiek probeire te herstelle" met een zelf geschreven nummer over zijn blond lief, en leek daar nog in te slagen ook. Gezeten aan een witte piano en gekleed in een wit onderlijfje, bracht hij een gevoelig en meeslepend liefdesliedje, vocaal ondersteund door twee zangeressen en een zanger. Jammer dat de sfeer wat werd verpest door de verschrikkelijk drukke achtergrondprojectie, waarop slogans over liefde voorbij flitsten. 'When I can't find love' werd alleszins prima gezongen, prima gespeeld, en heel ontwapenend gebracht.

Marcel Vanthilt werd er helemaal hyper van, en vergat zelfs een grap te maken over het 'marcelleke' van Nelson. Hij was dan ook "heel blij dat er eindelijk eens een echt liedje langskwam". "Een kleine diamant", vond hij, en maakte meteen vergelijkingen met Elton John en Aretha Franklin. Het kon hem bovendien "geen moer schelen of dit iets voor Eurosong is of niet", maar vond het het beste liedje van de avond. "En je hebt een tof gezicht", besloot hij. Katrina, verbaasd over zoveel enthousiasme, voelde meteen even aan zijn voorhoofd.

"Jij bent gemaakt om dit te doen, je bent 'the real deal'," ging Katrina door. Ze was ook heel lovend over de achtergrondzang en het uiterlijk van Nelson. "Je doet het zo gemakkelijk lijken", zei ze nog over de uitvoering. Kris Wauters vond het helemaal kloppen. "De romantiek herstellen is gelukt. Mooie song, mooi refrein, je pakt mooi op het scherm. Je voelt dat het je muziek is, en we missen te vaak waarachtigheid in Eurosong", sloot hij af.

Geena Lisa
Televisiemadam Geena Lisa Peeters zat ooit zelf in de jury van Eurosong, en probeert het nu op het podium. Haar outfit trok meteen alle aandacht naar zich toe. Geena droeg een zwarte jurk met een blinkend blikken middenstuk, een grote rode das en schouderstukjes met zilveren franjes. Het ziet er zo erg uit als het klinkt, en haar vier danseressen/achtergrondzangeressen hadden dan nog net hetzelfde uniformpje aan ook. Hun choreografie bestond vooral uit draaibewegingen, daar het nummer 'Wheel of time' heet. En wielen draaien natuurlijk. Haar nummer werd geschreven door Yves Barbieux van Urban Trad, en dat was er aan te horen. Het was doorweven met doedelzakachtige riedels, hoewel het ook voortdreef op een elektronisch basritme en alomtegenwoordige achtergrondzang. Het klinkt daardoor heel apart, en is dus een waardevolle inzending.

Kris Wauters had er "zeer graag naar gekeken en geluisterd. Goed gekeken naar Madonna en andere dansdingen", oordeelde hij. Hij vond "het refrein heel catchy, maar niet echt legendarisch qua melodie." Hij vond het nummer bovendien "goed gezongen, maar je voelt dat het speciaal gemaakt is voor Eurosong", dus hij vroeg zich af wie de échte Geena Lisa is. Marcel Vanthilt was bijna vergeten te luisteren omdat hij zo werd afgeleid door de outfits: "De jaren 80 zijn terug!", zei hij daarover. "Maar het is beter dat het op geen kloten trekt, dan dat ik geen kloten heb", paste hij de spreuk van Kris Wauters' manager een beetje aan. Hij vroeg zich ook af wat Geena Lisa eigenlijk met deze podiumact kwam doen op Eurosong. "Mijn vrouw heeft ook vier vriendinnen, maar die gaat ermee shoppen op de Meir, of naar Clouseau zien in het Sportpaleis". Het gaat natuurlijk wel om een kandidaat voor Eurosong, bracht Katrina in herinnering. Zij vond de outfits en de choreografie in dat opzicht prima, en zag de act zeker zitten.

Eindoordeel
Na afloop vond Marcel Vanthilt Tabitha Cycon de slechtste inzending vanwege haar act, Kris Wauters vond het op alle vlakken te vroeg voor Ellis-T. Katrina achtte het nummer van Di Bono niet geschikt voor Eurosong, en vond Tabitha dan weer de beste inzending. Marcel Vanthilt koos voor Nelson. Kris Wauters volgde hem, hoewel hij even twijfelde tussen hem en Tabitha. (sam)

Sabrina van Ellis-T.Beeld UNKNOWN
Zij houdt van jumpen.Beeld UNKNOWN
De outfit van Tabitha had iets weg van een pyjama.Beeld UNKNOWN
Ze zong prima maar haar act had niet veel succes.Beeld UNKNOWN
Er stonden boekhouders op het podium, meende Marcel Vanthilt.Beeld UNKNOWN
Di Bono haalde het minste stemmen.Beeld UNKNOWN
Hij en zijn groep vielen af.Beeld UNKNOWN
Sinds echtgenote Evi Hanssen heeft gezegd dat haar man groot geschapen is, wordt Di Bono achtervolgd door meetlinten.Beeld UNKNOWN
Nelson kreeg lof voor de achtergrondzang in zijn nummer.Beeld UNKNOWN
Zijn zus Elsie Moraïs deed ook al mee aan Eurosong.Beeld UNKNOWN
Hij trad op in een 'marcelleke'.Beeld UNKNOWN
Geena Lisa had een speciale outfit.Beeld UNKNOWN
Haar gezelschap ook.Beeld UNKNOWN
Het middenstuk blinkt behoorlijk.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234