Zondag 18/04/2021

Twitter

Negeren, iedereen blokkeren, beleefd of lastig reageren. Zo gaan zij om met online haatpraat

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Hoe wapenen fervente twitteraars zich tegen harde, onbeschofte of puur kwetsende woorden? De Morgen legde zijn oor te luister bij enkele prominente gebruikers.

"Steek er geen tijd meer in"

John Crombez: "Proberen te relativeren, dat is het enige dat echt helpt. Sinds ik staatssecretaris voor Fraudebestrijding werd, heb ik redelijk veel straffe woorden, uithalen en verwensingen zien passeren. Heel vaak van dezelfde mensen, vaak onder een schuilnaam, sommige al vijf jaar lang. Dan weet je: dit is met de bedoeling dat ik het me zou aantrekken. Ik zal onbeschofte berichten nooit rapporteren, of bepaalde accounts laten blokkeren. Dat helpt niet, dan geef je toe aan wat ze net willen.

"Vaak probeer ik wel op een fatsoenlijke manier in discussie te gaan. Door de afstand van pc tot pc wordt het debat vaak zwaar ontmenselijkt. Maar blijf je beleefd, dan lijken de meeste mensen wel voor rede vatbaar. Ik heb me ook al afgevraagd of het de moeite is op Twitter te blijven, ik zou perfect zonder kunnen. Maar intussen kan ik vrij snel door mijn feed scrollen en de beroepsbashers er zo uithalen. Daar steek ik mijn tijd niet meer in. Dat zijn mensen die wel een warme omgeving zouden kunnen gebruiken."

John Crombez is voorzitter van sp.a. Beeld BELGA
John Crombez is voorzitter van sp.a.Beeld BELGA

"Ik antwoord altijd heel beleefd"

Guillaume Van der Stighelen: "Ik word regelmatig zeer persoonlijk aangevallen op Twitter, vaak over zaken die geen deel uitmaken van het onderwerp van de discussie. Die mensen kom ik altijd tegemoet. Ik vraag hen waarom ze reageren, antwoord altijd heel beleefd en in de u-vorm. Dat werkt aanstekelijk. Negen op de tien keer ontstaat zo een gesprek dat mij inzicht geeft in de gedachten van die persoon." Volgens Van der Stighelen heeft het te maken met wat hij noemt de nieuwe onmondigheid. In zijn laatste boek, Samen door één deur, vergelijkt hij het met Immanuel Kant, die schreef: "Verlichting is het ontkomen van de mens aan de onmondigheid waaraan hij zelf schuldig is." "Kant had het over een grote groep mensen die dom werd gehouden en niet deelnam aan het maatschappelijk debat", zegt Van der Stighelen.

"Vandaag is het omgekeerd. Iedereen wordt geïnformeerd, weet alles en roept mee. Maar ze roepen zo hard dat niemand nog luistert, en we horen zoveel dat niemand ons nog raakt." En zo gaan meningen verloren. "Er wordt haast primitief gebruld, in hoofdletters en met uitroeptekens. Mensen gebruiken scheldwoorden of gaan bewust beledigen. Dat schept de illusie dat ze scoren, maar ze bereiken enkel gelijkgestemden." De vorm zorgt er dus voor dat andere argumenten in dovemansoren vallen. Zelfs wanneer die toch ergens op slaan. "Ik ben een fan van extreme meningen en houd niet van middle of the road-denken. Maar luisteren naar andere meningen is niet hetzelfde als ze goedkeuren. Je moet ze kunnen afwegen tegen je eigen mening."

Guillaume Van der Stighelen is auteur en columnist. Beeld Karoly Effenberger
Guillaume Van der Stighelen is auteur en columnist.Beeld Karoly Effenberger

"Ik reageer even lastig"

Mohamed Ouaamari: "If you can't beat them, join them. Dat is mijn motto. Ja, ik krijg regelmatig bagger over me heen op Twitter. Vaak over mijn uiterlijk, over mijn baard. Een geliefd doelwit, dan duwen ze me in het hoekje van de extremistische moslim. Zelf probeer ik dan even lastig te reageren. Leef ik me in in het hoofd van de troll. Zonder te vervallen in vuilbekkerij, maar met humor. Dan geef ik ze aandacht, net waar ze om vragen, maar op een zodanige manier dat ze het op hun heupen krijgen.

"Vaak houdt het dan op. En sommigen beginnen me zelfs te appreciëren. Ik trek het me dus niet echt aan. Het is als kleine kinderen die niet beter weten, daar kun je ook niet boos op blijven. Ik maak een onderscheid tussen hoe mensen zich - vaak anoniem - online gedragen en de realiteit. Op straat zouden ze me nooit zo aanspreken."

Mohamed Ouaamari is blogger en freelance-grafisch designer Beeld © FRANKY VERDICKT
Mohamed Ouaamari is blogger en freelance-grafisch designerBeeld © FRANKY VERDICKT

"Iedereen blokkeren"

Hans Vandeweghe: "Noem me gerust van de oude stempel, maar ik blokkeer iedereen die negatieve opmerkingen over me maakt. Twitter is een groot café en iedereen luistert mee. Als je iets luid aan de toog verkondigt, zijn er altijd andere cafégangers die met je in discussie willen gaan. Allemaal prima, zolang die er maar iets van af weten en beleefd blijven.

"De beste truc is niet naar de meldingen te kijken, zeker niet voor het slapengaan. Maar soms is de verleiding te groot, zeker wanneer je net in die mallemolen van commentaar bent terechtgekomen. Het gebeurt maar zelden dat ik erop reageer, want er staat altijd wel iemand van het klootjes-Twitter-volk klaar om zich in die discussie te mengen. Vaak anoniem, ook daar heb ik een grondige hekel aan. Maar goed, zolang Twitter me meer info biedt dan beledigingen, blijf ik erop."

Hans Vandeweghe is sportjournalist en -columnist bij De Morgen. Beeld Karel Duerinckx
Hans Vandeweghe is sportjournalist en -columnist bij De Morgen.Beeld Karel Duerinckx

"Bestrijd ze met humor"

Katrijn Van Bouwel: "Niets zo grappig als vreselijk verzuurde commentaren beantwoorden met humor. Zo voer ik een kleine, persoonlijke strijd tegen trolls op de Facebook-pagina's van 1000 zonnen en Iedereen beroemd. Twee tv-programma's waaraan ik ooit heb meegewerkt en waarvan ik weet dat mensen er met hart en ziel aan werken. Toch krijgen zij weleens bagger over zich. Maar het is niet omdat iets zuur is, dat je er geen limonade van kunt maken. En ik trakteer die klagers graag op een rondje.

"Ik neem het graag op voor de gepeste, en vaak is het ook sterker wanneer iemand extern reageert. Maar ik weet niet of het veel uithaalt. Ik troost me met het idee dat die mensen zelf heel ongelukkig zijn. Persoonlijk heb ik er ook weinig last van, misschien omdat mijn onderwerpen zich er minder toe lenen? Als ik het toch meemaak, negeer ik het. Of antwoord ik heel verwarrend en absurd. Dan houdt het meestal snel op."

Katrijn Van Bouwel is schrijfster en comédienne. Beeld Tom Verbruggen
Katrijn Van Bouwel is schrijfster en comédienne.Beeld Tom Verbruggen
null Beeld rv
Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234