Zaterdag 24/09/2022

Negenennegentig procent van populatie afgeslacht door rebellen in Oost-Congo

Nijlpaarden bedreigd in Virungapark

In Congo is het nijlpaardenbestand van het Nationaal Virungapark door grootschalige slachtpartijen met uitsterven bedreigd. Liefst 99 procent van de hippopopulatie werd afgeslacht door milities, die het vlees opaten of doorverkochten.

door matthias declercq

Goma l 'Dit is een absolute tragedie voor wat ooit de grootste nijlpaardenpopulatie ter wereld was', zucht Emmanuel de Merode, directeur van het Nationaal Park.

De nijlpaardpopulatie in het centrale gebied van het Nationaal Park Virunga is met uitsterven bedreigd door de slachtingen waar de dieren de laatste twee maanden het slachtoffer van zijn geworden. Dat meldt een lokale ngo op de VN-radiozender Okapi. Van de 300.000 hippo's blijven er nu minder dan 300 over.

"Sinds een week is er geen enkel nijlpaard meer te bespeuren in het Vitshumbigebied, aan de rand van het Edwardmeer of aan de Rutshuru-rivier", verklaarde de directeur van de vereniging Innovation pour le développement et la protection de l'environnement (IDPE), Bantu Lukambo. Hij wijst de Mai Maimilities van de Parecobeweging en de Huturebellen van de FLDR aan als daders van de slachtpartijen. De FLDR (Forces Democratiques de Liberation du Rwanda) werden door Rwandese Hutu-extremisten opgericht na hun vlucht uit Rwanda in 1994, waar ze betrokken waren in de volkerenmoord op 800.000 Tutsi's.

Vlees en tanden

Volgens Lukambo hebben Mai Maistrijders van de Parecobeweging dagelijks gemiddeld tien nijlpaarden vermoord sinds november. Hij benadrukt dat de slachting van nijlpaarden in deze contreien is verergerd op het moment van de terugtrekking van het Congolese leger tijdens de confrontatie met de rebellen van Nkunda. "Toen de Mai Mai de positie innamen die onze militairen (van het Congolese leger, MD) eerst betrokken, is de 'ecomoord' gebeurd. Op het terrein zien we dat er vaak nijlpaardvlees wordt geruild voor militaire spullen", besloot de directeur. Een woordvoerder van Pareco heeft ondertussen alle betrokkenheid van hun militanten bij het bloedbad ontkend.

Volgens Emmanuel de Merode, directeur van het Virungapark, is de bedreigde diersoort van onschatbaar belang voor het Nationaal Park. "Door het wegvallen van de nijlpaarden in de waterlopen van het park is het ecosysteem ontregeld, wat tegelijk een drama is voor de economie", zucht De Merode. "De tilapia's, de Afrikaanse zoetwatervissen die als consumptievis op grote schaal worden gekweekt, zijn afhankelijk van de nijlpaarden in het water en zijn dus ook drastisch in aantal gedaald. Het nijlpaardvlees wordt veelal op de markt in Goma verkocht. Maar niet alleen het vlees, ook de nijlpaardtanden zijn van grote waarde voor de rebellen."

De 38-jarige prins De Merode is een telg van de bekende Belgische adellijke familie, maar groeide op in Kenia. De doctor in de biologische antropologie is sedert enkele maanden directeur van het Nationaal Park van Virunga, het oudste natuurpark op het Afrikaanse continent. Sinds de Rwandese genocide in 1994 is het 8.000 vierkante kilometer grote park regelrecht oorlogsterrein. De vijandelijkheden die sedert eind augustus zijn opgelaaid in het oosten van Congo situeerden zich vooral in het hart van het Virungapark, waar naast nijlpaarden ook berggorilla's en olifanten leven. "Dit is een ontzettend moeilijke periode voor het dierenbestand van het Virungapark, al denk ik dat de bodem nu echt wel bereikt is", besluit De Merode.

Emmanuel de Merode, directeur Virungapark:

'Dit is een ware tragedie'

n Twee nijlpaarden komen aan de oppervlakte in het Edwardmeer in het Virungapark. Sinds november zijn er in het Nationaal Park dagelijks tien nijlpaarden gedood.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234