Woensdag 20/10/2021

Negende keer, goede keer: UGent heeft eindelijk een rector en vicerector

Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe. Beeld belga
Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe.Beeld belga

In Gent zijn Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe met ruime meerderheid verkozen tot rector en vicerector van de universiteit. Het resultaat betekent het officiële einde van een turbulent verkiezingsproces.

Vandaag om 8 uur werden de resultaten van de laatste stemronde ontgrendeld in de rector- en vicerectorverkiezingen aan de Universiteit Gent. Daaruit bleek dat Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe ruimschoots de benodigde meerderheid van de stemmen behaalden. Concreet behaalden ze 71,74 procent van de stemmen. Een tweederdemeerderheid, uitgerekend in de eerste stemronde waarbij dat niet langer een vereiste was.

Onder professoren (74,88 procent), assistenten (72,26 procent) en administratief en technisch personeel (77,20 procent) kon het kandidatenduo rekenen op ruime overwinningsmarges. Onder de studenten behaalden ze een meerderheid van de stemmen (55,43 procent).

Om 10.30 uur kwam de raad van bestuur van de universiteit samen; dit is decretaal zo bepaald. Het verkozen duo werd aan de raadsleden voorgedragen, waarna bij een stemming met een tweederdemeerderheid de officiële benoeming volgde. Om 11.30 uur werden de verkiezingsresultaten door de voorzitter van de kiescommissie, Sas Van Rouveroij van Nieuwaal, bekendgemaakt. Ook het huidige en nieuwe rectorale team van onze universiteit was daarbij aanwezig.

Negende keer

Ongeveer 47.000 UGent-leden konden gisteren al voor de negende keer hun stem uitbrengen bij de rectorverkiezingen. Ze konden enkel voor of tegen kandidaat-rector Rik Van de Walle en kandidaat-vicerector Mieke Van Herreweghe stemmen, of zich onthouden.

Bij de achtste stemronde, die vorige week werd gehouden, behaalde het duo Van de Walle-Van Herreweghe 60,25 procent van de stemmen. Maar toen was - zoals bij vorige stemrondes - een tweederdemeerderheid nodig. Gisteren was het de eerste keer sinds de Gentse rectorverkiezingen in april van start gingen dat een gewone meerderheid volstond om de overwinning in de wacht te slepen.

Bovendien trokken uitdagers Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets na de laatste stemronde hun kandidatuur in.

Wie?

Professor Rik Van De Walle is sinds 2012 decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Zijn vicerector Mieke Van Herreweghe is als hoogleraar verbonden aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Het kandidatenduo zal vanaf 1 oktober zetelen voor een periode van 4 jaar.

Imagoschade?

Van de Walle nuanceert eventuele imagoschade. "Er waren natuurlijk discussiepunten. Je kan dat imagoschade noemen, maar het toont ook dat de universiteit zich heeft getoond zoals die is. Wij durven te denken en tegen te spreken", klinkt het. "Als je kijkt naar het aantal nieuwe studenten, valt er van imagoschade trouwens niet veel te merken", vindt Van de Walle. Volgens de laatste cijfers is het aantal nieuwe inschrijvingen aan de UGent dit jaar met meer dan 5 procent gestegen.

De net verkozen rector prijst ook uitdagersduo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets. "Zij hebben de uitslag van de achtste stemronde aanvaard en hebben opgeroepen om de rangen te sluiten. Dat moet geen evidente beslissing geweest zijn en het was cruciaal voor dit resultaat. Ze verdienen daar dubbel en dik respect voor", alsnog Van De Walle.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234