Maandag 28/09/2020

Loon

Negen keer meer winstpremies: bedrijven delen winst makkelijker met eigen personeel

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt spreekt over 'een groot succes'.Beeld EPA

Ten opzichte van vorig jaar betalen negen keer meer bedrijven een winstpremie aan hun werknemers uit. Dat leren cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). "Interessant, maar er zijn valkuilen", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

De regering-Michel besliste in het Zomerakkoord van 2017 om de winstpremies voor werknemers te hervormen. Te veel mensen hadden het gevoel dat de economie wel aantrok, maar dat ze daar niet mee van profiteerden. 

Sinds dit jaar kunnen bedrijven daarom gemakkelijker een winstpremie uitkeren. De premie is nu fiscaal aantrekkelijker. De belastingvoet daalde van 25 tot 7 procent. Ook de administratieve procedure werd vereenvoudigd.

Stabiele inkomsten

De hervorming lijkt effect te hebben. Tijdens de eerste vier maanden van 2018 hebben 97 bedrijven hun werknemers een winstpremie uitgekeerd. Tijdens de eerste vier maanden van 2017 deden slechts 11 bedrijven dat.

Minister Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert verheugd. “De eerste cijfers tonen aan dat de maatregel een groot succes is. Bovendien zitten de belastinginkomsten op koers."

Door de vernegenvoudiging van het aantal bedrijven die een winstpremie uitbetalen, blijven de inkomsten voor de staatskas stabiel, ondanks de fors verlaagde belastingvoet.

Boost

Vraag is: profiteren op het einde van de rit echt meer werknemers mee van de winst van hun bedrijf? Werkgevers hebben veel manieren om hun personeel te belonen, zoals aandelen of persoonlijke bonussen. Wordt hier niet gesnoeid?

Volgens het hr-bedrijf SD Worx is er geen sprake van zo'n nuloperatie. “In de wet staat dat de winstpremie boven op de bestaande loonvoordelen van werknemers moet komen. Concrete cijfers hebben we nog niet, maar het lijkt erop dat de werkgevers zich er wel degelijk aan houden”, verduidelijkt juridisch adviseur Geert Vermeir.

SD Worx voorspelt dat het aantal bedrijven die winstpremies uitbetalen de komende maanden nog een boost zal krijgen. De invoering van winstpremies moet goedgekeurd worden tijdens de algemene vergadering. Die vindt vaak in de zomer plaats. "Werkgevers schreeuwen van de daken dat ze hun vacatures niet meer ingevuld krijgen", vervolgt Vermeir. "De winstpremie is een manier om nieuwe krachten te lokken. En om hen aan het bedrijf te binden."

Ook de werkgeversorganisatie Voka is enthousiast. "Dit systeem is eenvoudiger, goedkoper en flexibeler dan vroeger", zegt secretaris-generaal Niko Demeester. "Een werknemer betaalt nu minder belastingen op zijn premie, waardoor je als werkgever sneller geneigd bent daarvoor te kiezen. Bovendien moet een werkgever niet meer langs de vakbonden passeren. Tenminste, op voorwaarde dat je iedereen hetzelfde bedrag uitkeert."

Minder sociale rechten

Volgens Demeester is de stijging van het aantal winstpremies niet alleen de verdienste van de regering, maar ook van de sterke economie. "De winstpremie is bij uitstek een instrument dat bedrijven gebruiken als de economie aantrekt. Als ze het goed doen, stroomt hun winst dus niet alleen naar dividenden en aandeelhouders, maar ook naar werknemers."

De vakbonden waarschuwen voor valkuilen. "Als je bedrijf een winstpremie uitdeelt, dan is het logisch dat het in de loononderhandelingen minder bereid zal zijn de brutolonen van het personeel te verhogen", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. "Op langere termijn wordt je loon zo minder gestabiliseerd en bouw je minder sociale rechten op."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234