Woensdag 05/10/2022

Update

Negen Brusselse agenten staan terecht voor agressie tegen gedetineerde

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Negen agenten van de lokale politie Brussel Zuid hebben zich deze namiddag voor de Brusselse correctionele rechtbank moeten verantwoorden omdat ze een gedetineerde in de gevangenis van Vorst zouden geslagen en mishandeld hebben. Enkel de burgerlijke partij dringt aan op een veroordeling, terwijl zowel de verdediging als het parket de vrijspraak vragen. "De agenten hebben zich weliswaar respectloos en onprofessioneel gedragen maar hebben geen misdrijf gepleegd", klonk het bij het parket.

De feiten dateren van eind oktober 2009. De politie Brussel Zuid moest toen tussenkomen in de gevangenis van Vorst omdat de gevangenisbewakers het werk hadden neergelegd. Een aantal agenten meldde zich vrijwilliger om de cipiers te vervangen maar na de staking dienden verschillende gedetineerden klacht in omdat de agenten zich zouden misdragen hebben en verschillende van hen zouden mishandeld hebben. Ze werden daarin gesteund door de gevangenisdirectie die het ook had over wangedrag van de agenten. Uiteindelijk stelde slechts één gedetineerde zich burgerlijke partij.

Kaartspel
"Mijn cliënt had enkel om een kaartspel gevraagd dat hem afgenomen was", zegt meester Dimitri de Béco, advocaat van de gedetineerde. "Verschillende agenten zijn daarop met schilden en wapenstok zijn cel binnengestormd, hebben hem geslagen en geboeid. Hij is vervolgens overgebracht naar een eerste isoleercel en vervolgens naar een tweede. Bij die twee transporten is hij herhaaldelijk hardhandig tegen de tralies geduwd en in de cel is hij met zijn hoofd tegen een betonblok geduwd. Dat wordt niet alleen door mijn cliënt verklaard maar ook onafhankelijke getuigen zoals de gevangenisdirectie en verschillende cipiers."

Tuchtrechtelijk probleem
Het Brusselse parket ziet geen reden om de negen agenten te veroordelen. "Het klopt dat de agenten daar onprofessioneel en respectloos zijn opgetreden, wat absoluut te betreuren valt", zei substituut Laurens Dumont. "Dat is echter een tuchtrechtelijk probleem. Strafrechtelijk ziet het parket geen bewijzen dat de agenten onaangepast of onnodig geweld zouden gebruikt hebben."

15 agenten voor 600 gedetineerden
Zowel volgens het parket als volgens de verdediging van de agenten was de situatie in de gevangenis op dat moment uitzonderlijk. Door andere evenementen, onder meer een EU-top, kon de politie slechts 15 agenten naar de gevangenis van Vorst sturen, waar op dat moment meer dan 600 gedetineerden zaten. "Zoals bij elke staking hebben de gedetineerden er ook die dag van geprofiteerd om amok te maken", zei meester Marijn Van Nooten, advocaat van de agenten. "Verschillende gedetineerden hebben toen brand gesticht in hun cel en de politie kreeg van alles en nog wat naar het hoofd geslingerd. De politie had geen tijd om zich bezig te houden met een kaartspel en kon al evenmin dulden dat één gedetineerde daarvoor amok maakte en andere gedetineerden ophitste. Het kan dat het gevangenispersoneel geschokt was door het optreden van de politie maar die heeft alleen beproefde politietechnieken toegepast om die ene man in bedwang te houden."

De uitspraak valt op 28 mei.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234