Zaterdag 19/10/2019

Update

Negationist Siegfried Verbeke krijgt één jaar cel

Archieffoto Beeld UNKNOWN

De Brusselse correctionele rechtbank heeft donderdag Kortrijkenaar Siegfried Verbeke en de Fransman Vincent Reynouard veroordeeld tot één jaar effectieve gevangenisstraf voor negationisme. De twee moeten elk ook een boete van 24.789 euro betalen. Bovendien heeft de rechtbank de onmiddellijke aanhouding van beiden bevolen.

Verbeke en Reynouard hadden in brochures, pamfletten en stickers het bestaan en de omvang van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog geminimaliseerd of botweg ontkend. Een van die brochures werd in 2003 naar een hoop particulieren en instellingen verzonden. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) kreeg op die manier lucht van de zaak en diende klacht in bij het Brusselse parket.

VHO
Het gerecht had Verbeke en Reynouard voordien al in het vizier. In 2001 hadden speurders van de Brusselse federale politie immers al huiszoekingen uitgevoerd op drie adressen in Antwerpen, waar Verbeke en zijn organisatie Vrij Historisch Onderzoek (VHO) gevestigd waren. Tezelfdertijd vielen ze ook een boekhandel in Elsene binnen, omdat het vermoeden bestond dat Vincent Reynouard daar verbleef. Zowel in Antwerpen als in Brussel werden boekwerken, pamfletten en brochures gevonden waarin de Jodenvervolging ontkend of geminimaliseerd werd.

Zowel Verbeke als Reynouard hebben al een gevuld strafblad als het op negationisme aankomt. Zo veroordeelde de Antwerpse correctionele rechtbank Siegfried Verbeke en diens broer Herbert in 2004 tot een jaar cel met uitstel voor negationisme. Siegfried Verbeke ging in beroep maar daar werd de celstraf omgezet in een effectieve straf. Voordien was hij in Nederland al veroordeeld omdat hij de inhoud van het dagboek van Anne Frank in twijfel trok.

Reynouard van zijn kant kreeg in 2007 van een Franse rechtbank een jaar cel omdat hij in brochures het bestaan van de Jodenvervolging ontkende. In 1996 en in 1991 werd hij ook al voor gelijkaardige feiten veroordeeld.

Racistische gronden

Beide mannen staan sinds jaren met elkaar in contact. Reynouard richtte zelfs een eigen organisatie op die dezelfde initialen draagt als Verbekes Vrij Historisch Onderzoek, namelijk Vision Historique Objective.

De Brusselse rechtbank tilde er zwaar aan dat zowel Verbeke als Reynouard ondanks eerdere veroordelingen volhardden in hun beweringen. Volgens de rechtbank waren hun stellingen ook niet gebaseerd op historisch onderzoek maar op racistische gronden. Beiden kregen daarom en effectieve gevangenisstraf en een zware geldboete. Bovendien moeten ze een schadevergoeding van 3.000 euro betalen aan het CGKR en 152 euro aan de gemeente Sint-Agatha-Berchem. Beide schadevergoedingen zijn verdeeld in een gedeelte materiële schadevergoeding en een gedeelte dat de advocaten- en procedurekosten moet dekken. (belga/mvdb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234