Islam
Negatief advies voor Grote Moskee: Saudische salafisten zijn vervangen door Marokkaanse spionnen
Justitie brengt een negatief advies uit over de doorstart van de Brusselse Grote Moskee. Die werd vorig jaar onttrokken aan de invloed van Saudi-Arabië. Maar onder de nieuwe bestuurders zouden spionnen voor Marokko zitten.
Het was de Onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016 die unaniem besloot dat er iets moest veranderen aan het beheer van de Grote Moskee in het Jubelpark. Die werd decennialang gefinancierd door de Saudi’s, waardoor het hun salafistische leer was die er werd gepropageerd.
In april van vorig jaar kwam daar een einde aan. Het beheer van de moskee werd overgenomen door de Moslimexecutieve, de officiële vertegenwoordiging van de moslims in België. Die vormde een tijdelijk bestuur, in afwachting van het erkenningsdossier dat ingediend werd door de speciaal daartoe gestichte vzw Association de Gestion de la Grande Mosquée de Bruxelles (AGMB). Die wordt geleid door Salah Echallaoui (58), oud-voorzitter van de Moslimexecutieve.
De erkenningsaanvraag kreeg steun van zowat alle betrokken autoriteiten. Toch brengt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een negatief advies uit. Dat steunt op bevindingen van de Staatsveiligheid en werd eensgezind onderschreven door de andere veiligheidsdiensten. De greep van Saudi-Arabië lijkt plaatsgemaakt te hebben voor beïnvloeding vanuit Marokko.
Drie spionnen
Er zou zelfs sprake zijn van spionage. De Staatsveiligheid wijst drie medewerkers, onder wie een bestuurder, aan als agenten van de Marokkaanse inlichtingendiensten. Van Quickenborne: “Ik kan en zal niet aanvaarden dat buitenlandse regimes de islam kapen voor ideologische of politieke motieven, hier de lakens proberen uit te delen en beletten dat moslims in ons land hun eigen vooruitstrevende islam ontwikkelen. Door mijn mond daarover te houden, bewijs ik niemand een dienst. Zeker de moslims in ons land niet.”
Door het negatieve advies is de erkenningsprocedure van de Grote Moskee nu opgeschort. De impact van het advies gaat nog verder. Van Quickenborne eist dat ook de Moslimexecutieve zich zuivert van zulke invloeden. Een van de Marokkaanse agenten zetelt ook in het bestuur van de executieve en in de vzw die in haar schoot werd gesticht om een opleidingstraject voor imams op poten te zetten.
Om genoeg imams te hebben die de Belgische context begrijpen en geen marionetten zijn van een buitenlands bewind, werd overeengekomen ze hier op te leiden. De vzw Académie de Formations et de Recherches en Etudes Islamiques (AFOR) kreeg daarvoor al 192.000 euro subsidie.
Van de elf studenten die zich aanmeldden, haakten er al zeven weer af. En terwijl de opleiding voor onafhankelijkheid moet zorgen, wordt er naast de beïnvloeding vanuit Marokko voor Turkse inmenging gevreesd. De ondervoorzitter leidt immers ook de Belgische tak van Diyanet, het Turkse ministerie van Religieuze Zaken.