Woensdag 26/01/2022

Neerslag dioxines en pcb's niet gedaald

Na verbrandingsovens zijn schrootverwerkers nieuwe boosdoeners

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

De neerslag van dioxines en pcb's in Vlaanderen stagneert. Dat is slecht nieuws, want de geviseerde boosdoeners van weleer, de huisvuilverbrandingsovens, zijn gesaneerd. De neerslag had dus moeten dalen. Er is echter een nieuwe vervuilingsbron ontdekt, met name schrootverwerkende bedrijven.

Sinds de sanering van de huisvuilverbrandingsovens op gang kwam, tonen metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) aan dat de neerslag van dioxines en pcb's rond die installaties systematisch gedaald is. Toch wijzen recente cijfers over de algemene neerslag dat er sprake is van een stagnering. Dat komt omdat de VMM een nieuwe vervuilingsbron heeft ontdekt. In de onmiddellijke omgeving van schrootverwerkende bedrijven in Menen, Gent, Genk en Willebroek zijn zeer hoge hoeveelheden dioxines en pcb's gemeten. De hoogste meting werd genoteerd in Genk, waar de pcb-norm 8,5 keer werd overschreden.

Het probleem is ontdekt in Menen. "Al jaren meten we daar verhoogde neerslag zonder dat we wisten waar de vervuiling vandaan kwam. We gingen ervan uit dat die vanuit Frankrijk kwam omdat daar een kabelverbrandingsbedrijf gevestigd is. Op een internationaal congres in Duitsland kwamen we echter te weten dat daar hoge dioxine- en pcb-neerslag werd gemeten rond schrootverwerkende bedrijven en werd ons gevraagd ook te meten. Zo zijn we erachter gekomen", vertelt VMM-woordvoerster Mie Van den Kerckhove.

Er bestond vroeger een vermoeden dat de vervuiling van het schrootverwerkend bedrijf Galloo afkomstig was, reden waarom de VMM de uitstoot ging meten in de schoorsteen. Daar was er echter geen vuiltje aan de lucht. "Dit keer hebben we de neerslag gemeten op het terrein en troffen heel hoge concentraties aan. We zoeken nog naar de oorzaak. Mogelijk is de vervuiling afkomstig van knalpotten van auto's of van dioxinerijk stof op het terrein. Galloo besproeit nu systematisch zijn terrein en de metingen laten al een lichte verbetering zien", aldus de woordvoerster.

Een en ander betekent dat de dioxine- en pcb-neerslag in Vlaanderen voorheen groter was dan aangenomen. De vraag rijst of er niet nog andere onbekende dioxinebronnen zijn. Van den Kerckhove: "Internationaal wordt toch aangenomen dat dioxines vooral vrijkomen bij verbranding. Daar is op gefocust, de bedrijven hebben inspanningen gedaan en de resultaten zijn er ook naar."

Een acuut gevaar voor de volksgezondheid is er niet omdat wordt aangenomen dat dioxines en pcb's worden opgenomen via vetrijk voedsel en slechts in beperkte mate worden ingeademd. Langdurige blootstelling kan op lange termijn wel gezondheidsproblemen veroorzaken omdat de stoffen zich in het lichaam opstapelen.

De melk en het vlees van grazende koeien in de buurt van de installaties vormen dus een probleem. Ook komen de pcb's en dioxines terecht in het water, waar ze vis besmetten. Alle gecontroleerde schrootverwerkende bedrijven bevinden zich op industrieterrein.

Ook de neerslag van dioxines nabij de non-ferro-installaties van Umicore in Hoboken en Olen en in de buurt van Sidmar (ferro-industrie) in Zelzate wordt nauw opgevolgd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234