Maandag 14/10/2019

Michelle Obama

Neen, Michelle Obama wil geen president worden

Michelle Obama. Beeld AFP

Nog voor Michelle Obama’s autobiografie goed en wel gepubliceerd is, staat Becoming in de bestsellerlijsten en zijn enkele passages over Trump en in-vitrovertilisatie talk of the town. Hier alvast vier aspecten van een boek dat nog niemand mocht lezen.

Nu al een bestseller: met dank aan Oprah Winfrey en andere vrienden

Becoming wordt dinsdag a.s. op klokslag middernacht wereldwijd gelanceerd en dat gebeurt op een manier die aan de premières van de Harry Potter-boeken doet denken. Het boek van 426 pagina’s, dat wordt uitgegeven door Crown Publishing Group, komt meteen uit in 24 talen en op alle mogelijke dragers: papier, digitaal en audio. In samenwerking met uitgeverij Penguin sprak Michelle Obama een audioversie in die gedownload kan worden en ook op cd verkrijgbaar is. De Nederlandstalige uitgave is in handen van Hollands Diep.

Diezelfde dinsdag begint Obama aan een promotournee door tien Amerikaanse steden: bij elk optreden wordt zij geïnterviewd door een goede én beroemde vriend van de familie. De aftrap vindt plaats in geboortestad Chicago en niemand minder dan Oprah Winfrey zal Obama die avond interviewen. De rondreis eindigt op 19 december in Brooklyn en dan is het actrice Sarah Jessica Parker (Sex and the City) die haar mag ontvangen.

De voorpagina van Michelle Obama’s autobiografie, die dinsdag wereldwijd in 24 talen wordt gepubliceerd. Beeld AP

Het staat vast dat Becoming een bestseller wordt: door de vele bestellingen staat het boek nu al op plaats 13 van de Amazon-bestsellers. Verder blijkt ook uit een gul cadeau van de Obama-familie op welke schaal het boek verkocht zal worden: de Obama’s schenken alvast een miljoen exemplaren aan de non-profitorganisatie First Book, die jongeren uit alle klassen tot lezen wil aanmoedigen.

Het belangrijkste politieke nieuws: Michelle Obama is geen presidentskandidaat

Tijdens haar carrière als first lady gaf Michelle Obama een aantal opmerkelijke toespraken waarvan velen vonden dat ze van presidentieel niveau waren. Vooral Democraten die treurden om het vertrek van Barack Obama hoopten dat zijn vrouw zich voor het presidentschap kandidaat zou stellen. Maar dat ziet ze duidelijk niet zitten, zo blijkt uit Becoming: “Ik ben nooit een fan van politiek geweest en mijn ervaring van de laatste tien jaar heeft daaraan weinig veranderd.” 

Toch wel een opmerkelijke uitspraak voor de eega van de man die tien jaar geleden opriep tot hope and change. Waarmee Michelle Obama meteen haar imago bevestigt van de realist die steeds met beide voeten op de grond blijft: “De polarisering en het racisme zitten diep in de Amerikaanse samenleving gebakken.”

De eerste controverse over Becoming is een feit: Trump valt Obama aan

Trump maakt brandhout van Becoming: dat dit zou gebeuren stond zo goed als vast en de enige vraag die nog restte was of de huidige Amerikaanse president het boek voor of na de publicatie zou fijnmalen. Trump koos voor de eerste optie en hij blijkt vooral problemen te hebben met de passage waarin Michelle Obama schrijft dat ze Trump nooit zal vergeven omdat die de zogenaamde birther conspiracy aanwakkerde, waarbij Barack Obama’s Amerikaans burgerschap in twijfel werd getrokken. 

Die onverkwikkelijke geschiedenis bewijst volgens Obama dat Trump een pathologische en xenofobe leugenaar is. Volgens Obama bracht de birther conspiracy ook de veiligheid van haar gezin in gevaar. 

Gevraagd naar een reactie zegt Donald Trump dat Michelle Obama de controverse opzoekt om zoveel mogelijk boeken te verkopen. “Ik denk dat zij een boek heeft geschreven en ongetwijfeld krijgt ze daarvoor veel geld. Haar uitgever zal geëist hebben dat ze met iets controversieels moest komen. Wel, met plezier bezorg ik haar een andere controverse: ik zal Barack Obama nooit vergeven omdat hij het Amerikaanse leger liet aftakelen. En er zijn nog tal van andere zaken die ik Obama nooit zal vergeven maar daarover zal ik later meer vertellen.”

Baanbrekende openheid over relatieproblemen, miskraam en ivf

De jongste dagen raakten al enkele opmerkelijke details bekend over Becoming. Naast het feit dat de Obama’s een miskraam moesten verwerken en een tijdje in relatietherapie gingen, gaat er veel aandacht naar het nieuws dat de Obama-dochters Sasha en Malia op de wereld kwamen dankzij in-vitrovertilisatie. 

Deze openheid zorgde al voor meerdere uitingen van dankbaarheid van mensen die een ivf-behandeling ondergingen en ervoeren dat hierover nog steeds een taboe heerst. Onder andere The Guardian-journaliste Jean Hannah Edelstein omschrijft Obama’s openheid als een “daad van generositeit” omdat ze de stigma’s omtrent in-vitro doorbreekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234