Woensdag 23/06/2021

Standpunt

Nee, het komt niet gewoon in orde als je vijftigplussers uit de spreekwoordelijke hangmat ranselt

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren.
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren.

Het aantal mensen dat gebruik maakt van het stelsel van brugpensioen, daalt pijlsnel. Vooral bij werknemers onder de zestig is de daling spectaculair.

Dat is goed nieuws. Het brugpensioen, ofte de ‘werkloosheid met bedrijfstoeslag’, was decennialang een grote rem op de werkzaamheid bij ouderen. Mensen werden uit de arbeidsmarkt geduwd, zonder uitzicht of stimulans om nieuw werk te gaan zoeken.

Daar was nogal wat schijnheiligheid mee gemoeid. Werkgeversorganisaties stonden traditioneel op de barricaden om – terecht – de verslaving aan de vroege uittreding aan te klagen. Maar het waren vaak hun eigen leden die bij een herstructurering als eersten naar het brugpensioen grepen.

Dat die uitweg nu eindelijk stilaan afgesloten geraakt, is goed nieuws. Als we onze pensioenregeling enigszins robuust willen houden, moet de werkzaamheidsgraad de hoogte in. Met name bij oudere werknemers valt nog winst te boeken.

En dan blijkt dat we er nog lang niet zijn. De arbeidsparticipatie van vijftigplussers stijgt wel, maar toch veel minder snel dan het aantal bruggepensioneerden daalt. Meer oudere werknemers blijven aan de slag, en dat is een goede zaak. Maar van degenen die vroeger wellicht met een brugpensioen afvloeiden, komen er nu meer in de ‘gewone’ werkloosheid terecht of in de ziekteverzekering. De hoop op nieuw werk is voor deze groep nog altijd bijzonder klein.

Het symptoom van brugpensioen mag dus succesvol bestreden worden, het onderliggende probleem van schaarse arbeidskansen voor ouderen blijft hardnekkig bestaan. De huidige regering schijnt te denken dat dat wel in orde komt als ze die oudere werkzoekenden uit de spreekwoordelijke hangmat kan ranselen.

Dat vijftigplussers voortaan nog maar een jaar extra volwaardig pensioen kunnen opbouwen in de werkloosheid is een zoveelste kleine, maar vervelende besparingsmaatregel op de kap van een kwetsbare groep. Het is de zoveelste pestmaatregel die de verantwoordelijkheid bij het individu legt. Het idee leeft dat eens de betrokkene op droog zaad wordt gezet, hij zich wel zal reppen naar een nieuwe job. De taaie waarheid is dat vele bedrijven de deur dicht houden voor oudere werknemers.

Hier worden kansen gemist. De afbouw van het brugpensioen zou beter ingebed worden in een veel bredere hervorming van loopbaan en arbeidsmarkt. Zodat langer werken hand in hand gaat met een meer ontspannen loopbaan, meer wederzijdse flexibiliteit en minder focus op anciënniteit.

Zoals ze dat in Zweden doen, dus. Verwijzen naar het Zweedse voorbeeld klinkt afgezaagd, maar het succes ervan is reëel en zou voor ons land niet onhaalbaar mogen zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234