Maandag 17/02/2020

‘Nee’ en hoe dat te interpreterenOpen VldAnnick De Ridder:‘Respect voor de uitslag’

“Een neestem betekent niet noodzakelijk een afwijzing van het BAM-tracé”, zei Open Vld-fractieleidster Annick De Ridder donderdagavond in de gemeenteraad. Ze kreeg bijzonder veel kritiek op die uitspraak, omdat ze minstens insinueert dat de mening van de Antwerpenaar er niet overdreven veel toe doet. Zelfs haar partijgenoot en senator Roland Duchâtelet stuurde een persmededeling de wereld in om te benadrukken dat De Ridder níét het partijstandpunt vertolkt. “Met zo’n uitspraak degradeert ze de volksraadpleging tot niets.”De Ridder nuanceert, maar blijft erop hameren dat een neestem verschillende mogelijkheden openlaat. “Uiteraard zeggen de mensen die nee stemmen op het referendum dat ze niet tevreden zijn met het BAM-tracé zoals dat nu voorligt en waar nu de bouwaanvraag voor is ingediend. Een deel van die neestemmers zal ongetwijfeld voorstander zijn van een tunnel. Maar een ander deel heeft misschien geen problemen met een brug an sich en vraagt gewoon nog een aantal verbeteringen aan het BAM-tracé. Bouwheer Noriant pleit daar trouwens zelf voor.”Dat in het geval van een verwerping van het BAM-tracé nog altijd meerdere opties op tafel liggen (een tunnel of een ‘verfijnd’ BAM-tracé) hoeft volgens De Ridder zeker geen probleem te zijn. “Het is van meet af aan duidelijk gezegd dat de eindbeslissing bij de Vlaamse regering ligt. Als de Antwerpenaar zegt dat hij het BAM-tracé van de bouwaanvraag niet lust, moet de Vlaamse regering de knoop doorhakken. Zoals u wel zal weten, maakt Open Vld geen deel meer uit van die regering.”De Ridder verwerpt de kritiek uit eigen rangen dat ze de volksraadpleging tot niets degradeert. “Ons standpunt is duidelijk. Open Vld is voorstander van het referendum, zo’n volksraadpleging is ons op het lijf geschreven. We zullen de uitslag respecteren. Als de Antwerpenaar tégen de bouwaanvraag stemt, moet er iets anders uit de bus komen dan het huidige BAM-tracé. Maar hoe die andere oplossing ingevuld wordt, is een keuze van de Vlaamse regering. Een keuze die ze snel moet maken.”

CD&V/N-VA Bart De Wever:‘Nee is de enige keuze’

Wat er moet gebeuren als het neekamp het Oosterweelreferendum wint, is volgens N-VA-kopman Bart De Wever niet eens een hypothetische vraag. “De neestemmers winnen altijd in zo’n volksraadpleging. Het is nog nooit anders geweest, het project van de overheid verliest altijd.”De Wever is zelf niet van plan om te gaan stemmen. “Ik ben zelden in mijn politieke loopbaan zo misnoegd geweest over een dossier. De Oosterweelverbinding is ten prooi gevallen aan een onwaarschijnlijke politisering. Ik erger me blauw aan het evangelische geloof dat politici in het ene of het andere tracé vestigen. Het debat wordt op een steeds infantielere manier gevoerd.”Als De Wever toch zou gaan stemmen, zou hij nee antwoorden op de vraag of de stad een gunstig advies moet verlenen aan het Oosterweeltracé. “Heb je een andere keuze? De BAM en Noriant zeggen zelf dat hun tracé niet goed genoeg is, dat de aansluiting van de Lange Wapper op de Antwerpse ring nog verder uitgewerkt moet worden. Eigenlijk is die hele volksraadpleging gewoon achterhaald, want er wordt gestemd over een tracé dat eigenlijk al achterhaald is. Versta me niet verkeerd, het alternatief is nog veel minder goed uitgewerkt. Als we voor een tunnel opteren, zijn we nog veel verder van huis.”Pessimisme troef dus bij De Wever. Hij vreest dat het referendum de tegenstellingen nog verder zal vergroten.“Ik vrees een heel platvloerse campagne. Als de Antwerpenaar nee stemt tegen de Lange Wapper en het politieke spel een compromis in de Vlaamse regering verhindert, dan is dat een ramp. Dan valt het hele masterplan samen met de Lange Wapper, en gebeurt er in Antwerpen jarenlang helemaal niets meer. Of denkt u nu echt dat het Vlaams Parlement in dat geval ook maar een cent wil investeren in Antwerpen? ‘Jullie zijn er toch zeker dat jullie het geld ook willen? Of willen jullie eerst nog een referendum organiseren?’ Ik hoor de commentaren nu al komen. Ik hoop echt dat de burgemeester beseft welke verpletterende verantwoordelijkheid hij draagt als hij zijn campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 nu al, met het Ooster-weelreferendum, op gang wil trekken.”

Sp.a Jo Vermeulen:‘Nee is ja tegen tunnel’

“De vraag lijkt wat complex en nodeloos technisch geformuleerd”, zegt sp.a-fractieleider Jo Vermeulen, “maar het is exact de vraag die Ademloos indiende en waarvoor de actiegroep 60.000 handtekeningen verzamelde. Om juridische redenen moet je het ongeveer op die manier formuleren. Maar de vraag is duidelijk genoeg. Een neestem is een stem tegen de Lange Wapper, tegen het viaduct dat over de stad raast. Als een meerderheid nee stemt op 18 oktober, schiet Antwerpen de brug af. Zo simpel is dat. Laat ons daar nu alstublieft geen achterhoedegevechten over voeren.”Vermeulen gaat nog een stap verder en koppelt de afwijzing van het BAM-tracé aan de goedkeuring van het Arup/Sum-tracé. “Veel mogelijkheden zijn er niet. Wie brug en BAM-tracé verwerpt, kiest eigenlijk voor tunnel en Arup/Sum.”Sp.a gaat tot de volksraadpleging volop campagne voeren. “We gaan de Antwerpenaars duidelijk maken dat het een heel simpele vraag is: voor of tegen de Lange Wapper”, zegt Vermeulen. “En we gaan ook duidelijk maken dat er een alternatief beschikbaar is, dus dat een tegenstem evengoed constructief is.”

Groen! Freya Piryns: ‘Wel degelijk twee mogelijkheden’

“Het is een schande dat de vraagstelling voor het referendum überhaupt nog ruimte openlaat voor interpretatie”, vindt Groen!-fractieleidster Freya Piryns. “Voor ons is het zonneklaar: wie nee stemt, schiet de Lange Wapper af. Definitief, we willen hem niet zien terugkomen in een of andere aangepaste versie, met kleine wijzigingen hier en daar. Nee, het BAM-tracé is een slecht tracé en als Antwerpen daar ook zo over oordeelt, moet de Vlaamse regering de Lange Wapper voor eens en voor altijd begraven.”Voor Groen! is een stem tegen het BAM-tracé, net als voor sp.a, een stem voor de tunnel van Arup/Sum. “Alleen komt dat inderdaad niet zo over, doordat de burgemeester onder druk van minister-president Kris Peeters gezwicht is om maar één vraag voor te leggen op de volksraadpleging. Nu goed, daar valt niets meer aan te veranderen. Nu is het aan ons om de komende zes weken aan elke inwoner van Antwerpen duidelijk te maken dat er wel degelijk twee mogelijkheden voorliggen. Voor Groen! blijft dat de ware inzet van het referendum: een keuze tussen een brug en een tunnel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234