Zaterdag 03/12/2022

Nederlandse woonmarkt crasht

De verkochte bestaande woningen in Nederland waren in juli 8 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ze liggen nu 15 procent lager dan de top in 2008. Op de kantoren-markt is het niet beter.

Het is nu al 43 maanden op rij dat de prijzen op de Nederlandse woningmarkt dalen op jaarbasis. En het gaat van kwaad naar erger. De daling van de prijzen in Nederland in juli op jaarbasis is de sterkste sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) haar index in 1995 heeft gelanceerd. Het is sinds januari 2009 geleden dat koophuizen nog eens duurder werden.

Nederland gaat door een double-dipvastgoedcrisis. Midden 2010 leken de prijzen te gaan stabiliseren. Sindsdien is de prijsdaling op jaarbasis bijna maand na maand vrij systematisch opgelopen naar een nieuwe recordhoogte. De woningprijzen lagen in juli in Nederland op het niveau van acht jaar geleden.

De crisis heeft zich over het hele land verspreid. De woningprijzen daalden vorig maand in alle provincies. In Noord-Holland, Flevoland en Groningen bleven de dalingen beperkt tot 6 à 7 procent. In Gelderland en Noord-Brabant vielen de prijzen met 9 procent terug. In Friesland was het zelfs 11 procent.

De lagere prijzen lokken, ondanks de historisch lage rentevoeten, niet onmiddellijk meer kopers. In de eerste zes maanden van 2012 werden in Nederland 66.000 woningen verkocht. Dat is 7 procent minder dan een jaar eerder. In 2001 werden op jaarbasis nog 220.000 woningen verkocht.

Vorige week lieten de economen van de Rabobank zich nog ronduit pessimistisch uit over de evolutie van de woningmarkt. Voor heel 2013 werd nog uitgegaan van een prijsdaling met 5 procent. Daar zou in 2013 nog een daling met 4 procent bovenop komen. Dat betekent dat de reële waarde van woningvastgoed in Nederland met zo'n kwart zal zijn gedaald in vijf jaar. In België is de korte terugval van de prijzen na de boom van 2008, zeker in nominale termen, al helemaal weggewerkt.

Het crisisgevoel is in Nederland al enkele jaren groter dan in België. De Nederlanders kennen geen automatische loonindexering. Het besteedbaar van de kandidaat-kopers neemt nog altijd af. De Nederlander is onzeker over zijn job en hypotheekaftrek, stellen de economen van de Rabobank.

De fiscale steunmaatregelen voor een woning in Nederland gingen tot nu veel verder dan de Belgische. Het systeem dreef niet alleen de prijzen op. Het zette de Nederlanders ook niet echt aan om hun hypothecaire schuld terug te betalen. De hypothecaire schuldgraad van België bedroeg voor 2011 43 procent in verhouding tot het bbp. In Nederland komt die boven de 100 procent uit. De residentiële schuld per capita is in Nederland (38.010 euro) 16 keer groter dan in Duitsland (2.360 euro).

België zit met 15.000 euro in de middenmoot. Precies die veel gunstigere schuldgraad deed Deloitte Real Estate nog eerder dit jaar besluiten dat Belgisch vastgoed op basis van de cijfers van 2008-2011 niet is overgewaardeerd. Bij The Economist is men daar niet van overtuigd. Belgische vastgoedprijzen zijn volgens de nieuwe kwartaalcijfers van het magazine 64 procent overgewaardeerd volgens de verhouding tussen huizenprijzen en huur , 47 procent volgens de verhouding tussen huizenprijzen en inkomen.

Ook op de kantorenmarkt gaat het zeer slecht in Nederland. In België is de kantoorcrisis ernstig, maar minder uitzichtloos. Het is wel paradoxaal dat men een oplossing ziet voor de kantorenmarkt als (tijdelijke) woonfunctie. Nederland blijft ondanks de crisis op de woningmarkt te maken hebben met een tekort aan woningen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234