Vrijdag 23/08/2019

Nederlandse verkiezingen razend spannend

VVD-leider en premier Mark Rutte Beeld AP

Het gaat er om spannen. Uit alle peilingen kwam gisteren naar voren dat VVD en PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen in een nek-aan-nekrace zijn verwikkeld. "Het is razend spannend", zei VVD-leider en premier Mark Rutte.

In de voorspelling van onderzoeksbureau TNS Nipo bleef Rutte nog een zeteltje voor op PvdA-leider Diederik Samsom. De VVD kwam uit op 35 zetels, de PvdA op 34 zetels. In de peiling van EenVandaag krijgen deze partijen eenzelfde aantal zetels.

In de politieke barometer was het verschil ook 1 zetel: de VVD krijgt naar verwachting 37 zetels, de PvdA 36. Afgelopen zaterdag stonden de twee partijen in deze peiling nog gelijk op 35 zetels. Maurice de Hond hield het dinsdag op een gelijke stand. Volgens hem kunnen beide partijen rekenen op 36 zetels.

Onder anderen Rutte en SP-leider Emile Roemer gingen gisteren nog de straat op om kiezers te overtuigen. Gisteravond troffen de lijsttrekkers elkaar tijdens het traditionele slotdebat bij de NOS. Dat leverde stevige confrontaties op, maar geen nieuwe inzichten.

PvdA-leider Diederik Samsom verweet VVD en CDA bij de aanpak van de eurocrisis te zwaar in te zetten op de samenwerking met Duitsland, en daarmee tweespalt te veroorzaken met onder meer Frankrijk. "Het is een misvatting dat deze crisis op te lossen is met een keuze tussen Parijs en Berlijn", zei Samsom. Rutte en Buma vrezen dat Samsom zich wil spiegelen aan het beleid van de Franse president François Hollande, dat volgens hen onder meer tot hogere belastingen, slechtere pensioenen en hogere schulden leidt.

Stevige confrontaties
SP-leider Emile Roemer daagde op zijn beurt Samsom uit om na de verkiezingen samen op te trekken om zo Nederland socialer te maken. "Sociaal beleid zonder de SP gaat u niet lukken", zei Roemer. Samsom wees Roemer erop dat de PvdA best met de SP wil samenwerken maar dat de peilingen er niet op wijzen dat een links kabinet een meerderheid kan halen bij de verkiezingen.

Samsom kon wel al een eerste succesje boeken. Zijn partij werd de grote winnaar van de Scholierenverkiezingen. De PvdA kreeg 22,3 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door de VVD die 18,3 procent kreeg. De PVV werd de derde partij met 12,6 procent van de stemmen.

Vandaag mogen 12.696.193 mensen naar de stembus. Ze zijn gezegend met ideaal stemweer. Volgens onderzoeker Manfred te Grotenhuis van de Radboud Universiteit Nijmegen hoeft geen enkele partij zich zorgen te maken over hogere of lagere opkomst van de achterban, omdat het rustig weer lijkt te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden