Donderdag 08/06/2023

NieuwsNederland

Nederlandse toppolitici en kranten over aanslag op Peter R. de Vries: ‘Walgelijke en laffe daad’

null Beeld ANP
Beeld ANP

In Nederland wordt vol ongeloof gereageerd nadat de bekende misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd neergeschoten in het centrum van Amsterdam. De 64-jarige journalist raakte daarbij zwaargewond en vecht in het ziekenhuis voor zijn leven.

Helena Lauwers

De aanslag op de Nederlandse journalist Peter R. de Vries is een “aanslag op de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze democratie, onze rechtstraat en onze samenleving”. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd. Rutte noemt Peter R. de Vries “bij uitstek een vertegenwoordiger van de vrije journalistiek”. “We hopen allemaal vurig, we bidden, dat hij deze aanslag overleeft.”

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus sprak over “een zwarte dag” en benadrukte dat de politie alles in het werk stelt om de daders te vinden. Er is overleg geweest met de nationale coördinator voor terrorismebestrijding, zei hij ook. “Wees verzekerd dat we waakzaamheid nu bovenaan hebben staan.”

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn “diep geschokt”. “Hij en allen die hem dierbaar zijn, zijn in onze gedachten”, liet het koningspaar weten vanuit Berlijn, waar het op staatsbezoek is. “Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen. “Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemt het “een afschuwelijk bericht en de vreselijkste flashback naar andere aanslagen op onze vrije samenleving”. PvdA-leider Lilianne Ploumen spreekt van een aanslag “op de journalistiek en onze vrije samenleving” en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders noemt het “vreselijk”.

Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand schrijft: “Afschuwelijk bericht over aanslag op Peter R. de Vries. Geen woorden voor. Laten we hopen dat hij het redt.” Jesse Klaver, leider van GroenLinks, spreekt van een “afschuwelijk bericht”. Hij roept mensen op: “Verspreid nooit beelden van slachtoffers. Ook nu niet.”

D66-Kamerlid Hanneke van der Werf hoopt dat “deze journalist niet voorgoed de mond gesnoerd is”. Stephan van Baarle (DENK) noemt het een “walgelijke en laffe daad”.

“Het is afgrijselijk dat, nadat eerst een advocaat is neergeschoten, nu een journalist wordt neergeschoten”, aldus een zichtbaar aangeslagen Nilüfer Gündogan (Volt) tijdens het Kamerdebat over de Voorjaarsnota. “Ik vind dat echt onwijs slecht nieuws voor ons land.”

Beelden op Twitter

Ook N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel wenst de Vries op Twitter veel sterkte. Ze betreurt dat beelden van de neergeschoten journalist worden gedeeld, en vraagt respect voor het gezin van het slachtoffer. “Hoe is het in godsnaam mogelijk dat je iemand die neergeschoten is filmt en vervolgens die beelden verspreidt. Waarom?”, vraagt ze zich af.

Op Twitter en andere sociale media reageren ook veel collega-journalisten op de aanslag. “Vecht Peter. Blijf knokken. Heel veel sterkte voor familie, vrienden en collega’s”, twittert misdaadjournalist Mick van Wely.

Hij noemt de aanslag op De Vries een “kansloze kamikaze actie, net als bij de moord op de broer van de kroongetuige. Je weet dat je gepakt wordt: overal camera’s en getuigen”. De Vries is in het liquidatieproces Marengo de adviseur van kroongetuige Nabil B. wiens broer werd vermoord.

YouTube begon dinsdagavond al snel met het verwijderen van honderden filmpjes van omstanders in de Lange Leidsedwarsstraat en omgeving. “Er zijn dus idioten die een zwaargewonde Peter R. de Vries hebben gefilmd en dit nu via social media verspreiden. Doe dit ajb niet” aldus journalist Ton F. van Dijk in een tweet.

“Ik wil even geen foto’s van BN’ers zien samen met Peter R. de Vries op social media! Vandaag niet, morgen niet, nooit niet” twittert radioman Patrick Kicken. “Plaats gewoon een mooie foto van hem als je iets wil delen, het draait een keer niet om jou Bekend Nederland!”

“Er zijn weinig momenten geweest waarop ik zoveel moeite had om de juiste woorden te vinden, want het nieuws over Peter gaat door merg en been”, zegt mediajournalist Rob Goossens, die net als De Vries vaak te gast is bij RTL Boulevard.

Edwin van der Schoot, journalist van De Telegraaf: “Peter R de Vries is een verdomd goede journalist, met veel meer lef in zijn donder dan de meesten van ons. Dit is een dramatische dag voor Nederland, voor de journalistiek, en voor alle misdaadslachtoffers die door De Vries zijn of worden geholpen. Laten we hopen op een wonder”, twittert Van der Schoot in de hoop dat De Vries zal herstellen.

Kranten: ‘Meer dan een verslaggever’

Ook de Nederlandse kranten prijzen Peter R. de Vries onder meer om zijn vastberadenheid en als een tv-persoonlijkheid die geen angst kende.

De Volkskrant noemt De Vries voor slachtoffers en nabestaanden “een muur waar je tegenaan kunt leunen”. En hoewel sommige juristen zich afkeurend over zijn manier van werken hebben uitgelaten, is hij een fenomeen, aldus de Volkskrant.

NRC omschrijft de misdaadverslaggever als de meest dwingende tv-persoonlijkheid sinds de opmars van de commerciële televisie in de jaren 90. “Zijn carrière omvat vele iconische misdaadonderzoeken en onder meer een baanbrekende gerechtelijke uitspraak in de Puttense moordzaak. Hij is een onontkoombare persoonlijkheid als de bekendste journalist in de Nederlandse televisiewereld.”

Het Parool benadrukt dat De Vries veel meer dan alleen een misdaadverslaggever is. De Amsterdamse krant schrijft dat De Vries in de veertig jaar tussen zijn eerste misdaadreportage voor De Telegraaf en de aanslag in de Lange Leidsedwarsstraat ontelbare keren van rol veranderde. “De Vries is ook nog rechercheur, vertrouwenspersoon, aspirant-politicus, directeur van een advocatenkantoor, voetbalmakelaar, mediafenomeen en adviseur van de kroongetuige in het grootste misdaadproces ooit in Nederland. Niet zelden lopen zijn rollen dwars door elkaar heen, en altijd opereert hij in lijn met zijn karakter: vastberaden, vol zelfvertrouwen en zonder angst.”

Het AD noemt de moordaanslag op De Vries “wéér een doelbewuste aanslag op de rechtsstaat, vergelijkbaar met de moord op de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B. en de moord op advocaat Derk Wiersum”.

De Telegraaf wijst erop dat nabestaanden van slachtoffers van de misdrijven waarin De Vries zich vastbeet met hem weglopen. “Als Peter zich met je zaak gaat bemoeien, dan weet je zeker dat die niet in de vergetelheid zal verdwijnen. De ouders van Nicky Verstappen weten ervan mee te praten. Evenals de nabestaanden van Milica van Doorn of de ten onrechte veroordeelde verdachten in de Puttense moordzaak.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234