Woensdag 28/10/2020

Nederlandse tiener vroeger aan seks

Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

Scholieren in Nederland worden steeds vroeger seksueel actief. Een vijfde van de veertienjarigen uit het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) heeft al eens geslachtsgemeenschap gehad. Niet zozeer dat, maar de verschillen tussen jongens en meisjes baren de onderzoekers zorgen.

Twintig procent van de bevraagde Nederlandse veertienjarigen heeft al seks gehad. Eenzelfde aantal heeft al ervaring met orale seks, 7 procent met anale seks. Net zoals in andere landen hebben de jongens een voorsprong. Terwijl minder dan een vijfde van de veertienjarige meisjes al seks heeft gehad, is dat voor ruim een kwart van de jongens zo. Dat blijkt uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep. Aan het onderzoek deden 1.600 vmbo-scholieren van gemiddeld veertien jaar en twee maanden mee.

"In het algemeen is er een lichte stijging van seksuele ervaring op die leeftijd in vergelijking met het vorige onderzoek uit 1995", zegt onderzoeker Floor Bakker. Ze benadrukt dat de vmbo-scholieren er altijd iets sneller bij zijn en dat het algemene cijfer daarom iets lager ligt.

De recentste cijfers voor België uit 1999 zijn gelijklopend. Het algemene gemiddelde voor de eerste keer ligt op 15,8 jaar en 18 procent van de Belgische veertienjarigen heeft al seks gehad.

Op zich vinden de onderzoekers de vervroegde leeftijd waarop tieners seks hebben niet zorgwekkend. "Als het met beider instemming gebeurt, zie ik geen probleem. Seks is een onderdeel van het leven van kinderen. Ook kinderen van zeven en acht kennen seksuele opwinding", zegt onderzoekster Ine Vanwesenbeeck daarover tegen de Volkskrant.

Wat hen wel zorgen baart, zijn de slechte scores als het gaat om het gebruik van voorbehoedsmiddelen en de opvallende verschillen tussen jongens en meisjes. De Nederlandse vmbo-jongeren zijn er niet alleen vroeger bij, hun eerste keer is ook risicovol. Bovendien lopen de meisjes een groter risico omdat ze minder voor zichzelf opkomen.

Ruim een kwart van de ondervraagde veertienjarigen vrijt de eerste keer zonder condoom, bijna een kwart gebruikt pil noch condoom en slechts één op de vijf scholieren gebruikt wel beide voorbehoedsmiddelen. Ongeveer zeven op de tien scholieren geven aan zeker in het vervolg een condoom te zullen gebruiken. Twee op de tien zullen dat 'waarschijnlijk' doen. Maar bijna één op de drie vmbo-scholieren heeft de laatste keer geen condoom gebruikt en bijna één op de zes scholieren gebruikte bij de laatste keer pil noch condoom. Bakker: "Het condoom- en pilgebruik is wel wat gestegen in vergelijking met 1995, en dan vooral bij allochtone tieners. Maar over het geheel genomen zit het met dat aspect niet zo goed."

Verder blijkt dat de Nederlandse tienermeisjes te weinig hun intentie om zichzelf te beschermen in de praktijk durven brengen. Hoewel de jongens in het algemeen een voorsprong hebben, steken de meisjes hen op één vlak wel fors voorbij. Meisjes hebben namelijk meer dan drie keer zoveel (15 procent) te maken met gedwongen seks dan jongens (4 procent). "Daar zit duidelijk een assertiviteitsprobleem achter", zegt Bakker.

Daardoor lopen meisjes ook meer risico's. De onderzoekers stelden vast dat de meisjes in het algemeen meer weten over voorbehoedsmiddelen en meer geneigd zijn om zich te beschermen dan de jongens. Daartegenover staat dat minder meisjes dan jongens melden dat ze tijdens de laatste keer geslachtsgemeenschap daadwerkelijke een condoom gebruikten. Bakker: "Meisjes kunnen of durven hun kennis en intenties blijkbaar niet in de praktijk brengen. Wat lespakketten betreft, wordt dan ook werk gemaakt van een aanpak die zich specifiek naar dat probleem richt."

Meisjes hebben meer dan drie keer zoveel te maken met gedwongen seks als jongens

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234